Recensie: The Silence is eerder lachwekkend dan eng

Raad de film: het is gebaseerd op een redelijk onbekend horrorboek. Het verhaal gaat over een nieuw ontdekt monster dat reageert op één bepaald zintuig. Er zit een grote Hollywoodster in de cast, en een belangrijke rol is weggelegd voor een kind. De film is een Netflix original. Wat denk je? Als je nu Bird Box zegt, dan ben je af. Het goede antwoord is namelijk The Silence. Deze nieuwe film is inderdaad makkelijk te vergelijken met Bird Box. Helaas is ook The Silence geen knaller, en is de film al helemaal niet eng.

Waar gaat The Silence over?

Een research team (waarschijnlijk researchen ze grotten? Het is redelijk onduidelijk allemaal. Maar het team zit in ieder geval diep onder de grond) breekt een eeuwenoude grot open. Maar dan… dun dun duuuuun! De grot blijkt kleine, pterodactyl-achtige vliegende monsters te herbergen. De immense zwerm valt alle researchers aan, doodt ze en vliegt de wereld in. Het zijn zó veel monsters, dat de hele oostkust van de Verenigde Staten onder aanval lijkt te zijn. Ze komen op geluid af en vinden mensen lekkere snoepjes. Tijd om te vluchten dus!

The Silence volgt het gezin Andrews, bestaande uit vader Hugh (Stanley Tucci), moeder Kelly (Miranda Otto), dochter Ally (Kiernan Shipka), zoon Jude, oma Lynn en hun hond Otis. Heel ‘toevallig’ is Ally een paar jaar geleden haar gehoor kwijt geraakt door een tragisch auto-ongeluk. Daardoor kan het gezin wat gebarentaal en hoeven ze niet te praten als ze op de vlucht zijn, want de ‘vesps’ (zo heten de monsters, genoemd naar het Spaanse woord voor wesp, avispa) komen al op het minste geluid af. Alsof vluchten nog niet stressvol genoeg is, komen de Andrewtjes ook nog in aanraking met een gekke sekte.

Kijk de trailer maar eens als je meer wilt weten:

Waarom de film niet werkt

Ik ga alle slechte punten gewoon even opsommen, want The Silence heeft zo veel kromme aspecten, dat het anders niet te doen is.

 1. De regering roept mensen op binnen te blijven, en toch vlucht de familie. In Bird Box was het nog logisch dat de hoofdpersoon vluchtte, maar in je eigen huis kun je prima stil blijven. En áls je dan vlucht, ga dan lekker ver weg, en niet een paar mijl verderop naar een boerderij. De vesps weten echt het verschil niet tussen stad of platteland want, erm… ZE ZIJN BLIND. They don’t care, ze willen je toch wel opeten.
 2. Het is echt te toevallig dat Ally doof is. Ook is het gewoon te makkelijk dat ze nog wel gewoon kan praten. Handig voor het plot vooral.
 3. Die sekte. Ik kan er niet over uit hoe DOM die sekte is.
  Spoilers over de sekte in The Silence
  Ten eerste: waarom hebben ze allemaal hun tong uitgesneden? Dat je geen zinnige woorden meer kan uitspreken, betekent niet dat je geen geluid meer kunt maken, makker. Ten tweede: ze willen Ally omdat ze vruchtbaar is. SAY WHAT NOW? Dit is echt zooooo bizar.
 4. Een hond maakt geluid. Dat is geen rocket science.
 5. De vesps. Recensie: The Silence vesps monsters
  Het sterkste punt van Bird Box was dat de entiteit onzichtbaar bleef. Onzichtbare/weinig zichtbare monsters in horrorfilms zijn al-tijd enger dan zichtbare monsters, tenzij ze Pennywise heten. De vesps zien er lachwekkend uit en werken niet als monsters. Ze zijn niet eng, en zelfs hun naam is stupide. Hoezo vernoem je een monster naar een wesp als het duidelijk geen wesp is? Zelfs ‘terries’, vernoemd naar pterodactyls, was minder suf geweest.
 6. Oma Lynn. Ze is stervende en hoest veel. Je weet al waar dit heen gaat.
 7. Misschien is vluchten in een auto, die sowieso geluid maakt, ik weet niet hoor, misschien niet het beste idee ooit?
 8. Er zit geen enkele enge scène in The Silence. Dit is echt geen horror.

Is alles dan slecht?

De sekte uit deze Netflix Original is lachwekkend

Nou ja, Stanley Tucci is natuurlijk nooit slecht. Die kan nog een open pak yoghurt met schimmel aan de rand aantrekkelijk maken. De andere acteurs doen ook hun best. Ik vond Kiernan Shipka beter acteren in Sabrina, maar het is fijn haar eens in een andere rol te zien. Het is voor The Silence ook niet makkelijk om ná A Quiet Place uit te komen. Deze horrorfilm (die wel in de bioscoop draaide), gaat om hetzelfde principe: monsters komen je opeten als je te veel geluid maakt. Ook in die film moet een gezin zo stil mogelijk blijven. A Quiet Place werkte om veel redenen echter wél. Maar het is niet eerlijk om The Silence een rip-off te noemen. Want slecht of niet, de film is wel degelijk origineel.

Het boek waarop The Silence is gebaseerd, kwam uit in 2015. Hoewel er al in 2013 werd begonnen aan de eerste versie voor een script, was het uiteindelijke script voor The Quiet Place pas af in 2017. Beide films zijn gemaakt in 2017, rond dezelfde tijd. Dit is gewoon weer een voorbeeld van hoe Hollywood sommige ideeën in tweevoud uitbrengt, het zogenaamde ‘Twin Films‘ concept. Maar A Quiet Place zat goed in elkaar en kreeg voornamelijk lovende reviews.

The Silence is vooral leuk als je zin hebt om een slechte film te zien. Het is geen totale mislukking, er zitten zeker vermakelijke scènes in. Maar als je moet kiezen tussen A Quiet Place of The Silence, kies dan voor de eerste. En heb je alleen Netflix tot je beschikking en wil je een vergelijkbare film zien, dan moet je toch voor Bird Box kiezen.

The Silence

Lachwekkende 'horror'
1.75

Plot

2.0/5

Cast

3.0/5

Horror-gehalte

1.5/5

Die sekte verdient een eigen rating

0.5/5

Goed

 • De acteurs doen echt hun best

Niet zo

 • Nergens eng
 • Die sekte...
 • Voorspelbaar

Laat een reactie achter

Nora

Volg Nora op Twitter en Instagram: @nosinne

Ook interessant

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.