Recensie: Caraval is een romantisch verhaal zonder diepgang

Het is alweer meer dan een jaar geleden sinds het eerste deel in de Caraval serie uit kwam. Intussen is het tweede boek Meester Legende ook in het Nederlands uitgekomen en zal het laatste boek in de serie (Finale) in mei verschijnen. Hoog tijd voor een recensie dus!

Caraval (Het Zwarte Hart) is uitgegeven door Luitingh-Sijthoff en is een vertaling van Caraval.
Dit boek is vertaald door Selma Soester.

Waar gaat Caraval over?

Caraval (ook wel bekend als Het Zwarte Hart) gaat over de zusjes Scarlett en Tella Dragna, die op een klein eiland wonen. Hun moeder is verdwenen en hun vader is een gewelddadige man. De zusjes hebben het eiland nog nooit verlaten, maar het is hun droom om op een dag mee te doen aan Caraval, een spel en optreden onder leiding van de mysterieuze meester Legende. Na jarenlang brieven schrijven naar Meester Legende, worden ze eindelijk uitgenodigd om deel te nemen aan het spel. Echter merken ze al snel dat Caraval meer is dan enkel een spel.

Het verhaal

Recensie: Caraval - Stephanie Garber

Het verhaal vindt plaats in een kleurrijke wereld. Het is een wereld vol magie en bewondering, maar ook een gevaarlijke wereld. Mensen verliezen zichzelf in het spel en de grens tussen wat echt is en nep is vaag. De wereld is goed uitgewerkt en interessant. Aan de ene kant wil je als lezer graag meedoen met Caraval, maar aan de andere kant weet je niet of het wel zo’n leuke plek is. Niet zoals in De Hongerspelen bijvoorbeeld. Laten we eerlijk zijn, Panem is niet echt een leuke plek om je tijd door te brengen.

Het verhaal was niet voorspelbaar. Als Scarlett iets nieuws ontdekt, dan is dit ook de eerste keer dat de lezer dit ontdekt. Vaak zie je als lezer bepaalde zaken al van kilometers afstand aankomen, maar niet in dit boek. Er waren best veel plotwendingen, vooral aan het einde van het boek. Het zorgt ervoor dat je wilt blijven lezen. Sommige plotwendingen waren wel wat verwarrend, maar aan het einde werd alles duidelijk. Het enige nadeel was dat er constant werd herhaald hoeveel Scarlett van haar zus hield. Op een gegeven moment werd dat wel een beetje te langdradig.

De karakters

Scarlett, onze hoofdpersoon, is best leuk. Soms was ze wel zo naïef dat je haar het liefste een keer goed door elkaar wilt schudden. Als een soort van Alice in Wonderland ontdekt ze de nieuwe wereld waarin ze terecht is gekomen. Ze is een typisch meisjes meisje, maar ook erg dapper en sterk.

Een ander interessant karakter was Julian. Zijn verhaallijn is erg interessant, al werd er wel enorm veel nadruk gelegd op hoe knap hij was. Het is begrijpelijk aangezien het vanuit Scarletts perspectief is geschreven. Maar toch, op een gegeven moment wordt het een beetje too much.

Wat vooral boeiend is aan de karakters in het boek is dat niemand is wie ze zeggen te zijn. Dat maakt het interessant om meer over ze te weten te komen. Net als je denkt iemand te kennen, blijken ze toch totaal iemand anders te zijn. Dat zorgde ervoor dat het boek leuk bleef.

Schrijfstijl van Caraval

Het boek is geschreven in een vrij poetische stijl. Er worden veel metaforen gebruikt om de dingen die Scarlett ziet te beschrijven. Ze ziet emoties

als kleuren, wat een interessant concept is. De schrijfstijl is wel iets wat bij je moet passen.Als je houdt van teksten waarbij er meteen tot de kern gegaan wordt, is dit boek wellicht niets voor jou.

Conclusie

Dit is een boek die sommigen fantastisch vinden, terwijl het totaal niet bij anderen past. Het is het type Young Adult boek waarbij een mooi meisje verliefd wordt op een knappe jongen en obstakels moet overwinnen. Het boek heeft verder geen diepere laag, dus als je dat zoekt, zoek dan verder. Als je van romantische verhalen houdt met een beetje magie, dan is Het Zwarte Hart wellicht een boek voor jou.

Laat een reactie achter

Ingrid

Ook interessant

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.