Schotten Totten: met knallende kleuren de grens veroveren

Allereerst: kijk eens even naar die plaatjes! Wat een fantastisch design heeft dit spel toch. En dan is het ook nog eens een fantastisch spel om te spelen! Schotten Totten is een kaartspel voor twee spelers. Het is een beetje tellen, een beetje gokken en een beetje nadenken. En als je dat alles een beetje genoeg doet, dan kun je de grensstenen veroveren en winnen.

Hoe werkt Schotten Totten?

Schotten Totten Geekish review 02

Voor je kunt beginnen moet je eerst de negen grensstenen tussen jullie tweeën in leggen. Het doel van het spel is om deze grensstenen te veroveren. Elke beurt moet je een kaart leggen. En iedere beurt pak je ook een kaart van de voorraadstapel, totdat deze op zijn. Om te beginnen schud je de speelkaarten en krijgt ieder er zes. Deze laat je niet aan je tegenstander zien. Degene die als laatste in Schotland is geweest, mag beginnen.

De sterke combinaties

Schotten Totten Geekish review 04

Je kunt een grenssteen veroveren door een sterkere combinatie van drie kaarten bij die grenssteen neer te leggen. Wat die sterke combinaties zijn hoef je niet te onthouden, daar heeft Schotten Totten een heel handig kaartje voor. Leg deze gewoon naast je neer, dan kun je altijd nog even kijken wat een handige kaart is om neer te leggen. Het allersterkst zijn dus drie kaarten op volgorde van cijfers van dezelfde kleur. Daarna drie kaarten van hetzelfde cijfer, dan drie kaarten van dezelfde kleur. Dan drie op een rij en als je echt alleen maar pauperkaarten trekt, kun je er een ratjetoe van maken en de cijfers optellen. Meestal is het best makkelijk om een rij van opeenvolgende cijfers te maken van dezelfde kleur. Maar het is altijd wel een gok. Je weet niet welke cijfers je tegenstander in zijn/haar/hun hand heeft en welke er nog op de trekstapel liggen. Dat maakt dit spel ook wel een kansspel. Maar toch helpt het als je slim nadenkt. En houd ook in de gaten wat je tegenstander bij haar grenssteen neerlegt, want dat kan jou weer inzicht geven in wat zij van plan is.

Psychologische oorlogsvoering

Wat ik zelf echt leuk vind aan dit spel, is dat je ook een klein beetje psychologische oorlog kan voeren. Als je tegenstander bijvoorbeeld al twee cijfers van één kleur heeft liggen en jij hebt de kaart in je hand die de rij zou afmaken, dan leg ik die open en bloot bij een andere grenssteen neer. Dan weet je tegenstander dat zij die slag niet meer gaat winnen. Al zijn er altijd meerdere manieren om een grenssteen te veroveren, dus met deze psychologische oorlogstactiek kun je ook in je eigen val lopen.

De tactiekkaarten

Schotten Totten Geekish review 05

Als je het basisspel eenmaal onder de knie hebt, dan kun je het spel wat pit geven door de tactiekkaarten toe te voegen. Deze zitten al in het standaard spel. Dan krijgt iedere speler zeven kaarten (i.p.v. zes bij het basisspel).

Het zal je nu allemaal nog weinig zeggen, maar geloof mij: een kaart die de kaarten van je tegenstander kan jatten of vernietigen is zeer handig in dit spel!

De tactiekkaarten maken dit spel wel echt leuker en spannender. Vooral omdat het langer onduidelijk is wie een grenssteen veroverd heeft. Je blijft dus langer in spanning en je moet langer scherp blijven. Daarbij wordt de psychologische oorlogsvoering met deze kaarten alleen maar erger. De gewone kaarten hebben een groene achterkant en de tactiekkaarten een rode achterkant. Je kunt dus precies zien hoeveel cijferkaarten en hoeveel tactiekkaarten iemand in haar handen heeft.

Awesome design van de kaarten

Awesome kaartdesign Geekish spelreview

Het design van deze kaarten vind ik echt awesome, maar er hoort niet echt een verhaal bij dit spel. Behalve dat er dus clans zijn die met elkaar in oorlog zijn en grenzen proberen te veroveren. Maar er horen voor zover ik weet geen verhalen bij de karakters die op de kaarten staan. Terwijl die karakters wel echt awesome ontworpen zijn. Van stoere warrior vrouwen tot maffe oude opa’s. Dat vind ik wel jammer. Ik denk dat ze daar nog best wat aan hadden kunnen toevoegen door deze karakters ook een verhaal te geven. Daar wordt het spel niet per se leuker van, maar draagt wel bij aan de beleving. Als je dit spel speelt, kijk dan ook echt even naar tekeningen op de kaarten!

Gewoon een heel tof spel voor twee personen

Schotten Totten is toch wel een van mijn lievelings spellen voor twee personen. Ook omdat ik dit spel vaak van mijn vriend win. Dat moet ik wel toegeven. Maar mijn zusje is een geduchte tegenstander, dus daar moet ik altijd goed bij opletten. Dit is ook een spel waarbij iedereen een eigen tactiek heeft. Leuk dus om met verschillende mensen te spelen. En het is verrassend leuk om mee te kijken wanneer anderen het spelen. Een bevriend stel speelt dit spel niet meer, omdat één van de twee altijd wint. Dus werd ons opgedragen om als gedoodverfde winnaars eens tegen elkaar te strijden. Mijn vriend keek met mij mee. Hij kreeg letterlijk een kijkje in mijn kaarten. Hij vertelde ook welke keuze hij zou maken. Natuurlijk luisterde ik niet en ik verloor. Maar het was wel echt heel leuk om eens te zien hoe iemand anders keuzes maakt en vooral ook waarom! Een top spel dus.

Schotten Totten

0.00
4.5

Design

5.0/5

Tactiek vs geluk

4.0/5

Uitdaging

5.0/5

Moeilijkheid

4.0/5

Goed

  • Awesome design
  • Een combi van rekenen en gokken
  • Je kunt goed psychologisch oorlogvoeren met je tegenstander

Niet zo

  • Er zit geen verhaal bij de karakters
  • De grensstenen zijn kartonnen kaartjes die niet goed in een kaartenhouder passen (voor als je dit spel ergens mee naartoe wilt nemen)
  • Als je te vaak tegen dezelfde tegenstander speelt, leer je iemands tactiek kennen en wordt het een beetje voorspelbaar.

Laat een reactie achter

Joriet

Ook interessant

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.