Locke & Key S2 is meer tienerdrama dan tienerhorror

Na bijna twee jaar wachten kunnen we zien hoe het de Locke familie vergaat in het tweede seizoen van Locke & Key op Netflix. De eerste reeks was een redelijke surprise hit, een goed uitgewerkte tienerhorror. Nu veel sleutels gevonden zijn, is het tijd voor meer drama, meer achtergrondinformatie en… meer sleutels. Locke & Key S2 is bingewaardig, maar niet van hoge kwaliteit.

Waar waren we gebleven?

Na de belevenissen van seizoen 1, gaat Locke & Key S2 verder waar we waren gebleven, met slechts een kleine tijdsprong. Zo vindt in de eerste aflevering de premiere plaats van de horrorfilm die Kinsey en haar vrienden in het eerste seizoen maakten. De cliffhanger van vorig seizoen was redelijk shocking: Gabe bleek al die tijd al Dodge/Echo te zijn, en ook Eden was nu bezeten door een demon. Deze twee vormen nu een alliantie en hebben het nog steeds voorzien op de Locke kids en hun sleutels. Gabe en Eden doen echter nog steeds alsof ze ‘gewone’ tieners zijn om zo hun zin te kunnen krijgen. Beetje vertrouwen winnen enzo. Zoals slimme demonen doen.

Sleutels ex machina

Locke & Key S2 is meer tienerdrama dan tienerhorror

De sleutels spelen logischerwijze weer een grote rol in deze serie. We krijgen oude bekenden zoals de Head Key en de Ghost Key weer te zien; de Locke kinderen hebben zich de sleutels duidelijk meester gemaakt. Kinsey geeft zichzelf rust in haar eigen hoofd, Tyler krijgt wat hulp op zijn dates met Jackie en Bode… is nog steeds irritant. Heeft dat kind de afgelopen tijd nou echt geen acteerlessen gevolgd?

Net als vorig seizoen duiken nieuwe sleutels weer op net op het moment dat ze nodig zijn. Of de Lockes hebben héél toevallig de juiste sleutel op zak. Geen goede sleutel in tha house? Maak een nieuwe! Het is een beetje jammer dat de problemen zo eigenlijk geen problemen zijn en vrij gemakkelijk worden opgelost. De verschillende functies van de sleutels zijn echt supertof, maar wat meer vindingrijkheid en spanning was leuker geweest. Nu is het een tikkeltje voorspelbaar en vooral jammer. Oh kijk, een nieuwe sleutel met een functie die we nou net hard nodig hebben!

Nieuwe personages

Er zijn twee nieuwe personages die een grote rol spelen in Locke & Key S2: Josh Bennet en zijn dochter Jamie. Josh is een leraar op de school van de oudste Locke kinderen en Jamie zit bij Bode in de klas. Beide personages voegen vrij weinig toe aan de serie. Josh heeft een fascinatie voor het verleden van het stadje, en is op zoek naar antwoorden. Op zich had dat interessant kunnen zijn, maar omdat er geen enkele focus zit op zijn personage, voelt alles wat hij doet geforceerd. Ook geforceerd: zijn liefdeslijntje met moeder Nina Locke.

Jamie intussen is er alleen om Bode wat meer te doen te geven. Al is zij gelukkig een stuk minder irritant! Haar scènes met een bepaald poppenhuis zijn nog best geinig. Door de introducties van de Bennets probeert Locke & Key het verleden van de Lockes en de Keys wat interessanter te maken, inclusief flashbacks naar de Amerikaanse Revolutie. Het is het allemaal helaas net niet.

Nog even terug naar Nina: vorig seizoen was ze best kick-ass en ook goed uitgewerkt. Dit seizoen loopt ze vooral verdwaasd rond en heeft ze geen enkel benul wat haar kinderen uitspoken. Karakterontwikkeling: geen.

Tienerdrama

Locke & Key S2 is meer tienerdrama dan tienerhorror

Wie doet het met wie, wie is er stiekem verliefd: soms is het net of je naar Riverdale kijkt en niet naar Locke & Key S2. Dit onnodige tienerdrama maakt de serie bij vlagen tenenkrommend. Weg focus op de sleutels, weg spanning. Kinsey en haar liefdesdriehoek interesseert echt niemand en bovendien: je ziet van mijlenver aankomen waar dit heen gaat. Met Gabe die zeg maar best wel geen echte tiener is.

Ook de – op zich – interessante verhaallijn tussen Tyler en Jackie is te soap-achtig gemaakt. Daar had zo veel meer in kunnen zitten! Zeker omdat het hele gegeven dat je all magie vergeet als je volwassen wordt juist zo interessant is. Maar dit is allemaal zeer matig uitgewerkt, met ook nog eens een matige conclusie.

Wel leuk zijn de uitgebreidere rollen van Erin Voss en Duncan Locke. Vorig seizoen hadden ze beide niet echt een rol van betekenis, dit seizoen wel degelijk. Jammer voor Nina en Josh, maar Erin en Duncan zijn de volwassenen die ertoe doen dit seizoen. Duncan brengt zelfs nog wat welkome diversiteit mee in de serie.

Het plot

Oh ja, er was ook nog een plot. Dat draait vooral om Gabe die de macht over de Lockes, het stadje en de wereld wil grijpen, het liefst ook in die volgorde. Het is echt een flinterdun plotje. Daarom ook al die flashbacks en het tienerdrama. Maar toch hadden de schrijvers er beter aan gedaan om een beter plot te schrijven. Nu is het allemaal zo… saai en voorspelbaar. Vorig seizoen was bij vlagen nog best spannend en eng, nu is er echt geen horror meer in te vinden.

Kudos aan Griffin Gluck die Gabe speelt, want hij maakt dit hele tweede seizoen nog het meest interessant. Hij kan binnen een seconde switchen van lieflijke tiener naar maniakale demon, en dat is echt knap. Het is fijn dat de serie weer een goede bad guy heeft, want dat was ook een van de sterkste punten het het eerste seizoen. Hoewel het in feite nog steeds dezelfde Big Bad is natuurlijk. Toch is Gabe weer een heel ander iemand dan Dodge, en geeft Gluck er zijn eigen fijne draai aan. Ook Eden is een interessante sidekick.

Conclusie

Locke & Key S2 is prima bingewaardig vermaak, maar echt goed is het niet (meer). De acteurs doen hun best met het script wat ze kregen (behalve Bode dan), maar het script is magertjes en dan valt er niet heel veel mee te doen. De serie is voorspelbaar geworden. Wel eindigt het weer met een lekkere cliffhanger. Op zich had de serie ook zo kunnen eindigen, maar er is inmiddels al een derde seizoen aangekondigd. Hopelijk kan S3 de serie weer wat extra pit geven.

Locke & Key S2 is meer tienerdrama dan tienerhorror

Locke & Key seizoen 2

Matig vervolg
2.9

Plot

2.0/5

Personages

3.5/5

Acteerprestaties

3.0/5

Voorspelbaarheid

2.0/5

Setting

4.0/5

Goed

  • Basisgegeven blijft erg tof
  • Gabe kills this (letterlijk en figuurlijk)
  • Kinsey & Tyler Locke

Niet zo

  • Vreselijk voorspelbaar
  • Meer drama dan horror
  • Suffe nieuwe personages

Laat een reactie achter

Nora

Volg Nora op Twitter en Instagram: @nosinne

Ook interessant

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.