Edine overspoelt je met spanning en sensatie

Edine is het debuut van auteur Mark Groenen en daarmee sloeg hij voor mij bijna een homerun. Dit boek is perfect voor lezers die genoten van Tirza van Arnold Grunberg en Psycho van Robert Bloch / Bates Motel. Het is misschien wel het beste verhaal dat ik in de afgelopen tijd gelezen heb en dat zonder fantasy! Edine is spannend, interessant, verrassend, verwonderend, mysterieus en het zit goed in elkaar.

Waar gaat Edine over?

“Toen ik vanmorgen wakker werd, lag Edine niet meer naast me. Logisch, want ik had een ontzettende kater, stonk naar zweet en drank, en waarschijnlijk had ik de hele nacht gesnurkt.”

De zoektocht begon ontspannen, maar hij wordt steeds nerveuzer. Er zijn al enkele uren verstreken, maar elk spoor van haar lijkt te ontbreken.

“Draaien we in cirkels om elkaar heen? Vroeg of laat moeten we elkaar tegen het lijf lopen; we zitten immers op een cruiseschip. Wat is het ergste dat er kan gebeuren?”

Edine is het verhaal over een steeds wanhopiger wordende zoektocht waarbij liefde en obsessie, heden en verleden, realiteit en surrealiteit steeds moeilijker van elkaar te onderscheiden zijn. Wordt Edine gevonden?

Prettige schrijfstijl, verwarrende structuur

Ten eerste moet ik even benoemen dat Edine totaal niet als een debuut leest. De auteur heeft een bijzondere schrijfstijl die mooi en complex is en toch fijn leest. Het is zo spannend dat het zelfs moeilijk is om weg te leggen. De hoofdpersoon heeft een droge en humoristische toon die moeiteloos wisselt tussen nuchter en paniekerig. Hoe hij situaties beschrijft, is ontzettend herkenbaar. Complimenten voor de schrijfstijl op zinsniveau dus, maar op hoofdstukniveau had ik er wat meer moeite mee.

Als je al eens eerder een review van mij hebt gelezen, weet je dat ik niet van dromen, waanbeelden, visioenen en hallucinaties houd. Dat soort dingen zijn verwarrend en hebben vaak nog weinig toegevoegde waarde ook. Dit is bij Edine in zekere mate het geval. De hoofdpersoon maakt een aantal absurde dingen mee (denk aan pratende tattoos tot tafeltennissende ratten) die niets bijdragen aan de verhaallijn. Achteraf blijken het soms hints of easter eggs te zijn, maar het had niet per se gehoeven voor mij. Aan de andere kant draagt het wel bij aan dat Edine uitnodigt om het twee keer te lezen.

Edine heeft een onverwacht einde

Dit boek begint onschuldig: de hoofdpersoon is op zoek naar zijn vriendin. Hoe meer je te weten komt over de situatie, hoe meer vragen je hebt. Ik ging diverse dingen vermoeden en zat er toch vaak net naast. Dat maakte het verrassend en spannend. Dit spanning wordt trouwens goed regelmatig opgebouwd, zodat je eigenlijk niet doorhebt dat je niet meer kunt stoppen met lezen totdat je het boek dichtslaat. Je wordt moeiteloos meegenomen in alle rare en grimmige zaken, dat je pas door hebt hoe gek dingen zijn wanneer je Edine uit hebt. Mark Groenen sleept je vanaf het begin mee.

De plotwending aan het einde had ik deels verwacht en dat vond ik niet eens erg. Het verhaal wordt goed opgebouwd zodat je meeleeft en met de plottwist mee kan gaan. Het was iets minder luguber dan ik verwacht had en ergens is dat verfrissend en teleurstellend tegelijk.

Cyberpesten: een belangrijke boodschap

Naast dat Edine fijn geschreven is, spannend en mij kon verrassen, is er nog een grote reden dat ik dit boek aan iedereen kan aanraden. Cyberpesten en stalken komen niet als hoofdonderwerpen naar voren, maar spelen toch een rol. Het is geschreven vanuit een uniek perspectief en laat me op een hele nieuwe manier naar die narigheid kijken, heel sterk. Applaus voor de onverwachte invalshoek die de auteur gekozen heeft.

Conclusie: laat je overspoelen door Edine

Hopelijk zijn de vier bovengenoemde redenen genoeg om jou te overtuigen Edine ook te lezen. Ik kan niet genoeg benadrukken hoe spannend dit verhaal is en hoe slim het in elkaar zit. Er gebeuren genoeg dingen om je op het puntje van je stoel te houden, zonder dat je aan het einde denkt: wauw, dat is zó vergezocht dat ik het zelf nóóit had kunnen bedenken. Er had wel wat meer diversiteit van mij in gemogen op basis van waar het verhaal zich afspeelt (meer kan ik daar niet over zeggen zonder te spoilen…). Hopelijk in het volgende boek van Mark Groenen, want hij aan zijn volgende boek werkt, ga ik dat sowieso in huis halen! Kortom: als Tirza van Arnold Grunberg op de lijst mag, moet Edine er zeker op!

Edine

Verfrissende nagelbijter
4.35

Plot

4.0/5

Spanning

4.8/5

Persoonlijke ontwikkeling

5.0/5

Schrijfstijl

3.5/5

Boodschap

4.5/5

Goed

  • Verfrissend
  • Sfeervol
  • Geinig en grimmig tegelijk
  • Bijzonder

Niet zo

  • Verwarrend
  • Plotwending had nóg beter gekund?
  • Diversiteit

Laat een reactie achter

Jennifer

https://jenniferwagemans.auteursblog.nl/

Check mijn social media voor updates over mijn fantasyreeks De Legendes van Pendar, reviews van andere boeken en fanart! Ik proeflees ook graag.

Ook interessant

1 Comment

  • Bedankt voor deze toffe review! Je geeft aan dat er weinig diversiteit in Edine zit, en je hebt zeker gelijk! – Waar het wellicht niet zichtbaar is in het schrijfwerk, is dit waar mijn rol als debutant zichtbaar is. Ik was hier zelf al bewust van (after the fact) en kan je verzekeren dat dit in de volgende boeken beter is!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.