Er was eens een nieuwe ABC-blog

En dan nog iets, heb je de ABC-blogs hiervoor al gelezen? Dit is namelijk al de letter E! Ook hierover valt genoeg te vertellen, maar ik kan best iets gemist hebben. Welk boek waarvan de titel met een E begint MOET ook op Geekish staan? Laat het weten in de comments! Ondertussen kun je in deze blog lezen over Everless, Er was eens, En dan nog iets, Enders (van de Starters duologie), Ensnared en Exiled.

Everless

Dit is een bijzondere. Ik ben bij Everless terechtgekomen, omdat ik op zoek ging naar boeken voor deze ABC-blog. Op een gegeven moment liep ik vast en toen kwam ik Everless tweedehands tegen. Dat heeft me juist weer aangezet om deze blog toch te gaan schrijven. Dus wat sprak me dan aan in Everless, genoeg om het op mijn TBR te zetten en later zelfs te kopen?

Sowieso de cover is natuurlijk een beauty en de titel heeft iets mysterieus… Na de flaptekst was ik helemaal om. Ik ben heel benieuwd!

De flaptekst van Everless van Sara Holland

Tijd is geld. Zeker in Sempera, waar tijd in je bloed zit en omgezet kan worden naar munten. Hoe rijker je bent, hoe langer je leeft… De familie Gerling is rijk: ze hebben tijd in overvloed door de hoge belastingen die ze eisen van de arme bevolking. En niemand haat hen meer dan Jules Ember. Toen ze klein was, woonde ze met haar vader op Everless, het landgoed van de Gerlings, maar een noodlottig ongeluk dwong hen midden in de nacht te vluchten. Als Jules erachter komt dat haar vader bijna door zijn tijd heen is, weet ze echter dat er maar een ding op zit: terugkeren naar Everless om daar wat bij te verdienen. Teruggaan naar Everless brengt meer gevaar – en verleiding – met zich mee dan Jules zich ooit had kunnen voorstellen. Al gauw komt ze steeds dichter bij een bizar, eeuwenoud geheim over het landgoed en zichzelf.

Er was eens

Ook deze verhalendbundel van eigen bodem heeft een prachtige cover. Het staat vol met frisse hertellingen van oude bekenden. Jen Minkman (Het licht van Lorelei), Suzanne Peters (Reken maar), Miranda Peters (Gaiatrilogie), Marijke F. Jansen (Kort en gelukkig) en Cathinca van Sprundel (De vrouwe van Myrdin) geven in Er was eens elk hun eigen twist aan een verhaal dat je dacht te kennen. Kortom: echt een boek voor sprookjesliefhebbers dus.

Zelf twijfel ik heel erg of dit wat voor mij is, omdat ik nog nooit een hertelling heb gelezen. Ik ben gek op sprookjes en mythes, maar van clichés gaan mijn nekharen meestal overeind staan. Zou Er was eens een goed plekje op mijn TBR moeten krijgen? Laat het weten in de comments!

De flaptekst van Er was eens

Er was eens… vele fantastische sprookjes beginnen zo. Maar ken jij deze al? Laat je meevoeren naar werelden waar Assepoester tegen loverboys strijdt, waar social media nog gevaarlijker is dan een spinnenwiel, waar inhalige fey muzikanten opsluiten in torens, waar oma’s gered moeten worden van iets ergers dan een boze wolf en waar twee zussen door yeti’s op de proef worden gesteld. Verhalen vol magie, verraad, vriendschap en liefde. Vijf sprookjes, vijf heldinnen, vijf keer ‘en ze leefden nog lang en gelukkig’. Of toch niet?

En dan nog iets

Kort maar krachtig, net als En dan nog iets van Paulien Cornelisse. Het is een vervolg op Taal is zeg maar echt mijn ding, maar ze zijn apart te lezen. Dit zijn heerlijke ‘snacks’ voor als je in een dipje zit of er een readingslump op de loer ligt. Aan de ene kant kun je En dan nog iets lezen terwijl je hersenen uit staan, maar aan de andere kant zette sommige dingen me ook juist aan het denken. Ik heb er zelfs schrijftips uitgehaald over het opbouwen van personages bijvoorbeeld. Het is ontzettend grappig, luchtig en slim.

Ik moet wel toegeven dat ik Taal is zeg maar echt mijn ding leuker vond, omdat En dan nog iets me iets te veel ging over crisis/politiek/milieu. Hou er daarnaast rekening mee dat dit boeken zijn die geïnspireerd zijn door actualiteiten en dus niet per se alles meteen aanslaat. Over een deel twee gesproken…

Alles behalve deel één

In de drie onderstaande series begint deel één (of zelfs twee) niet met een E, maar een ander deel wel! Heb jij Starters, Splintered, Unhinged en Keeper of the Lost Cities nog niet gelezen? Dan is er een kans dat je hieronder spoilers zal tegenkomen… Je bent gewaarschuwd.

Enders (starters)

Meer logica meer beter

Het tweede boek van de Starters duologie begint spannend, maar was voor mij niet altijd logisch. Ik had het idee dat veel keuzes in het boek efficiënter hadden gekund en vaak begreep ik de gedachtegang van personages niet helemaal. Aan het einde wordt alles duidelijker, maar dan had het geloofwaardiger (realistische reacties) geschreven moeten zijn. Er zit ook veel tell in wat betreft hoe sommige dingen werken. Dat had ik ook graag meegemaakt vanuit de hoofdpersoon.

Geskipt en gewist

Juist het deel dat ik zo interessant vond, namelijk het opsporen van tieners met een chip, werd overgeslagen. Dat vond ik heel erg jammer. Daarnaast vallen alle jongens voor de hoofdpersoon terwijl ze in mijn ogen niet een hele duidelijke persoonlijkheid heeft. Zij is niet de enige die voor mij niet onderscheidend genoeg was. Na zoveel uitwisbare personages en plaatsen was ik dus een beetje de draad kwijt.

Conclusie: leuk voor een keertje

Ondanks dat de schrijfstijl prettig is en het concept van de Starters en Enders duologie heel interessant is, wist deze serie me niet echt te pakken. Ik kon moeilijk een band opbouwen met de personages en me iets voorstellen van de plaatsen die ze bezochten. Er zat een behoorlijke anticlimax in en over het algemeen had ik gewoon meer verwacht van dit boek.

De duologie ga ik niet opnieuw lezen, maar ik vond bijvoorbeeld Hyden’s verhaal origineel en mooi. Het zorgde voor een sterk dilemma. Ook de twist rondom hem zag ik niet aankomen en het was echt een aangename verrassing. Deze duologie is zeker niet ‘slecht’ of zo, maar niet helemaal mijn ding helaas.

Ensnared

De Splintered serie gaat over is geïnspireerd door Alice in Wonderland en laat ik daar nou weg van zijn! Het gaat over psychologische problemen en een magische vloek, ook compleet mijn ding. Ik vermoed dat het iets te veel zwijmelen voor mijn doen is, maar alsnog mogen Splintered, Unhinged en Ensnared zeker een plaatste op mijn TBR krijgen. De kaft blijft ook mijn ogen naar zich toe trekken trouwens.

Flaptekst van Splintered

When her mother’s mental health takes a turn for the worse, Alyssa learns that what she thought was fiction is based in terrifying reality. The real Wonderland is a place far darker and more twisted than Lewis Carroll ever let on. There, Alyssa must pass a series of tests, including draining an ocean of Alice’s tears, waking the slumbering tea party, and subduing a vicious bandersnatch, to fix Alice’s mistakes and save her family. She must also decide whom to trust: Jeb, her gorgeous best friend and secret crush, or the sexy but suspicious Morpheus, her guide through Wonderland, who may have dark motives of his own.

Exile

Om eerlijk te zeggen heb ik de Keeper of the Lost Cities volgens mij alleen om mijn TBR gezet, omdat ik de titel zo mysterieus en magisch vond haha. Tijdens het schrijven van deze blog begin ik toch te twijfelen of ik misschien iets te oud ben. De covers zijn aandoenlijk en het geeft me een beetje Harry Potter vibes, maar ik word niet meteen wild als ik de flaptekst opnieuw lees. Jij wel? Moet ik deze van mijn TBR af knallen of heb jij een goede reden om dat niet te doen?

Flaptekst van Keeper of the Lost Cities

Twelve-year-old Sophie Foster has a secret. She’s a Telepath—someone who hears the thoughts of everyone around her. It’s a talent she’s never known how to explain.

Everything changes the day she meets Fitz, a mysterious boy who appears out of nowhere and also reads minds. She discovers there’s a place she does belong, and that staying with her family will place her in grave danger. In the blink of an eye, Sophie is forced to leave behind everything and start a new life in a place that is vastly different from anything she has ever known.

Sophie has new rules to learn and new skills to master, and not everyone is thrilled that she has come “home.”

There are secrets buried deep in Sophie’s memory—secrets about who she really is and why she was hidden among humans—that other people desperately want. Would even kill for.

Vraag van vandaag

Als jij een van deze boeken op je TBR zou moeten zetten, welke zou het dan zijn en waarom? Of heb je ze allemaal al gelezen? Welke zou je opnieuw lezen of aanraden? Laat het weten in de comments!

Laat een reactie achter

Jennifer

Ook interessant

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.