dav

Recensie: Tussen de beesten en wilde rozen is een spannend sprookje

Ik hou van sprookjes. Verhalen die je als kind hoort en waarbij je weg kan dromen en dan later als volwassene realiseer je dat er een moraal is. Een diepere betekenis. Sprookjes nemen je mee naar kastelen waar prinsen en prinsessen het opnemen tegen gevaarlijke wezens. Soms gaat het over normale jongens en meisjes, die vreemde figuren ontmoeten en op avonturen gaan. Vaak hebben sprookjes ook een speciale boodschap. Ze leren ons vaak dat zolang we in onszelf geloven, we meer kunnen bereiken dan we denken. Zo ook het nieuwe boek Tussen de beesten en wilde rozen van Ashley Poston. Een modern sprookje dat fantasie, spanning en avontuur op mooie wijze met elkaar weet te verbinden.

Tussen de beesten en wilde rozen is uitgegeven door Best of YA en is een vertaling van Among the Beasts & Briars. Wij ontvingen een recensie-exemplaar in ruil voor onze eerlijke mening

Waar gaat Tussen de beesten en wilde rozen over?

Recensie: Tussen de beesten en wilde rozen is een spannend sprookjeCerys is een hoveniersdochter die woont in het koninkrijk van Aloriya. Het is de perfecte plek. Er is geen honger en er zijn geen ziektes en de vrede is er voor altijd. Al honderden jaren is het zo, sinds de allereerste koning een overeenkomst sloot met de Vrouwe die regeerde over het woud grenzend aan het koninkrijk. Terwijl Aloriya geen slechte tijden kende, werd het woud steeds duisterder en viel er een vloek over het woud heen. Het werd de inwoners van Aloriya verboden om nog een stap in het woud te zetten. Cerys weet hier alles van. Toen ze kleiner was, is ze aan de vloek van het woud ontsnapt, al hebben haar moeder en vrienden het met de dood moeten bekopen. Cerys draagt nog een beetje van de vloek met zich mee. Magie in haar bloed, die haar altijd blijft herinneren aan die ene dag. Nu is ze niet meer in gevaar. De enige die haar lastig valt is een vervelende vos.

Nadat er een nieuwe koningin wordt gekroond, verandert alles. Het woud besluit terug te slaan en Cerys slaat op de vlucht. De enige die haar kunnen helpen zijn de kleine vos, een vreemde beer en de magie in haar aderen. Geheimen komen echter aan het licht en Cerys komt er achter dat niet alles is wat het lijkt.

Spannend en mooi geschreven

Tussen de beesten en de wilde rozen is een van de weinige standalone boeken die nu uitkomen in het Young Adult genre. Het is een echt sprookje en zo is het ook opgebouwd. Er is weinig worldbuilding, maar dat is ook niet nodig. Je weet wat je moet weten, en alle andere geheimen ontdek je tijdens het lezen. Er zijn geen ingewikkelde systemen of honderden andere koninkrijken waar over geschreven wordt. Dat is prettig. Het is fijn om een young adult boek te lezen waar je meteen in kan verdwalen.

En dat verdwalen, dat doe je zeker in een boek als deze. Net zoals Cerys haar weg probeert te vinden in het Wildwoud, doen wij dat als lezer ook. Er zitten spannende momenten in die je de adem benemen en waarbij je op het puntje van je stoel zit. Het is geen verhaal waarbij de hoofdpersoon er makkelijk vanaf komt. In tegendeel, gedurende het boek heeft Cerys genoeg te lijden. Toch leert ze dat je niet van koninklijk bloed hoeft te zijn om het verschil te maken in de wereld. Iedereen kan een held zijn, met de juiste hulp van anderen.

Het woud komt tot leven

Verwacht geen poëtische zinnen. Het boek is simpel maar mooi geschreven. Het verhaal is de leidende draad, en dat verhaal zit zo goed in elkaar dat je niet anders kunt dan blijven lezen. De personages, waar we niet teveel over zullen vertellen vanwege spoilers, zijn divers en goed ontwikkeld. Voor zo’n relatief kort boek zijn de meeste personages driedimensionaal met hun sterke kanten en gebreken. Tussen de beesten en de wilde rozen is niet zo zeer een verhaal van een meisje dat haar koninkrijk moet redden, als een verhaal over de innerlijke kracht van een persoon en de dingen die iemand doet om alles wat zij lief heeft te beschermen.

Net als in ieder ander sprookje, heeft ook Tussen de beesten en de wilde rozen een schare aan monsters. De beschrijvingen van deze monsters zijn zo levendig dat ik de volgende dag in het bos liep en bij ieder vreemd geluid hoopte dat het Wildwoud niet echt was. Dat maakt dat het boek misschien iets te eng is voor de wat jongere lezers in de young adult categorie.

Conclusie

Tussen de beesten en de wilde rozen is een van die zeldzame verhalen die je overal met je mee draagt. Het is een sprookje zoals ze niet veel meer worden geschreven en ook nog een van de weinige stand-alone boeken die in de young adult categorie worden uitgegeven. Voor lezers die houden van sprookjes en avonturen met een duister randje, is dit sowieso een aanrader.

Tussen de beesten en de wilde rozen

Sprookje zoals ze niet meer worden geschreven
4.05

Verhaal

4.5/5

Personages

4.0/5

Spanning

4.3/5

Mysterie

3.5/5

Schrijfstijl

4.0/5

Goed

  • Mooi geschreven
  • Spannend
  • Goed ontwikkelde personages

Laat een reactie achter

Ingrid

Ook interessant

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.