Recensie: After The Flood is mooi maar langdradig

Voor sommige lezers is dit niet het moment om boeken te lezen over een apocalypse, maar voor anderen juist wel. Stel je voor, er zouden zomaar tips in kunnen staan om te overleven in een post-apocalyptische wereld. Een tijd geleden ontvingen wij de ARC voor het boek After The Flood door Kassandra Montag. Het boek is inmiddels uit, maar aangezien het verhaal gaat over hoe de wereld er uit ziet na een aantal gigantische overstromingen, leek het het ideale moment om dit boek te lezen. Het is het eerste boek van Kassandra Montag. Ze levert daarmee een debuut af die op veel moment interessant en meeslepend is, maar toch ook vaak langdradig is.

Waar gaat After The Flood over?

Het boek speelt zich een eeuw later dan onze tijd af. De wereld is drastisch veranderd. Na jarenlang langzaam het continent te hebben overgenomen, heeft een grote vloedgolf het grootste gedeelte van Amerika weggevaagd. Hierdoor is er niets over behalve een aantal koloniën gebouwd op bergen, omringd door eindeloos veel water.

De eigenwijze Myra en haar zevenjarige dochter, Pearl, leven en vissen op hun kleine boot genaamd Bird, en komen alleen aan land om goederen te ruilen of voor informatie. Zeven jaar lang is Myra al in rouw. Haar oudste dochter Row werd gestolen door haar vader en sindsdien weet Myra niet waar ze is. Na een gewelddadige confrontatie met een vreemde komt Myra er achter waar haar dochter zich bevindt. Myra weigert nu nog voorzichtig te zijn. Zij en Pearl gaan op een gevaarlijke reis in de hoop Row te vinden.

Tijdens deze reis sluit Myra zich aan bij een groter schip. Ze vindt bondgenoten die op zoek zijn naar een veilige haven in een gevaarlijke wereld. Maar geheimen, lust en verraad zorgen ervoor dat die veilige haven in gevaar dreigt te komen. Myra moet de keuze maken of het redden van Row het allemaal waard is.

Mooi concept

After The Flood is een boek voor volwassenen, met ook een volwassen inhoud. Vaak is het zo dat je post-apocalyptische boeken kunt indelen in twee categorieën: verhalen die zich meer richten op actie en verhalen die zich meer richten op emoties. Wat dat betreft valt After The Flood vooral in die laatste categorie. Hoewel er wel momenten van actie zijn, zijn deze schaars. Het probleem met de focus op emotie is echter dat er in het geval van dit boek teveel herhaling is. We worden meegenomen in het hoofd van Myra, maar voor haar is de enige focus haar dochter vinden en soms enig conflict over of ze de mensen met wie ze is wel moet verraden. Dat is op zich niet zo erg, maar daardoor voelen de meer dan 400 pagina’s wel langer aan dan zou moeten. Het is geen boek waar je even snel doorheen leest.

Er wordt vrijwel geen achtergrond gegeven over het hoe en wat. Er is ook geen slechte regering waar Myra het tegenop moet nemen. Dit is het verhaal van een vrouw die gewoon in deze post-apocalyptische wereld leeft en haar weg moet vinden. Ideaal voor lezers die dat interessant vinden, maar dat concept wordt in een boek als Station Elf beter uitgewerkt.

De personages in het verhaal waren wel realistisch en goed uitgewerkt. Alle personages hadden goede en slechte kwaliteiten. Dat is het voordeel van een verhaal dat zich vooral richt op de mensen waar het om draait. Er is meer tijd om personages te ontwikkelen. Helaas zorgt dat er ook voor dat het verhaal niet altijd lekker leesbaar is, omdat er langere tijd te weinig gebeurt.

Conclusie

After The Flood is een interessant boek voor lezers die graag lezen over normale mensen in absurde situaties. Voor lezers die meer actie willen en een spannender verhaal kunnen dit boek beter over slaan.

After The Flood - Kassandra Montag

3.4

Plot

3.3/5

Personages

4.0/5

Schrijfstijl

3.5/5

World-building

2.8/5

Goed

  • Goed ontwikkelde personages
  • Focus op emoties

Niet zo

  • Weinig actie
  • Beetje langdradig

Laat een reactie achter

Ingrid

Ook interessant

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.