De verschillende rollen die Jason Statham tegenwoordig in actiefilms speelt, zijn zowat op één hand te tellen. Hij is namelijk zowat altijd de good guy die strijd voor de minder bedeelden, de ouderen, de góéde mensen. Als zijn familie of kennissen onrecht wordt aangedaan, neemt hij wraak. Al vervaagt dan de lijn tussen good & bad guy een beetje. Want de manier waarop hij wraak neemt is dan redelijk betwijfelbaar. In A Working Man zit de vork niet heel anders in de steel.
Waar gaat A Working Man over?
David Ayer, regisseur van Suicide Squad en The Beekeeper, komt met het verhaal van een stoere bouwvakker die noodgedwongen nog een laatste keer in actie moet komen.
Levon Cade (Jason Statham) was een onderscheiden militair betrokken bij geheime operaties, maar heeft die carrière opgegeven voor een eenvoudig leven als bouwvakker. Als de dochter van zijn baas, die hij als familie beschouwt, ontvoerd wordt door mensenhandelaars, gaat hij naar haar op zoek en stuit hij op een onvoorstelbaar grote wereld vol corruptie.

Hetzelfde verhaaltje in een ander jasje
Zoals in de introductie benoemd, speelt Jason Statham de laatste jaren veelal dezelfde soort rollen. Dat is uit de trailer direct op te merken. Het feit dat de regisseur twee andere films heeft geproduceerd die bij mij in de smaak waren gevallen, gaf me goede op voor deze film. En het start ook wel op een leuke manier waarop je merkt dat Levon Cade’s aanwezigheid op het bouwbedrijf zeer op prijs gesteld wordt en in vertrouwen wordt genomen door de eigenaars en hun dochter. Maar zodra ze verdwijnt en Levon zich voorbereidt voor de strijd, merk je dat het eigenlijk gewoon een herhaling van veel andere films is maar dan in een ander jasje.
Voorspelbaarheid op en top
Als je de trailer van A Working Man één keer bekeken hebt, kun je het verhaal eigenlijk al zo goed als zelf schrijven. Als Jason Statham eenmaal in de rol van de jager is gekropen, kun je per scène zowat invullen welke tegenstander als eerst een klap krijgt of wie het eerst een mes in zijn rug ontvangt. Hoewel ze behoorlijk wat moeite hebben gedaan om de hele opzet van de mensenhandelaars wat ingewikkelder te maken. Hierdoor moet Statham steeds op zoek naar een andere persoon die weer hoger in rang is om bij de officiële ‘leider’ te komen. Toch slaan ze daar de plank een beetje in mis. De onderlinge relaties zijn niet echt uitgediept, de dialogen die tussendoor plaatsvinden van de tegenstanders voegen weinig toe aan het geheel. Je zit eigenlijk alleen maar te wachten tot Statham de ‘damsel in distress’ vindt en naar huis brengt.

Prima actie, weinig emotie
De momenten waarop je het meest in A Working Man zit, zijn uiteraard de vechtscènes. Wat dat betreft levert Jason Statham altijd wel prima beelden op. Al gaan ze af en toe zo snel dat wel moet opletten wat er nu allemaal gebeurt. Wat er vooral uitspatte was de vijandelijke maar tegelijkertijd vriendelijke ‘relatie’ die hij opbouwt met een van de tegenspelers genaamd Dutch (Chidi Ajufo). Omdat ze beiden het leger hebben gediend.
Want de scènes waarin de mensenhandelaars wat tegen elkaar aan het schelden zijn over wie hen te grazen heeft kunnen nemen, of de scènes van de familie die hun dochter kwijt is en zogenaamd moeten rouwen, zijn geen filmische hoogstandjes. Ook wat acteerwerk betreft laat het zo nu en dan nog wat te wensen over. De scènes van de dochter die ontvoerd zijn, zijn soms al net zo ongeloofwaardig en soms zelfs vreemd. De kidnappers proberen intimiderend over te komen, maar het vormt allemaal een vaag geheel. Het ene moment ligt dochterlief als een mak schaap op de achterbank van een auto te bidden. En het volgende moment spuugt ze haar ontvoerders zowat in het gezicht of levert ze een hele strijd. Een beetje tegenstrijdig wat dat betreft. Zelfs de reünie met Levon en vervolgens met de familie is weinig overtuigend.
Conclusie
A Working Man is een typische Jason Statham film waarin hij uiteraard strijd voor de ‘goeden’. De uitwerking is mager, voorspelbaar en emotieloos.