Na het relatieve succes van de serie The Falcon & The Winter Soldier mocht het even duren voordat er weer een nieuw avontuur van Captain America onze netvliezen bereikt. Na ontelbare reshoots, meerdere matig ontvangen test screenings, een #notmycap campagne en gedoe rondom de casting van Shira Haas is er in ieder geval een versie van Captain America: Brave New World in de bioscoop te zien.

Waar gaat Captain America: Brave New World (2025) over?
Thaddeus ‘Thunderbolt’ Ross is president van de Verenigde Staten geworden. Hij vocht zich terug in een heftige periode, waarin de helft van de wereld van de aardbodem verdween. Na het verschijnen van een Celestial in de Indische Oceaan vechten landen om de rechten op het nieuwe element: Adamantium.
Sam Wilson en zijn vriend Joaquim Torres weten een ruil tussen de terroristische organisatie S.E.R.P.E.N.T. en een mysterieuze koper te voorkomen. Het blijkt exact wat de koper wil: als Captain America, Falcon en hun vriend Isaiah Bradley op uitnodiging het Witte Huis betreden, start hij zijn grote meesterplan.
Harrison Ford in bloedvorm
Er is veel gesproken over de rol van Harrison Ford, die in deze film opereert als de generaal die is verkozen als president. Thunderbolt Ross kennen we natuurlijk al uit eerdere films in de MCU, toen nog gespeeld door de inmiddels overleden William Hurt. Het is maar goed voor de filmmakers dat Ford er zin in had om deze film te maken.
Van zijn alter-ego Red Hulk zien we in de trailer eigenlijk alles al. Natuurlijk staat de licht ontvlambare gammabom in de finale van deze film gewoon nog fier overeind: we moeten per slot van rekening toch met een klap de film uitgaan. Eerlijk: we vinden het menselijke alter-ego echt tien keer interessanter.

De aanwezigheid van Ford is misschien ook wel een vloek voor de echte hoofdrolspeler van deze film: Sam Wilson. Zijn verhaallijn wordt weggedrongen door het ook veel interessantere persoonlijke verhaal van Ross, dat zich uiteindelijk ook veel beter meet met het overkoepelende thema: het politieke spel om het nieuwe element Adamantium. Het verhaal van Wilson blijft steken bij een verhaal dat we eigenlijk al gezien hebben in Falcon & Winter Soldier. “Waarom koos Steve voor mij en kreeg of nam ik het Super Soldier Serum niet?”
Actie heeft weer prioriteit
De film volgt de standaard formule die we van veel recente Marvel films kennen. Daardoor komt de spanning in het verhaal nergens op het niveau van het schrijfwerk van Markus & McFeely in The Winter Soldier. Toch voelt de film wel als een stap in de goede richting voor Marvel: ruimte voor karakterontwikkeling, minder grote CGI-struggles en weinig geforceerde humor, alhoewel daar toch wel wat ruimte voor is.
De actie is weer voornamelijk op de grond van onze eigen Aarde. Niet in een vreemde tunnel die zich tussen verschillende universa afspeelt. Het is niet de baanbrekende actie van The Winter Soldier en Civil War, maar het is ook geen CGI-feest waarbij niets echt lijkt te zijn.

Conclusie
De titel zou boekdelen moeten spreken. Captain America: Brave New World. De wereld die in deze film geschapen wordt is echter niet nieuw en ook absoluut niet moedig. Bij politieke thrillers hoop je dat er wat risico wordt genomen in het verhaal, maar het lijkt erop dat de makers in alles de gulden middenweg hebben gekozen.
Het resultaat? Een film die voelt als een resultaat van het poldermodel, vol met compromissen voortgekomen uit de mislukte test screenings. Daardoor is de ziel van het verhaal volledig verdwenen. Gelukkig houden de prima actiescènes en een in vorm verkerende Harrison Ford de film overeind voor de gemiddelde filmkijker.