Horrortober: Psycho (het boek) is verrassend luchtig

Laat ik beginnen te zeggen dat horror helemaal niet mijn ding is, echt niet. Heb je deze blog al gelezen waarin ik uitleg waarom niet? Anyway, Psycho wilde ik wél graag lezen. Ik ben namelijk gek op alles met Freddie Highmore erin (zie ook: Charlie and the Chocolate Factory), dus Bates Motel (de Psycho prequel-serie) wilde ik zeker een kans geven.

Thrillers en spanning vind ik leuk, maar zodra er ledematen afgezaagd moeten worden and what not (looking at you Saw), I’m out! Dus ik ging  de serie kijken zonder enkele voorkennis, want ik heb de film Psycho ook nog niet gezien. Gelukkig is dat meer psychologisch creepy dan dat er veel bloed en jump-scares in zitten.

Toen ik klaar was met de serie, moest ik toch het boek lezen. Hoe hebben ze zo’n sterke serie uit zo’n klein boekje weten te wringen? Ik vond het maar bijzonder. Ben je benieuwd naar de 6 redenen om Bates Motel te gaan bingen? Die lees je in de Bates Motel review.

Waar gaat het iconische verhaal ‘Psycho’ over?

Norman Bates wordt klein gehouden door zijn overbezorgde moeder, die gek genoeg maar blijft roepen dat hij een keer een vent moet worden. Dat is sowieso al een interessante relatie. Samen met zijn moeder runt hij het Bates Motel, een verlaten en treurige gebeurtenis waar niet veel mensen komen. De perfecte plek om een moord te plegen dus! Want er is namelijk nog iets bijzonders met Norman aan de hand… Maar daar mag je zelf achterkomen.

Is dit een must-read?

Horrortober: Psycho (het boek) is een goed beginWel als je een luchtige read wil met een verrassend einde

Het boek van Robert Bloch is een prachtig startpunt voor een film en de Netflix serie. Het is een spannend verhaal met complexe relaties en motivaties die uitlopen op een originele ontknoping. Als je een luchtige thriller wil lezen, dan is dit zeker een goeie. Het leest lekker weg en is een dun boekje. Er zitten eigenlijk geen personages in waarin je je goed zou kunnen herkennen (misschien het tijdsbeeld, misschien is het te Amerikaans?), maar ik vond het einde van het boek veel interessanter dan die van de serie. Dit is eigenlijk zo’n boek dat je twee keer moet lezen, om te kijken of andere dingen je ineens opvallen. Dat ga ik dus ook zeker nog doen in de toekomst!

Niet als je de serie al gezien hebt!

De Netflix serie en het boek zijn zo verschillend! In de serie zit een enorm achtergrondverhaal dat in het boek niet eens aan bod komt. Eigenlijk alleen het laatste seizoen gaat daadwerkelijk over wat auteur Robert Bloch ooit geschreven heeft. Dit geeft het des te meer gewicht. Ondanks dat er in het boek een plottwist zit die vrij origineel is (voor de tijd waarin het geschreven is sowieso), moet je het boek niet gaan lezen als je de serie al gezien hebt. Dan heb je te hoge verwachtingen en zie je het einde soort van al aankomen, al komt het niet helemaal overeen met het boek! Op poëtische wijze dan weer wel, maar spoilers enzo. Nogmaals: ga Bates Motel sowieso kijken.

Laat een reactie achter

Jennifer

Ook interessant

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.