De laatste jaren is er steeds meer sprake van femicide. Influencers als Andrew Tate radicaliseren jonge mannen om vrouwen te haten. Acteur Stephen Graham kreeg het idee voor de nieuwe Netflix serie Adolescence na een reeks gewelddadige moorden in Groot-Brittannië, waarin tienerjongens vrouwelijke klasgenoten om het leven brachten. Hij begreep niet wat er gaande was en schakelde screenwriter Jack Thorne in om samen deze dramaserie te schrijven over het waarom jongens deze verschrikkelijke daden plegen. En met succes. De serie is een intense kijk in de belevingswereld van tieners en een waarschuwing voor ouders om te letten op hun kinderen. De serie staat al een aantal weken op nummer 1 op Netflix, wat een goede prestatie is gezien de hoeveelheid content die iedere week uitkomt.

Waar gaat Adolescence over?
De 13-jarige Jamie (een overtuigende debuutrol voor Owen Cooper) wordt ’s nachts van zijn bed gelicht door de politie. De tiener wordt verdacht van de moord op zijn klasgenootje Katie. Zijn familie snapt er niets van. Het moet allemaal een misverstand zijn. Maar als vader Eddie (Stephen Graham) beelden ziet waarin het overduidelijk is dat zijn zoon de moord heeft gepleegd, valt alles als een kaartenhuis in elkaar. Ondertussen is het aan DI Luke Bascome (Ashley Walters) om de waarheid te achterhalen. Hij ontdekt dat de wereld van tieners gecompliceerder is dan eerst gedacht.
Uniek en hartverscheurend
Adolescence is vanaf het eerste moment al een intense serie. Dit komt voornamelijk door de manier waarop de serie is gefilmd. Alle afleveringen zijn in één take opgenomen. Hierdoor verplaatst de actie op het scherm zich organisch en volgen wij als kijker de personages terwijl de gebeurtenissen zich afspelen. Het voelt in deze serie niet aan als een gimmick, maar als een authentieke manier van verhaalvertelling.
Dit komt ook mede door de ijzersterke cast die de serie rijk is. Owen Cooper is een uitblinker in zijn eerste rol als de jonge Jamie. Op de meeste momenten zien we hem voor wat hij is; een kind dat in moeilijke tijden zijn ouders nodig heeft. Maar in aflevering twee zien we ook de boze jongeman die naar boven komt. Het contrast tussen de twee is erg goed gespeeld door de 15-jarige acteur. Maar ook de rest van de cast geeft sterke performances die bijdragen aan een emotioneel verhaal.
Adolescence neemt je als kijker op effectieve wijze mee in de belevingswereld van tieners. In Groot-Brittannië is geweld met messen de afgelopen tien jaar met 240% gestegen. Ook in ons eigen land is het aantal delicten flink omhoog gegaan. Naast dit bespreekt de serie ook de gevolgen van cyberpesten en de slechte invloed van sociale media en de druk die gelegd wordt op jongens van alle kanten. Zaken waar je als ouder misschien geen rekening mee houdt.

Conclusie
In de serie zeggen de ouders van Jamie dat ze dit niet aan hadden zien komen. Hij leek zo normaal, ondanks het feit dat hij zichzelf terugtrok op zijn kamer. Adolescence is een waarschuwing voor ons allemaal dat we onze tieners moeten blijven zien en niet uit het oog mogen verliezen. Sociale media kan namelijk positief zijn, maar kan ook negatieve gevolgen hebben. Al met al is het fijn dat de Netflix-serie zo populair is. Naast het feit dat het een sterke serie is, opent het ook onze ogen over wat er gaande is in het leven van tieners.