Waarom is Sex Education zo’n belangrijke serie?

Vorig jaar kwam Netflix met de baanbrekende serie Sex Education. Naast het feit dat de serie ontzettend grappig is en goed in elkaar steekt, is het ook erg belangrijk. De serie is open over seks en seksualiteit in het algemeen, maar ook moeilijke thuissituaties komen aan bod. Seizoen 2 van Sex Education is weer net zo maf, grappig en belangrijk als het eerste seizoen. Het is toch een van de betere series die Netflix heeft gemaakt de afgelopen jaren. Hoewel Sex Education nog steeds niet ideaal is voor preutse kijkers, schetst het wel een realistisch beeld van de problematiek waar jongeren (en volwassenen) mee te maken krijgen.

De serie normaliseert seks en seksualiteit

Dit is een positief punt. Lange tijd is seks een taboe onderwerp geweest. Het was niet netjes om over het onderwerp te praten in het openbaar en zelfs privé werd het onderwerp vaak gemeden. Dit is natuurlijk nog steeds niet helemaal voorbij. Er zijn weinig personen die gezellig aan de keukentafel informeren naar de masturbatie-gewoontes van de huisgenoten. Sex Education laat dit aspect ook zien, maar tegelijkertijd laat de serie ook zien dat het normaal is om seksuele driften te hebben, ongeacht je leeftijd. Het is normaal om te experimenteren of om onzeker te zijn over je prestaties in de slaapkamer. Sex Education laat dit zien door grappige situaties, maar ook door op de juiste momenten serieus te zijn, waardoor de balans in evenwicht blijft.

Waarom is Sex Education zo'n belangrijke serie?

Naast seks is ook seksualiteit een belangrijk onderdeel van de serie. Er is niet alleen diversiteit in de cast qua culturele achtergronden, maar ook wat betreft seksuele geaardheid. Niet iedereen in de serie is hetero, wat al zeer verfrissend is. Naast personages die LGBTQ zijn, zit er in het tweede seizoen ook een personage dat aseksueel is. Hoe vaak kom je dat tegen in een serie? Het is fantastisch dat er openlijk over wordt gepraat.

Sex Education laat zien dat seksueel geweld meer is dan verkrachting

In veel films en series komt verkrachting voor en dat is belangrijk, omdat we nooit terug moeten deinzen om de harde realiteit van aanranding te laten zien. Wat echter weinig wordt laten zien is de alledaagse aanranding waar veel (voornamelijk) vrouwen mee te maken krijgen in hun leven. Vaak wordt het genormaliseerd of niet als serieus gezien. Dan heb ik het bijvoorbeeld over iemand die je aanraakt zonder dat je het wil of een seksuele opmerking maakt waardoor je van slag raakt. Iemand die dit nooit ervaren heeft zal niet weten hoeveel impact het kan hebben op een ander persoon.

In seizoen 2 van Sex Education gaat Aimee Gibbs (Aimee Lou Wood) met de bus maar ze moet staan. Ze heeft een taart in haar handen voor haar beste vriendin Maeve (Emma Mackey). Ze merkt dan op dat een vreemde achter haar gaat staan. De man trekt zich af tegen haar been aan. Ze schreeuwt om hulp maar niemand helpt. Ze vraagt vervolgens aan de chauffeur of ze er uit mag en komt er dan achter dat er een spermavlek op haar broek zit. Hierdoor durft ze niet meer met de bus en wil ze ook geen seks meer met haar vriendje.

Deze scène is belangrijk omdat het veel vrouwen aanspreekt. Iedere vrouw heeft wel eens meegemaakt dat ze aangerand werd. In maar weinig gevallen kwam er hulp. Als de vrouwelijke personages ook samenkomen en moeten verzinnen wat hen met elkaar verbindt is het antwoord ook duidelijk: “Non-consensual dicks”. Het is dan ook uiterst belangrijk dat dit soort momenten meer in beeld komen. Voor vrouwen omdat ze dan weten dat ze niet alleen zijn. Maar ook voor mannen om te laten zien dat dit soort gedrag niet normaal is en dat het grote impact heeft op een vrouw. Alleen daarom al verdient Sex Education onze respect.

De serie is respectvol ten opzichte van mentale gezondheid

In seizoen 2 van Sex Education zien we dat het hebben van succes en populair zijn niet alles is. Zo raakt Jackson, de topsporter, zo depressief door de constante druk die op hem ligt, dat hij zichzelf ernstig verwondt om maar niet meer te hoeven presteren. Daarnaast zien we de worsteling van Maeve. Haar moeder komt weer in beeld samen met haar halfzusje, maar ze heeft er moeite mee om haar moeder te vertrouwen en is constant achterdochtig. En dan is er Adam, die door de hele school wordt uitgekotst, en niet kan voldoen aan de hoge lat met eisen die zijn vader aan hem stelt en worstelt met zijn geaardheid. Het zijn erg belangrijke onderwerpen die goed uitgewerkt worden. De serie is ook erg respectvol wat betreft deze onderwerpen.

Er zijn maar weinig series te vinden waarbij ieder personage zo goed is uitgewerkt. Ieder personage, hoe klein ook, heeft een uitgewerkt verhaal en daardoor leeft de serie. Het voelt echt en trouw aan de realiteit. Sex Education verlegt grenzen op een manier die nog niet eerder is vertoond. Het is daarom ook een must-see voor zowel pubers als volwassenen.

Heb jij Sex Education al gekeken? Seizoen 2 is nu beschikbaar op Netflix. 

 

Laat een reactie achter

Ingrid

Ook interessant

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.