Top 5 beste kerstfilms voor als je niet van kerstfilms houdt

Kerstfilms zijn booming business. In Amerika maakt de Hallmark Channel (ja, van de kaarten) de meest zoetsappige kerstfilms. Dat kanaal maakt met gemak twintig (TWINTIG!) nieuwe kerstfilms per jaar, de een nog ‘erger’ dan de andere. Denk aan titels als The Mistletoe Secret, Merry & Bright of Christmas at Graceland. Alleen al de filmposters laten het glazuur van je tanden afspringen. Inmiddels is de kersttrend ook overgewaaid naar Netflix en Disney+ en daarmee ook naar Europa. Wij kunnen films zien als Noelle, Let It Snow of The Knight Before Christmas. Maar… wat als je nou helemaal niet van kerstfilms houdt? Wij helpen je graag een handje! Dit zijn de vijf beste kerstfilms die niet volledig gaan over liefde, vrolijkheid en de perfecte witte glimlach. Deze films zijn het ultieme compromis om te kijken als jij niet van kerstfilms houdt, maar je partner, vrienden of familie wel.

5. White Christmas (Black Mirror kerstspecial)

De korte recap van de IMDb:

Three interconnected tales of technology run amok during the Christmas season are told by two men at a remote outpost in a frozen wilderness.

Waarom dit wel een kerstfilm is: deze speciale en extra lange kerstaflevering van Black Mirror heeft een ontzettend kerstige titel. Delen van het verhaal spelen zich af rond kersttijd, en het lied ‘I Wish It Could Be Christmas Everyday’ speelt een belangrijke rol.

Waarom dit een kerstfilm voor kerstfilmhaters is: het is Black Mirror. En op een paar kleine uitzonderingen na, zijn de verhalen van Black Mirror niet blij en vrolijk. Zelden is er een echte happy end.

Nog niet overtuigd? Kijk de trailer!

4. In Bruges

De korte recap van de IMDb:

Guilt-stricken after a job gone wrong, hitman Ray and his partner await orders from their ruthless boss in Bruges, Belgium, the last place in the world Ray wants to be.

Waarom dit wel een kerstfilm is: voornamelijk omdat het zich rond kerst afspeelt, maar ook omdat thema’s als vergefenis en verlossing een rol spelen.

Waarom dit een kerstfilm voor kerstfilmhaters is: het gaat over huurmoordenaars, en weinig andere beroepen hebben minder met kerst te maken dan dat.

Nog niet overtuigd? Kijk de trailer!

3. Gremlins

De korte recap van de IMDb:

A boy inadvertently breaks three important rules concerning his new pet and unleashes a horde of malevolently mischievous monsters on a small town.

Waarom dit wel een kerstfilm is: het speelt zich af rond kerst, en Gizmo is zelfs een kerstcadeau. Alle aankleding ademt kerst en overal zijn gezellige lichtjes te zien.

Waarom dit een kerstfilm voor kerstfilmhaters is: zelfs een van de hoofdpersonages zegt een hekel te hebben aan kerst (met een verdomd goede reden overigens). Bovendien is dit natuurlijk een film over Mogwai en Gremlins, en niet zo zeer over kerst.

Nog niet overtuigd? Kijk de trailer! Gotta love die ouderwetse trailers met voice-over.

2. Batman Returns

De korte recap van de IMDb:

Batman returns to the big screen when a deformed man calling himself the Penguin wreaks havoc across Gotham with the help of a cruel businessman.

Waarom dit wel een kerstfilm is: net als alle andere films in deze top vijf, speelt Batman Returns zich af rond 25 december. Een van de thema’s van de film is bovendien ‘familie’ en overal zijn grootse (want: Gotham doet alles groot, groter, grootst) kerstbomen en -decoratie te zien.

Waarom dit een kerstfilm voor kerstfilmhaters is: het is Batman. Batman! Die heeft natuurlijk helemaal niets met kerst te maken. En vergeet niet: mistletoe can be deadly if you eat it!

Nog niet overtuigd? Kijk de (ook al zo lekker gedateerde) trailer!

1. Die Hard

De korte recap van de IMDb:

An NYPD officer tries to save his wife and several others taken hostage by German terrorists during a Christmas party at the Nakatomi Plaza in Los Angeles.

Waarom dit wel een kerstfilm is: Die Hard is de beste kerstfilm ooit gemaakt, klaar.

Waarom dit een kerstfilm voor kerstfilmhaters is: het is Die Hard. Een van de beste films ooit gemaakt. I rest my case.

Nog niet overtuigd? En ben je serieus een van de drie mensen op aarde die Die Hard nog niet kent? Kijk dan ook hiervan de trailer:

 Merry Christmas!

Welke kerstfilms staan er voor jou op het programma dit jaar? Ga jij voor de traditionele, en meer zoetsappige films? Of kies je een van de beste alternatieve kerstfilms uit onze top 5? Waar je ook naar gaat kijken, we wensen je alvast heel veel kijkplezier!

Laat een reactie achter

Nora

Volg Nora op Twitter en Instagram: @nosinne

Ook interessant

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.