Recensie: The Shadows Between Us is een beetje saai

Het komt tegenwoordig niet vaak voor in het Young Adult genre dat er een standalone boek wordt uitgebracht. Een van de weinige relatief nieuwe releases die geen serie is, is het boek The Shadows Between Us van Tricia Levenseller. Om eerlijk te zijn was het vooral de cover die de aandacht trok, maar ook de synopsis was interessant. Het is wederom een verhaal over een koninkrijk. Veel young adult boeken spelen zich af in paleizen. Dat is ook niet perse wat het boek interessant maakt. Het interessante is dat het verhaal eens niet draait om een dapper meisje dat het koninkrijk redt. Nope. In dit geval is het een meisje dat er juist op uit is om de macht te pakken door de koning te verleiden en te vermoorden. Een interessant en vrij origineel concept in een verzadigde markt. Maar is het boek het waard om te lezen? Mwah. Helaas is de uitvoering minder geslaagd.

Waar gaat The Shadows Between Us over?

Recensie: The Shadows Between Us is een beetje saaiAlessandra is de tweede dochter van een graaf en wordt daardoor vaak over het hoofd gezien. Daar is ze klaar mee. Ze heeft een plan om aan de macht te komen.

  1. De Schaduw Koning verleiden.
  2. Met hem trouwen.
  3. Hem vermoorden en het koninkrijk overnemen.

Niemand weet wat de krachten zijn van de pas gekroonde Schaduw Koning. Sommigen zeggen dat hij de schaduwen die om hem heen hangen kan commanderen om alles te doen wat hij wenst. Anderen zeggen dat de schaduwen tegen hem praten en ze de gedachtes van zijn vijanden in zijn oor fluisteren. Ongeacht dat alles weet Allessandra wat ze wil. Ze gaat er alles aan doen om dat voor elkaar te krijgen.

Maar Alessandra is niet de enige die de koning dood wil hebben. Terwijl er meerdere aanslagen op zijn leven worden gepleegd doet Alessandra er alles aan om hem lang genoeg in leven te houden. Ze wil ten slotte eerst zijn koningin worden, maar ook dat blijkt niet zo makkelijk te zijn. Toch houdt ze vol. Want wie is nu een betere match voor de Schaduw Koning dan een sluwe koningin?

Toch te voorspelbaar

The Shadows Between Us (momenteel is er nog geen Nederlandse versie) is een vrij makkelijk boek dat niet al te dik is. Ideaal voor lezers die bijvoorbeeld willen beginnen met het lezen van fantasyboeken in het Engels. De schrijfstijl is vrij vlot en makkelijk te begrijpen. Met iets meer dan 300 pagina’s heb je het boek ook in een mum van tijd uit.

Voor lezers die niet zo bekend zijn met het genre zou het kunnen zijn dat er nog wat verrassingen te vinden zijn, maar voor doorgewinterde lezers is dit boek weer meer van hetzelfde. Ja, het is interessant dat er een personage is die eigenlijk begint als een soort anti-heldin. Helaas is dat ook vrij snel weer van de baan en vervalt ze wederom in de bekende categorie van heldinnen waar iedereen verliefd op wordt die eigenlijk geen slechte kanten hebben. Al de slechte dingen die ze doet hebben totaal geen consequenties. Dat is erg jammer, want dat maakt Alessandra als een personage een stuk minder interessant en soms zelfs irritant. Doordat het boek ook vrij kort is en er teveel personages zijn, is er ook geen enkel personage dat echt goed ontwikkeld is.

Weinig worldbuilding

Met dit concept was er ook zoveel meer mogelijk geweest, maar toch vervalt het weer in de standaard romance. Uiteraard is er een liefdesdriehoek en een plot-twist die je van drie kilometer afstand aan ziet komen. Daarnaast zijn er ook een aantal subplots die vrij makkelijk worden opgelost. Zo leren we aan het begin van het verhaal dat Alessandra haar eerste grote liefde heeft vermoord. Het gehele boek hangt dit boven haar hoofd, maar uiteindelijk heeft het totaal geen consequenties. Zo zijn er wel meerdere subplots die totaal geen invloed hebben op de rest van het verhaal en er dus alleen zijn om pagina’s te vullen.

Verder is de worldbuilding erg mager voor een fantasyboek. Er is natuurlijk maar een beperkte mate aan worldbuilding die je kunt doen in zo’n kort boek, maar toch. De Schaduw Koning is blijkbaar heerser over vijf koninkrijken. We krijgen eigenlijk vrijwel niets over al die koninkrijken te weten. De gewone mensen die in het koninkrijk wonen zijn blijkbaar ook erg ontevreden, maar het hoe, wat en waarom weten we niet. Het is jammer want daardoor voelt het boek ook erg incompleet.

Conclusie

The Shadows Between Us is best oké om tussendoor te lezen, maar verwacht er niet al teveel van. Er zijn teveel tekortkomingen die ervoor zorgen dat het boek nooit echt bevredigend weet te zijn. De personages weten niet te boeien en ook het verhaal is niet boeiend genoeg. Jammer, want het idee was top.

The Shadows Between Us

2.25

Plot

3.3/5

Personages

1.5/5

Worldbuilding

1.0/5

Originaliteit

2.0/5

Schrijfstijl

3.5/5

Goed

  • Niet te dik
  • Fijne schrijfstijl

Niet zo

  • Weinig worldbuilding
  • Zwakke personages
  • Clichés

Laat een reactie achter

Ingrid

Ook interessant

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.