Recensie: Mortal Engines is visueel mooi maar meer niet

Bij het horen van de naam Peter Jackson, gaan onze geeky harten sneller kloppen. Hij kreeg ten slotte het onmogelijke voor elkaar; het verfilmen van The Lord Of The Rings. Daar zijn we hem natuurlijk eeuwig dankbaar voor. In de marketing van Mortal Engines wordt de naam Peter Jackson hevig in het rond gestrooid. Niet verwonderlijk, aangezien het publiek trekt, maar Jackson is slechts producer van deze film. Christian Rivers, Jacksons protegé, regisseerde de film. Mortal Engines is gebaseerd op het boek met dezelfde titel, geschreven door Philip Reeve. De trailer belooft een steampunk spektakel. Maar is Mortal Engines het kijken waard?

Waar gaat het over?

60 minuten. Zolang duurde het voordat een allesvernietigende oorlog een groot deel van de mensheid vernietigde. De overlevenden zochten naar een manier om verder te kunnen leven. Sommigen bleven op het land. Anderen ontwikkelde mobiele steden die rondtrekken op zoek naar voedsel en andere hulpmiddelen. Er zijn kleine steden, maar ook enorme steden die jagen op de kleine steden. London is zo’n roofstad.

Tom (Robert Sheehan) is een jonge Londenaar die nog nooit buiten zijn reizende stad is geweest. Dit verandert als hij een moordaanslag op Thaddeus Valentine (Hugo Weaving), een belangrijke historicus, weet te verijdelen. Tom zet de achtervolging in, maar hij weet niet te voorkomen dat Hester Shaw (Hera Hilmar) weet te ontsnappen. Het leed is echter al geschied. Tom heeft teveel gehoord en Valentine duwt hem uit de rijdende stad, waarna Tom en Hester moeten samen werken om er achter te komen wat Valentine van plan is.

Visueel mooi maar het verhaal schiet te kort

Het is duidelijk dat Mortal Engines uit de stal van de makers van The Lord Of The Rings komt. Visueel ziet de film er fantastisch uit. De roofsteden zijn indrukwekkend, en alle andere effecten imponeren ook. Helaas kunnen deze visuele effecten alleen de film niet redden. Mortal Engines is niet per definitie een slechte film. Het probleem is echter dat de makers te veel materiaal wilden verwerken in slechts twee uur. Het werkt niet om verschillende redenen.

Dystopische YA verfilmingen zijn al lange tijd niet meer in geweest, sinds de val van de Divergent serie. Enkel een origineel verhaal kan nog enige impact maken op filmliefhebbers, maar Mortal Engines is er daar niet een van. De setting is origineel, maar het verhaal komt op hetzelfde neer. Een sterk meisje moet het opnemen tegen iemand met veel macht, die een wapen maakt om nog meer macht te krijgen. Er vormt zich een rebellengroep die deze persoon tegen probeert te houden. Het meisje is de enige die de wereld kan redden, maar eigenlijk wil ze dat niet. Oh ja, en uiteraard is er een knappe jongen in het spel die het meisje helpt. In principe zou je zo een aantal films op kunnen noemen waarin deze verhaallijn voor komt. Het is, zoals ze in Belle en het Beest zo mooi zingen, a tale as old as time.

Nu hoeft het uiteraard niet zo te zijn dat een welbekend plot een slechte film oplevert. Zolang de personages interessant zijn, komt het allemaal goed. Dat is echter het probleem. Er zijn teveel personages in de film gepropt, een enkeling alleen maar om het verhaal voorwaarts te duwen, waarna we ze nooit meer te zien krijgen. De romance tussen Tom en Hester is geforceerd en de acteurs hebben de chemie van een baksteen en een bezemsteel. Er is geen enkel personage waar je als kijker een band mee voelt. Ze doen gevaarlijke dingen, staan onder tijdsdruk, maar er is geen moment dat ik vrees voor de levens van de helden. Zelfs nadat een aantal good guys het leven laten in een heroïsche missie, was ik meer teleurgesteld dat de popcorn op was dan dat er iemand zich had opgeofferd.

De dialogen in de film werken ook niet mee. Alles wordt gezegd om het verhaal maar verder te ontwikkelen. Iedere zin betekent iets. Het probleem hiervan is dat er ook geen ruimte is voor enige chemie om zich te ontwikkelen tussen de hoofdrolspelers. De luchtigheid ontbreekt in de film (op een grappig Minions moment na). De makers willen teveel waarbij enige spontaniteit ontbreekt. Dat merken kijkers en dat is zo jammer.

Conclusie

Mortal Engines doet hard zijn best om de nieuwe Lord Of The Rings of Star Wars te worden. Helaas schiet de film, op visuele effecten na, in alles te kort. En dat is jammer, want de setting had ontzettend veel potentie. Helaas zal Mortal Engines na alle waarschijnlijkheid een serie worden waarbij het bij de eerste film zal blijven.

Laat een reactie achter

Ingrid

Ook interessant

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.