De meeste van ons zijn wel enigszins bekend met de Griekse mythologie. Per slot van rekening is het de basis van veel bekende verhalen die ons al jarenlang in de greep houden. Er zijn al veel hervertellingen geweest waarin de Griekse goden de basis vormden. Maar met Kaos heeft Netflix wederom goud in handen. De verhalen die we kennen vinden plaats in de moderne wereld waar de Goden nog altijd regeren. Maar de twijfel slaat toe. Hebben de Goden wel echt het beste met ons voor?
Waar gaat Kaos over?
De Griekse goden regeren nog altijd over de wereld. Zeus (Jeff Goldblum) is nog altijd de koning van alle goden en dus ook van de wereld. Maar een oude profetie komt naar boven drijven die het einde van de goden aankondigt. Het wakkert paranoia aan bij de machtigste god, wat een gevaar oplevert voor zowel zijn familie als de mensheid. Ondertussen zorgt zijn angst er echter voor dat hetgeen wat hij vreest uit lijkt te komen. De drie mensen die dezelfde profetie hebben ontvangen verliezen hun geloof in de goden en weten zelfs aan de dood te ontsnappen om hen neer te halen.
Percy Jackson meets American Gods
Hetgeen Kaos zo sterk maakt is het feit dat de juiste balans is gevonden tussen humor en de duistere kant. Voor wie Percy Jackson te kinderlijk is, maar American Gods te heftig, is dit de perfecte middenweg. Bekende verhalen en personages uit de Griekse mythologie keren terug in een moderne vorm, wat een feest is voor liefhebbers van de verhalen.
Jeff Goldblum is in zijn element als de charismatische Zeus. Hoewel hij zijn chaotische charme meebrengt, zien we een god die vooral met zichzelf geobsedeerd is, met alle gevolgen van dien. Hoewel hij grappig is, zijn er ook genoeg momenten dat we hem dreigend zien zijn. Precies wat je zou verwachten van de koning van alle goden. Het verhaal wordt verder verteld door Prometheus (Stephen Dillane), die zelf een missie heeft om Zeus te vernietigen. Zeus zelf heeft dit niet eens in de gaten. Hij is ervan overtuigd dat Prometheus nog altijd zijn beste vriend is. Het feit dat zijn vriend voor altijd aan een berg hangt en zijn lever eruit gepikt wordt door een arend zijn details.
De sterke cast in het algemeen zorgen ervoor dat het goed uitgewerkte verhaal nog meer tot leven komt. Een van de hoogtepunten zijn de Fates, gespeeld door Eddie Izzard, Sam Buttery en Ché. Het meest interessante aan de hele serie is om te zien hoe de bekende personages op een nieuwe manier tot leven worden gewekt.
In de oude verhalen gaat het voornamelijk over de eigen keuzes die iemand maakt tegenover wat het lot heeft bepaald. Dat verdwijnt in Kaos voor een groot deel naar de achtergrond. Natuurlijk zijn er de profetieën, maar de serie draait vooral om macht, controle en het onvermijdelijke moment dat de hoogste machten vallen door arrogantie. Juist dat is wat de serie interessant maakt in een wereld waarin een kleine groep van de elite de controle heeft.
Conclusie
Kaos eindigt met een cliffhanger en het is te hopen dat Netflix deze serie niet annuleert voordat er een degelijke conclusie kan komen. Want het is niet vaak dat we een serie krijgen die zo goed in elkaar steekt. Een must-see, zelfs als je niet bekend bent met Griekse mythologie.