Recensie: Sex Education is meer dan een tienerkomedie

In de loop der jaren zijn er vele series en films gemaakt over het leven van tieners. In veel van die series en films speelt seks een erg belangrijke rol. Vaak is het doel van de personages vooral om geen maagd meer te zijn of het gaat over de populaire tieners die al heel ervaren zijn. Seks in tienerfilms heeft vaak weinig diepgang. Dit is echter niet het geval bij de Netflix-serie Sex Education. Er komt zeker veel seks in voor. In de openingsscène word je meteen al verrast met een paar borsten. Toch is de serie zoveel meer dan een platte tienerkomedie.

Waar gaat het over?

De serie draait om de 16-jarige Otis (Asa Butterfield) en zijn moeder Jean (Gillian Anderson), die sekstherapeut is. Hierdoor heeft Otis genoeg van seks, ook al probeert hij net als andere leeftijdsgenoten zichzelf te vermaken.

Otis en zijn beste vriend Eric zijn nobodies op school, maar dat verandert nadat de coole Maeve Wiley (Emma Mackey) ontdekt dat Otis zelf een goede sekstherapeut is. Ze starten samen een praktijk waarbij Otis adviezen geeft aan hitsige tieners. In de tussentijd heeft Otis zelf echter ook adviezen nodig, terwijl hij zijn leven als tiener probeert te navigeren.

Een unieke serie

Sex Education is een zeldzame diamant. De serie gaat voornamelijk over seks, maar gebruikt het als een manier om alles wat er achter schuil gaat te verdiepen. De personages zijn stuk voor stuk ontzettend goed uitgewerkt, en dat terwijl het zo makkelijk zou zijn geweest om in oude clichés te vervallen. Alle tieners in de serie zouden bijvoorbeeld gewoon geil kunnen zijn zonder verder enige diepgang. Jean zou gewoon enkel een moeder kunnen zijn voor wie Otis zich schaamt. Maeve had gewoon de onbereikbare stoere chick kunnen zijn en Eric de hysterische beste vriend die op mannen valt.

Een ander uniek element van de serie is dat het oprecht grappig is. Niet op een voorspelbare manier waarbij je de grap al van mijlenver ziet aankomen. De grappen zijn subtiel en onverwacht en juist dat maakt dat de serie zo grappig is. Humor is echter niet de enige manier waarop Sex Education je weet binnen te halen. Er zijn ook vrij veel momenten waarop je oprecht met een brok in je keel zit te kijken. Hoewel de eerste paar afleveringen van de serie doen vermoeden dat de serie op de vlakte blijft, worden de conflicten gaanderweg het seizoen dusdanig uitgediept dat de serie ook een diepe indruk weet achter te laten. De serie weet de balans tussen humor en zwaardere onderwerpen goed te bewaken, waardoor de serie nooit oppervlakkig voelt. Dit komt ook mede door de excellente acteerprestaties van de gehele cast.

Conclusie

Sex Education is een serie die op eerste gezicht de gebaande paden bewandelt, maar toch een verrassende twist aan het verhaal weet te geven. Het is een serie met een hart, waar je ongetwijfeld verliefd op gaat worden.

Recensie: Sex Education is meer dan een tienerkomedie

 

Laat een reactie achter

Ingrid

Ook interessant

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.