The Friday Five: 5 favoriete boeken van Nederlandse auteurs

Vrijdag, en niet alleen is het bijna weekend, het is ook weer tijd voor de Friday Five! Laurie van Laurieleest bedacht deze challenge. Je vijf favoriete boeken van Vlaamse of Nederlandse auteurs. Dit was een superlastige keuze, want er is zo veel moois geschreven door de auteurs van de Lage Landen! Daarom koos ik voor vijf best recente boeken van heel toevallig allemaal vrouwen. Deze vijf boeken zijn aanraders!

Geekish Friday Five 1
Ivelle – Laura Diane

 

The Friday Five: 5 favoriete boeken van Nederlandse auteursGenre: Young Adult urban fantasy
Uitgeverij: Clavis Young Adult
Jaar van uitgave: 2021

Flaptekst:

Groen is angst. Blauw is verdriet. Oranje is blijdschap. In Pagdama vertelt de kleur van je ogen precies hoe je je voelt. De negentienjarige Ivelle ziet het rood van de liefde echt overal om zich heen. Naar haar heeft er echter nog nooit een jongen met roden ogen gekeken. Maar als ze een jaar na hun eerste ontmoeting de charmante Renzo weer tegenkomt neemt ze een beslissing die alles kan veranderen.

Geekish Friday Five 2
Clownsnacht – Daniëlle Bakhuis

 

The Friday Five: 5 favoriete boeken van Nederlandse auteursGenre: jeugdhorror
Uitgeverij: Best of YA
Jaar van uitgave: 2019
Recensie: die kun je hier lezen

Flaptekst:

‘Hé, Suzie. Had je naar gedroomd?’
‘M-mama! Waar i-his mama?’ Dikke tranen maken geultjes in de gele schmink op haar wangen.
‘Mama en papa zijn naar een feestje vanavond, maar ik pas op. Ik heet Fara, weet je nog?’
Tussen haar tranen door begint Suzie te knikken. Ze klemt haar beide armen om mijn hals en haar mond is opeens heel dicht bij mijn oor. ‘Ik wil niet dat de clown naar me kijkt.’ Ze zegt het zo zachtjes dat ik haar bijna niet versta.
Mijn buik trekt zich samen. ‘Wat?’
‘De clown,’ fluistert Suzie. ‘Hij stond naast mijn bed.’

Fara past een avondje op de kinderen van de familie Zuiderduin. Ze wonen in een groot, bijna kasteelachtig huis in de luxe villawijk van het dorp. Marnix en Suzie zijn lieve kinderen, ze luisteren goed en gaan braaf naar bed. Maar wanneer de stroom uitvalt, Suzie telkens huilend wakker wordt en Fara dingen ziet en hoort die haar een slecht voorgevoel geven, begint ze zich af te vragen of ze deze oppasklus ooit had moeten aannemen…

Geekish Friday Five 3
Het zusje van – Carlie van Tongeren

 

The Friday Five: 5 favoriete boeken van Nederlandse auteursGenre: YA contemporary
Uitgeverij: Blossom Books
Jaar van uitgave: 2020

Flaptekst:

Het zusje van gaat over Liv: een gewoon meisje op een gewone school, waar ze gewoon gelukkig is. Tot haar broer Alex in het ziekenhuis belandt door een auto-ongeluk. Niet alleen is Alex zwaargewond, het meisje dat hij aanreed heeft het niet overleefd. Zoë heette ze, en ze zat bij Liv op school.

Vanaf dat moment is Liv niet langer Liv, maar ‘het zusje van’. Van die dronken automobilist die de lieve, vrolijke Zoë heeft doodgereden. Ze wordt genegeerd, nagewezen en lastiggevallen. Alsof zij die avond achter het stuur zat. En dan heeft ze ook Alex nog: hij blijft haar broer, maar moet ze voor hem opkomen terwijl ze wat er met Zoë gebeurd is net zo erg vindt? En wie komt er eigenlijk voor haar op?

 

Geekish Friday Five 4

Wie ik gisteren was – Pamela Sharon

 

The Friday Five: 5 favoriete boeken van Nederlandse auteursGenre: YA contemporary
Uitgeverij: Moon Young Adult
Jaar van uitgave: 2021

Flaptekst:

Als Yara te horen krijgt dat ze lijdt aan CVS, weigert ze zich daar zomaar bij neer te leggen. Ze is zeventien, ze wil niet ziek zijn, en al helemaal niet chronisch.
Haar ouders, haar broertje Corey en zus Tessa proberen haar te helpen, maar Yara laat niemand toe. In plaats daarvan verliest ze zichzelf in Evol, een hyperrealistisch spel waarin je zelf de hoofdrol speelt. In deze virtuele wereld is Yara niet ziek en kan ze zijn wie ze wil zijn. Ze ontmoet er de knappe Amir, met wie ze op zoek gaat naar de oplossing voor de mysterieuze rook die de stad en haar inwoners bedreigt. Stukje bij beetje raakt Yara meer en meer betrokken bij de gebeurtenissen in de stad.

In het echte leven ontmoet ze Finn, die haar uit de virtuele wereld probeert te trekken en haar in wil laten zien dat ze ook met CVS een leuk leven kan hebben.

Geekish Friday Five 5

Mag ik bij jou – Sanne Hillemans

 

The Friday Five: 5 favoriete boeken van Nederlandse auteursGenre: feelgood met een vleugje thriller
Uitgeverij: Loft Books
Jaar van uitgave: 2021

Flaptekst:

Amanda heeft haar leven goed op orde: ze werkt met plezier bij de makelaardij van haar vader en haar vriend Pepijn is perfect relatiemateriaal. Als ze hoort dat er in een lokale nachtclub een moord is gepleegd en de dader is ontkomen, staat dat dan ook ver van haar bed. Maar wanneer ze de opsporingsbeelden ziet, herkent ze hem meteen: Roan. Van kindsaf waren ze beste vrienden – en meer – tot ze gingen studeren en elkaar uit het oog verloren. Als ze die avond haar appartement binnenstapt, blijkt ze niet alleen te zijn. Roan staat midden in haar woonkamer. Hij is onschuldig, zegt hij, en heeft een schuilplaats nodig. Hoe kan ze nee zeggen tegen haar vroegere beste vriend?

Friday Fivers

Dit zijn de andere blogs die ook mee doen met The Friday Five, op alfabetische volgorde:

Laat een reactie achter

Nora

Volg Nora op Twitter en Instagram: @nosinne

Ook interessant

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.