Recensie: Titans seizoen 2 is chaotisch en overbezet

Eerst het goede nieuws: Kory heeft een andere pruik gekregen, halleluja. Starfire zag er in seizoen 1 van Titans gewoon echt niet uit. Dankzij een garderobewissel én nieuw haar, is ze nu helemaal perfect. Maar dan het slechte nieuws: Titans seizoen 2 stelt teleur. In het eerste seizoen wilden de makers al te veel in te weinig tijd, en ze lijken hun lesje niet geleerd te hebben. Er zitten nóg meer personages in, die allemaal hun eigen verhaallijn hebben. Bovendien springt het verhaal van de hak op de tak, ligt het tempo te hoog en is het allemaal een beetje voorspelbaar.

Let op: dit artikel bevat lichte spoilers voor beide seizoenen!

Waar waren de Titans gebleven?

Titans seizoen 1 cliffhanger

Titans seizoen 1 eindigde met een gave cliffhanger: Rachel’s vader Trigon leek aan de winnende hand en had Dick voor zich weten te winnen. Gar lag ergens bewusteloos op de grond en de andere helden konden niet eens in de buurt van het huis komen. Hoe zou dit verder gaan? Titans seizoen 2 gaat direct verder waar de cliffhanger eindigde. Trigon leek echt een ontzettend grote dreiging; hij heeft kosmische krachten en kan zelfs sterke helden als Dick voor zich winnen. Die verhaallijn zou nog best eens een deel van het tweede seizoen in beslag kunnen nemen. Zeker omdat Trigon best een interessante slechterik is. Maar… er is nog niet eens één aflevering voor nodig om compleet met hem af te rekenen. Het voelt ontzettend afgeraffeld, alsof niemand zin had in nog een (half) seizoen met Trigon.

Na het afrekenen met Trigon splitst het team op: Dick gaat met Rachel, Gar en Jason naar Titans Tower in San Fransisco. Hawk en Dove gaan in een huisje ergens in de middle of nowhere wonen en ook Kory en Donna gaan ieder hun eigen kant op. En wie er ook eindelijk zijn opwachting maakt? Batman! Alhoewel, heel het seizoen is Batman niet te zien, we moeten het doen met Bruce Wayne. Bruce is in Titans al wat aan de oudere kant, en dat is logisch gezien Dick ook al eind twintig is. Na het stoppen van Game of Thrones waren er veel toffe acteurs weer beschikbaar, en Iain Glen (Ser Jorah Mormont) stapt in de dure designerschoenen van Bruce. Zijn Amerikaanse accent is… niet om over naar huis te schrijven, maar hij speelt de rol erg tof. Het is een soort Bruce Wayne die we nog niet eerder zagen.

Nóg een personage. En nóg een. En…

Titans S2 Bruce Wayne

Even tellen hoe veel nieuwe belangrijke personages Titans seizoen 2 introduceert. Garth/Aqualad. Conner/Superboy. Rose. Doctor Light. Jericho. Deathstroke. En dus Bruce Wayne. Dat zijn er zeven. Zeven belangrijke personages die allemaal een eigen verhaallijn hebben. Zeven, in combinatie met de acht (Dick, Gar, Rachel, Kory, Jason, Donna, Hank, Dawn) hoofdpersonages die we al hadden. Dat zijn er vijftien, en er zitten niet eens vijftien afleveringen in één seizoen. Het is echt een overkill aan personages, en dan tel ik de minder belangrijke personages niet eens mee, zoals de bodyguard van Kory en de wetenschappers die Conner hebben gemaakt.

Het helpt ook niet dat er veel flashbacks en zelfs complete flashback-afleveringen in dit seizoen zitten. De schrijvers lijken te denken dat het oude Titans team (Dick, Donna, Hank, Dove en Aqualad) interessanter is dan het huidige, nieuwe team. En weet je? Ze hebben gewoon gelijk. Dat oude team is veel toffer. De personages zijn leuker én de acteurs zijn zelfs allemaal een stuk beter. Maar ja, je kan moeilijk het complete tweede seizoen in het verleden laten afspelen, alleen maar omdat je dan interessantere verhaallijnen hebt. En daarom wordt er te vaak en te rommelig gewisseld tussen de twee tijdlijnen en dat geeft een erg rommelig geheel.

Het feit dat vrijwel niemand een complete aflevering ‘voor zichzelf’ heeft, helpt de karakterontwikkeling niet. Kory’s verhaal komt helemaal nergens uit de verf, terwijl dat juist de opzet is voor het (inmiddels ook al aangekondigde) derde seizoen. Haar relatie met Dick bestaat helemaal niet meer dit seizoen; doodzonde. Hank en Dawn lopen er in het heden maar een beetje voor spek en bonen bij en hun verhaallijn gaat echt van hot naar her met een belachelijk tempo. Gar heeft op één aflevering na echt geen moer te doen en zijn personage doet er eigenlijk helemaal niet toe. Dick is 90% van het seizoen vreselijk moody en dat siert hem echt niet. Goddank herpakt hij zichzelf en hopelijk is hij in seizoen 3 weer gewoon zijn kickass zelf.

Titans seizoen 3

Recensie Titans seizoen 2 Nightwing

Er komt volgend jaar dus een derde seizoen. Hopelijk leren de schrijvers dat ze beter moeten focussen op minder personages. Zo kan iedereen beter uit de verf komen en is er meer ruimte voor de nodige karakterontwikkeling. Het helpt al dat er van de vijftien personages een paar minder over zijn, laten we hopen dat er niet nóg meer nieuwe superhelden worden toegevoegd. Beter leren we meer over de huidige groep en is er meer focus.

Titans is nog steeds niet slecht, je kijkt het nog steeds binnen no time en de personages blijven tof. Ook doen de acteurs het nog beter dan in het eerste seizoen, omdat ze duidelijk in hun rollen zijn gegroeid. Er zit echt potentie in deze serie, maar er is meer focus nodig, en minder heen-en-weer gespring tussen tientallen subplotjes. Kies één verhaal, ga daarvoor, en geef iedereen wat substantieels te doen. Dan kan het nog best wat worden, het derde seizoen.

Titans S.2

Te veel personages en verhaallijnen
2.8

Personages

3.0/5

Cast

3.5/5

Verhaallijnen

2.0/5

Setting

3.5/5

Voorspelbaarheid

2.0/5

Goed

  • Toffe cast (vooral de oude Titans)
  • Bruce Wayne
  • Fijne opzet naar seizoen 3

Niet zo

  • Te veel (nieuwe) personages
  • Te weinig focus
  • Plots zijn all over the place
  • Voorspelbaar

Laat een reactie achter

Nora

Volg Nora op Twitter en Instagram: @nosinne

Ook interessant

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.