Recensie: War of the Worlds benadrukt de menselijke emotie

War of the Worlds is een populair boek om te verfilmen. Dat blijkt uit de vele interpretaties die er gedurende de jaren al zijn geweest. De meest bekende is natuurlijk de film uit 2005, met Tom Cruise in de hoofdrol. Het boek, geschreven door H.G. Wells, gaat over een alien invasie op aarde. In de meeste verfilmingen vindt de invasie vooral plaats in de Verenigde Staten, maar de nieuwe FOX serie War of the Worlds vindt juist plaats in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. De serie volgt een aantal overlevenden van de invasie en laat zien hoe zij omgaan met de onbekende bedreiging. Wij mochten van Fox de eerste twee afleveringen vast zien.

Langzame opbouw

Het eerste wat opvalt aan de serie is dat het niet je standaard science fiction serie is. De aliens komen en ze zorgen er ook voor dat de mensheid bijna wordt uitgeroeid. Toch zien we geen epische gevechten en gebouwen die verwoest worden. De nieuwe FOX serie richt zich namelijk vooral op het laten zien hoe de mens omgaat met zo’n ingrijpende gebeurtenis. Het doet daarin heel erg denken aan een serie als The Walking Dead. Mocht je dus op zoek zijn naar actie, dan is War of the Worlds wellicht niet de meest geschikte serie voor jou. Het zorgt er echter wel voor dat de serie realistisch aanvoelt. De focus op de menselijke emoties in combinatie met de setting in Europa, laat het niet langer op een ver-van-mijn-bed-show lijken. Het is een interessante benadering.

De opbouw van de eerste twee afleveringen was in eerste instantie vrij traag. De serie is een zogenaamde slow burner. Op het einde van beide afleveringen kwam de actie pas echt op gang en dat zorgt ervoor dat je op het puntje van je stoel zit. Na twee afleveringen weten we al dat niemand veilig is, ondanks het feit dat er weinig mensen over zijn. Het blijkt dat iedereen gekke dingen kan gaan doen op het moment dat de wanhoop nabij is. Toch voelt het op sommige momenten ook wel ietwat langdradig en er zijn momenten waarbij het moeilijker is om de aandacht er bij te houden. Vooral dus als je gewend bent dat series over aliens vol zitten met actie.

Conclusie

We hebben natuurlijk pas de eerste twee afleveringen gezien en het is dus nog even afwachten hoe de serie verder gaat lopen. Tot nu toe is War of the Worlds boeiend, vooral voor de kijkers die van een wat meer realistische aanpak houden. Het is dus zeker een aanrader om te gaan kijken. We geven nog geen beoordeling totdat we de gehele serie hebben gezien.

War of the Worlds wordt op zondag om 21.00 uur uitgezonden op FOX.

 

Laat een reactie achter

Ingrid

Ook interessant

1 Comment

  • De afleveringen 1 & 2 waren een goede aanloop. 3 & 4 waren vooral op de onderlinge problemen gefocust en weinig met de SF. Ik zit niet te wachten op allerlei maatschappelijke of intermenselijke verwikkelingen. Hoop dat er idd wat meer SF actie/ spanning in komt.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.