The Eternals betekent nieuwe richting voor het MCU

The Eternals is nu al een film die veel controverse oproept. Recensies zijn niet al te positief. Ook is niet iedere fan het eens met de nieuwe richting die het MCU is ingeslagen. De film is geregisseerd door oscarwinnares Chloé Zhao, die probeert iets groots te maken van deze film. Het is de eerste Marvel film met een seksscène en de film telt wel tien hoofdpersonages, meerdere slechterikken en zelfs een gecompliceerd liefdesverhaal waar wel vier personages bij betrokken zijn. Ambitieus is het zeker, maar ondanks dat The Eternals niet zo slecht is als wordt beweerd, is het verhaal misschien toch iets te vol voor de speeltijd.

Waar gaat The Eternals over?

Al duizenden jaren lang is er een groep genaamd Eternals die de mensheid helpt om zichzelf verder te ontwikkelen. Ze werden gestuurd door de machtige Celestials en hebben ook als taak gekregen om mensen te beschermen tegen de kwaadaardige Deviants. Eternals leefden jarenlang als een geheim tussen de mensen. Ze mochten alleen ingrijpen als Deviants de mensen bedreigden. Vandaar dat ze niets konden doen tegen al het lijden veroorzaakt door bijvoorbeeld Thanos. De groep dacht lange tijd dat ze alle Deviants hadden verslagen, maar dan vinden er steeds meer aanvallen plaats. De Eternals Sersi, Sprite en Ikaris moeten op zoek gaan naar hun familie om de dreiging te stoppen. Het blijkt echter dat er veel verborgen is gehouden voor de superhelden. Ze worden geconfronteerd met hun verleden en moeten samenwerken om het einde van de wereld te stoppen.

The Eternals betekent nieuwe richting voor het MCU

Overvol

The Eternals begint met een opening crawl in de stijl van Star Wars, waarin een deel van het verhaal wordt uitgelegd. De film wisselt af van verleden naar heden en doet dit vrij vaak. Over het algemeen valt het wel te volgen, maar het kan soms een beetje verwarrend zijn. Het grote probleem met The Eternals is dat er zo ontzettend veel hoofdpersonages zijn, maar bijna geen tijd om ze allemaal voor te stellen. In de Avengers films was dit allemaal niet nodig. Vrijwel alle personages hadden hun eigen solofilm(s) al gehad en dus kon het plot meteen van start gaan. The Eternals is traag omdat de hoofdpersonages in de eerste helft van de film vrij weinig interessants doen. Een voor een wordt het team weer bij elkaar gebracht. Zo heeft iedere held toch even een momentje. Voor de kijker duurt het echter veel te lang voordat er daadwerkelijk echt iets gebeurt.

Als de film dan eindelijk op gang komt, dan gebeurt er weer veel te veel. Een van de grote vijanden komt pas aan het einde van de film tevoorschijn. Een andere bad guy komt vaker in beeld, maar we weten niet eens hoe hij heet. Dan is er nog een van de hoofdpersonages die besluit niet meer mee te doen, maar op het einde is hij er gewoon weer zonder verdere uitleg. Het was zoveel beter geweest als het verhaal zich op een selectere groep had gericht en een enkel probleem aan de kaak had gesteld, in plaats van zoveel te willen in zo weinig tijd.

The Eternals betekent nieuwe richting voor het MCU

Mooi gemaakt

Dat gezegd hebbende zijn er ook veel positieve punten aan The Eternals. Als allereerste is het een prachtig geschoten film met mooie beelden. De nadruk ligt op close-ups om de emoties van de personages echt naar voren te brengen. Zhao stond er ook op om veel van de scènes op echte locaties te filmen, in plaats van voor een groen scherm. Dat werkt zeker mee aan de authenticiteit. De vechtscènes en CGI die gebruikt is ziet er ook prima uit.

Dan is The Eternals ook nog de meest diverse film in de Marvel stal. De lat lag daarin al niet heel erg hoog. In de nieuwe fase zijn er wel meer diverse films, zoals Shang-Chi en de films waarin vrouwen een hoofdrol spelen zoals Black Widow. Toch is het verfrissend om eens andere soorten acteurs te zien dan de zoveelste Chris die de wereld moet redden. Zo biedt The Eternals ons een dove actrice die ook een doof personage speelt, een held die op mannen valt en ook veel meer acteurs en actrices van kleur. De MCU begint eindelijk een weerspiegeling te worden van de echte wereld. Het duurde erg lang, maar het is fijn om meer representatie te zien.

De reden dat The Eternals niet bezwijkt onder de grote druk is vooral door de excellente cast. Angelina Jolie laat zien wat voor een goede actrice ze is. Kumail Nanjiani is degene die als Kingo samen met zijn butler voor de meeste grappen zorgt. Ook de rest van de sterrencast laten zien hoeveel passie ze hebben voor dit project. Dat alleen maakt dat The Eternals het toch waard is om te kijken.

The Eternals betekent nieuwe richting voor het MCU

Conclusie

The Eternals is een prachtige film, maar het project is ook te ambitieus. Het idee om een mythe voor de MCU te creëren heeft veel potentieel, maar helaas zal deze film veel fans niet overtuigen van de mogelijkheden. Het heeft weinig nut om zo veel te willen en te introduceren in iets meer dan twee uur, zonder dat fans een kans hebben gekregen een band op te bouwen met de personages. Al zullen we waarschijnlijk wel meer te zien krijgen van de Eternals, als we de twee post-credit scènes mogen geloven. Het is alleen jammer dat zo’n diverse film niet echt de kans krijgt om te stralen.

The Eternals

3.55

Plot

2.5/5

Cast

4.5/5

CGI

4.0/5

Actie

3.8/5

Personages

3.0/5

Goed

  • Mooi gemaakt
  • Sterke cast
  • Divers

Niet zo

  • Teveel verhaal in te weinig tijd
  • Teveel personages

Laat een reactie achter

Ingrid

Ook interessant

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.