De beste boeken van Neil Gaiman voor Halloween

Het is vandaag Halloween. Hoewel het in Nederland nog bij lange na niet zo populair is als in Amerika, houden wij hier ook steeds meer van het spookachtige feestje. Niet iedereen zit er natuurlijk op te wachten om verkleed de deur uit te gaan. Sommigen onder ons liggen liever onder een dekentje op de bank met een goed boek. Het is vanavond de ideale tijd om een eng boek te pakken. Natuurlijk kun je wederom Stephen King uit de kast pakken, of Edgar Allen Poe. Toch willen we iets anders voorstellen op deze donkere avond. Alhoewel de meeste boeken van deze schrijver je geen slapeloze nachten zullen bezorgen, is het werk van Neil Gaiman zeker eng genoeg.

Neil Gaiman begon zijn carrière als journalist, waarna hij een boek schreef over de band Duran Duran. Vervolgens schreef Gaiman comics, waarvan The Sandman de bekenste is. Het eerste boek dat Gaiman schreef was samen met Terry Prachett, in 1990. Good Omens is nog altijd een geliefd boek en volgend jaar zal er een serie gebaseerd op het boek verschijnen. Gaimans eerste eigen boek was Niemandsland. Daarna heeft Gaiman nog een hele lijst aan boeken geschreven, zowel voor volwassenen als kinderen. Al het werk van Gaiman heeft humor maar zeker ook een duister randje. Perfect dus voor een avondje griezelen. Hier zijn onze favoriete Neil Gaiman boeken om te lezen tijdens Halloween (of iedere andere avond).

Coraline

De beste boeken van Neil Gaiman voor Halloween

Dit boek is vooral bekend vanwege de animatiefilm die uit kwam in 2009. Het verhaal gaat over Coraline, die verhuist naar een nieuw huis. Haar ouders hebben geen tijd voor haar, dus gaat ze zelf op ontdekkingsreis in het huis. Dan vindt ze een deur die in eerste instantie op slot is, totdat ze de deur op een dag kan openen. De deur leidt naar een huis precies zoals die van Coraline. Alleen is alles er beter. Het eten, het speelgoed, de andere ouders. Alles lijkt perfect, totdat de ware aard van de andere moeder naar boven komt.

Coraline wordt gezien als een kinderboek, maar het is te lezen door iedereen en het zal zelfs volwassenen de stuipen op het lijf jagen.

Het Kerkhof

Het Kerkhof is wederom een kinderboek dat prima door volwassenen kan worden gelezen. Na de moord op zijn hele familie, loopt een kleuter een kerkhof in. De geesten en andere wezens die er wonen besluiten om hem op te voeden als een van hen. Nim is een gewone jongen. Hij zou helemaal normaal zijn als hij niet op het kerkhof zou wonen tussen de geesten, met een eenzame beschermer die niet leeft en ook niet dood is. Er zijn gevaren en avonturen op het kerkhof voor een jongen. Maar als Nim het kerkhof verlaat, komt hij er achter dat iemand het op hem heeft gemunt, namelijk degene die ook al zijn familie heeft vermoord.

De Oceaan Aan Het Einde Van Het Pad

De Oceaan Aan Het Einde Van Het Pad is het boek dat Gaiman schreef voor zijn vrouw Amanda Palmer. Hij wilde in een kort verhaal zijn jeugd aan haar uitleggen, maar het verhaal werd steeds langer tot het een echt boek werd. Het boek gaat over een man van middelbare leeftijd die naar zijn geboorteplaats terugkeert om een begrafenis bij te wonen. Het huis waar hij in woonde is al lange tijd weg, maar zijn aandacht wordt getrokken door de boerderij aan het einde van de straat, waar hij, toen hij zeven was, een heel speciaal meisje, Lettie, ontmoette en diens moeder en grootmoeder. Hij heeft al lange tijd niet aan Lettie gedacht, maar als hij over het erg loopt wordt hij overspoeld door herinneringen. Hij denkt aan Lettie die beweerde dat de vijfer achter het huis een oceaan was. Aan haar moeder en diens verbluffende kookkunsten. En aan de grootmoeder die levendig kon vertellen over de oerknal. Even is hij weer die zevenjarige jongen en de herinnerinen aan een wonderbaarlijk en duister avontuur keren voor even terug.

Het boek gaar vooral over hoe het is om kind te zijn, de avonturen die we beleven en het verlies van die onschuldige blik op de wereld. Een aanrader.

Amerikaanse Goden

De beste boeken van Neil Gaiman voor Halloween

Vorig jaar is het eerste seizoen van American Gods al uitgebracht, en het tweede seizoen is al in de maak. Het boek is een must om te lezen voor iedereen die van mythologie houdt en ook wel van een beetje horror hier en daar. Het boek gaat over Shadow, die na drie jaar in de gevangenis uitkijkt naar de hereniging met zijn grote liefde Laura. Maar vlak voordat Shadow uit de gevangenis komt, krijgt Laura een auto-ongeluk en sterft ze. Shadow heeft niets meer te verliezen en accepteert een baan van de vreemde Mr. Wednesday, die wel erg veel over Shadow lijkt te weten.

Ze maken een roadtrip door Amerika, waarbij Shadow veel mysterieuze figuren ontmoet. Met al deze figuren blijkt hij op een of andere manier verbonden. Hij komt er achter dat iedereen geheimen voor hem heeft, zelfs Laura. Ook ontdekt hij dat de echte werkelijkheid niet de enige is, of de belangrijkste. Er dreigt een oorlog tussen de oude Goden en de nieuwe Goden om de ziel van Amerika te winnen. Shadow zit er middenin.

Niemandsland

Het eerste boek dat Gaiman alleen heeft geschreven. Niemandsland gaat over een plek onder de straten van Londen, een plek waar de meesten niet ons over durven te dromen. Een stad waarin monsters en heiligen wonen, en moordenaars en engelen. Het is de stad van de mensen die door de scheurtjes heen zijn gevallen. Richard is een jonge businessman, die na een enkele aardige daad in een wereld wordt geslingerd die zowel bekend is als absoluut bizar. Een vreemd lot wacht op hem daar beneden, onder zijn eigen stad: Niemandsland.

 

Natuurlijk zijn alle boeken van Gaiman aanraders om te lezen, maar we moesten er een paar kiezen. Wat vind je van ons lijstje? Heb je al een aantal van deze boeken gelezen of nog niet? Laat het ons weten!

 

Laat een reactie achter

Ingrid

Ook interessant

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.