Recensie: Self Made gaat over een krachtige zwarte vrouw

Zoals Nora al aangaf in haar artikel over Black Lives Matter, willen wij als team graag meer aandacht besteden aan het werk van zwarte schrijvers, acteurs en regisseurs. Self Made is een miniserie waarin de vertegenwoordiging van zwarte Amerikaanse mannen en vrouwen mooi naar voren komt. Het bevat veel racisme, maar de kracht van het hoofdpersonage staat centraal. In deze recensie kom jij erachter of je aan deze serie moet beginnen of niet.

Self Made: een miniserie op Netflix

Self MadeZoals gezegd is Self Made een miniserie, wat betekent dat er maar vier afleveringen zijn die je kunt bekijken. Ik zelf heb deze allemaal in één avond gekeken. Er zit niet veel herhaling in de afleveringen, dus het lijkt net een lange film met een paar pauzes. De belangrijke stukken uit het verhaal worden wel een aantal keer teruggebracht, bijvoorbeeld in een flashback, maar dit is niet storend. De serie speelt zich af in een tijdsperiode van meerdere jaren en volgt zo het leven van onze hoofdpersoon. De tijdspanne is niet altijd even goed te volgen, maar de boodschap van de serie zeker wel.

De serie is een Netflix Original en is verschenen in 2020. De cast bestaat onder andere uit Octavia Spencer, Tiffany Haddish en Carmen Ejogo. Dit zijn stuk voor stuk actrices die hun personage op een mooie en overtuigende manier hebben vertolkt.

Waar gaat Self Made over?

Self made

In de vier afleveringen volgen we het verhaal van Sarah, ook wel bekend als Madam C.J. Walker. De serie volgt hoe zij uitgroeit van een doodgewone wasvrouw in het begin van de twintigste eeuw naar de allereerste vrouwelijke Self Made miljonair in Amerika. Het verhaal is gebaseerd op het waargebeurde leven van de echte Madam C.J. Walker. Ze heeft haar eigen onderneming voor haar producten opgezet en wij volgen de start van dit bedrijf in Self Made.

Amerika in de jaren ’10

De serie start in het begin van de vorige eeuw en eindigt net voor de Eerste Wereldoorlog. Sarah is geboren net nadat de slavernij in Amerika werd afgeschaft. Ze is dus opgegroeid in vrijheid, maar daar is niet veel van te merken. Het racisme die zij en haar geliefden meemaken is hartverscheurend, maar in plaats van bij de pakken neer te gaan zitten, pakt ze zichzelf op en tilt ze haar gezin naar een hoger niveau. De kracht die hierin zit is heel erg inspirerend voor ons allemaal.

Belangrijke thema’s in Self Made

Niet alleen racisme komt aan bod in de miniserie, Self Made bevat nog veel meer belangrijke thema’s. Het schoonheidsideaal dat heerst onder de vrouwen uit deze tijd komt veel naar voren, omdat de vrouwen graag aan dit ideaal willen voldoen. Zeker de zwarte vrouwen vinden het heel belangrijk om erg goed uit te zien, omdat zij niet makkelijk aan het ideaal kunnen voldoen met hun donkere huid. Een ander onderwerp dat een grote rol speelt is vrouwenemancipatie. Het was heel erg ongebruikelijk in de jaren ‘1o dat vrouwen een eigen onderneming opstartten en al helemaal als ze zwart waren. Sarah laat ons zien dat je moet geloven in je eigen dromen, maar dat je er ook hard voor moet werken. Alleen dan zullen ze uitkomen.

Het madeliefjeseffect

Deze term komt je waarschijnlijk nog niet bekend voor en dat heeft een hele goede reden: ik heb hem zelf bedacht :). Ik had gehoopt dat ik deze term niet had hoeven beschrijven bij deze serie, maar ik ga het toch doen. Het madeliefjeseffect is het verschijnsel in series en films waarbij een bepaald stuk de hele tijd terugkomt. Je denkt dat het voorbij is, maar dat is dan toch niet zo. Een schurk is verslagen, maar komt weer terug, wordt weer verslagen en komt weer terug. Dit is vast heel herkenbaar bij veel films en series, vandaar dat ik het een naam heb gegeven.

Self MadeIn Self Made ontstaat er een rivaliteit tussen twee vrouwen: Sarah en Addie. Ze zijn allebei bezig met hun eigen onderneming, wat Addie niet kan uitstaan. Zij wil zelf marktleider zijn en Sarah werkt dat tegen. Ik zal niet te veel spoilers weggeven, maar in de relatie tussen Sarah en Addie zag ik heel duidelijk het madeliefjeseffect terugkomen. Aangezien de serie zich gedurende een aantal jaar afspeelt was dit niet heel erg storend, maar ik wilde het toch even benoemd hebben.

Conclusie: is Self Made een aanrader?

Jazeker! Zoals ik eerder noemde komen er veel belangrijke thema’s voor in de serie, maar deze zitten allemaal mooi verweven in de verhaallijn. Sarah is een krachtig hoofdpersonage, dat opkomt voor haar gezin en haar dromen. Ze laat zien dat zwarte vrouwen alles kunnen bereiken wat ze maar willen, ook in een wereld vol racisme. Je bent zo door de vier afleveringen heen en zult geïnspireerd raken door dit plot, ondanks het opsteken van het madeliefjeseffect. Ik kan niet wachten om mezelf verder te verdiepen in series met zulke krachtige zwarte hoofdpersonages.

Self Made

Kracht en inspiratie in één
4.5

Verhaal

4.5/5

Personages

4.5/5

Setting

4.0/5

Boodschap

5.0/5

Goed

  • Inspirerend verhaal
  • Krachtige personages
  • Belangrijke thema's

Niet zo

  • Onduidelijke tijdspanne
  • Madeliefjeseffect

Laat een reactie achter

Imke

Ook interessant

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.