National Treasure: Book of Secrets treasure is iets minder…

Als je aan National Treasure (2004) begint, moet je National Treasure: Book of Secrets ook kijken. Niet per se omdat het een hele goeie film is, maar omdat je de drang voelt te weten waar het verhaal heen gaat. Daarnaast blijft het concept dat de eerste film aantrekkelijk maakt hetzelfde: Nicolas Cage en zijn bende gaan op schattenjacht + interessante feitjes over Amerikaanse geschiedenis. Helaas zijn alle problemen die ik met film 1 had ook aanwezig in Book of Secrets. Nog erger zelfs. Maar voordat ik deze must-see ga afkraken, waar gaat National Treasure 2 over?

Waar gaat National Treasure: Book of Secrets over?

National Treasure 2 Book of secrets president

We starten weer met een blik terug in de tijd. Er speelt opnieuw een scène af rondom een van Ben’s voorouders en de setting van dit avontuur wordt neergezet. Deze zoektocht draait om de moord op Abraham Lincoln door John Wilkes Booth. Ben grijpt natuurlijk de kans met beide handen aan om de naam van zijn voorouder te zuiveren. Hij maakt gebruik van een dagboekfragment van zijn voorouder Thomas Gates om een verborgen schat te vinden. Dit keer reist Ben met Riley en Abigail van Amerika naar Frankrijk en weer terug. Ook krijgen we iets meer over Ben’s jeugd te weten. Wat wil je nog meer? Dat ga ik je in de volgende alinea vertellen, want er is genoeg te wensen in Book of Secrets.

Waarom is Book of Secrets nóg slechter dan National Treasure (2004)?

Waar National Treasure (2004) een knullige charme heeft, lijkt er in Book of Secrets een vergrootglas te zijn gelegd op alles waar ik me een beetje aan irriteerde in zijn voorganger.

 1. Het is nog nationalistischer dan de vorige film. Dat is op zich niet zo’n probleem, als deze insteek niet ook nog een stuk saaier zou zijn geweest.
 2. Het wordt pas een avontuurlijke film nadat Ben en zijn bende de laatste hint hebben opgelost en dat is echt heel jammer. Dat maakt de film wat langdradig.
 3. Wederom zit er in Book of Secrets een bekende badguy, dus zie je verraad van mijlen ver aankomen. Maar, de slechterik is wel echt heel goed en ik had hier eigenlijk niet zo’n probleem mee.
 4. Waarom moet alles dat er in de eerste film is opgebouwd in Book of Secrets in elkaar zijn gedonderd?
 5. Waarom is Abigail nog irrationeler en vervelender dan in deel 1? Lekker stereotypische ex-vrouw die nog hypocriet is ook… Waarom zijn alle vrouwen in deze films bitches (looking at you Em)? Hoe kunnen zij en Ben’s vader nog overbodiger zijn dan in National Treasure (2004)?
 6. Overbodige noodgedwongen reünie tussen Ben’s ouders (was zijn moeder niet dood in film 1?) die ze weer samenbrengt, die ook nog eens precies hetzelfde is als wat er tussen Ben en Abigail gebeurt.

Waarom is deze sequel dan toch een must-see?

National Treasure 2 bureau president

 1. Ik ben een completionist, dus ik moet de hele serie gezien hebben. Zo simpel kan het zijn.
 2. Helen Mirrens acteerwerk is fantastisch. Weer geen sterke reden, maar toch waardevol om te noemen.
 3. Het begin is meteen intrigerend en spannend (jammer dat je enorm lang moet wachten op de Indiana Jones elementen…). Gaaf dat er toch weer het bekende element van de familie eer/naam beschermen in zit dat je in de eerste film direct naar binnen trekt.
 4. Het raadsel met de Chinese puzzeldoos vond ik echt heel leuk en origineel.
 5. Ik leef echt mee met Ty Burell. Hij zet een geweldig personage neer. Hetzelfde geldt trouwens voor Justin Bartha die ‘can’t catch a break’.
 6. De ontknoping is best prima, alleen is het ontzettend frustrerend dat film 3 wordt opgebouwd en vervolgens nooit komt.

Conclusie: Book of Secrets is een soort achievement

De National Treasure films zijn erg geschikt om als marathon te kijken wanneer je je hersenen even uit wil zetten en zin hebt in avontuur. Book of Secrets is hierbij vooral van toegevoegde waarde omdat het ‘meer National Treasure’ is in plaats van een sterke film op zichzelf. Ik kreeg van film 2 meteen zin in Eldorado (2000) van Dreamworks. Waarom precies kan ik niet zeggen, want spoilers, maar dan heb je toch mooi een driedelige marathon! Aanrader. Voor spanning en sensatie kun je toch echt beter Indiana Jones opzetten.

Bijna een jaar terug werden we geteased met een National Treasure Disney+ serie. Misschien krijgen we dan toch eindelijk te weten wat er op pagina 47 van the Book of Secrets staat! Zou dit meer uitgekauwde meuk zijn of zou het ’t waard zijn om te bingen? Het wordt geregisseerd door Jerry Buckheimer van de films zelf (en van Pirates of the Caribbean, CSI en meer), dus dat moet wel goed zijn toch? Wat denk jij? Laat het weten in de comments!

National Treasure: Book of Secrets

2.8

Personages

2.0/5

Plot

2.5/5

Slechterik

3.5/5

Avontuur

1.5/5

Originaliteit

4.5/5

Goed

 • Pakkend begin
 • Avontuurlijk eind
 • Helen Mirren
 • Meeslepend

Niet zo

 • Saai middenstuk
 • Overbodige personages
 • Irritante vrouwen

Laat een reactie achter

Jennifer

Ook interessant

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.