Gebaseerd op de bestselling roman van auteur Colleen Hoover, is nu It Ends With Us verfilmd met in de hoofdrol Blake Lively. De boeken van deze auteur worden massaal gelezen. Dit boek heeft alleen op GoodReads al ruim 3,5 miljoen beoordelingen met een gemiddelde van 4.15 sterren. Dit heeft ervoor gezorgd dat Hoovers boeken de afgelopen jaren veel ter sprake zijn gekomen, vooral omdat haar boeken vaak over vrouwen in toxische en/of gewelddadige relaties gaan. It Ends With Us is daar een voorbeeld van en wij waren razend benieuwd hoe de verfilming ervan zou uitpakken.
Waar gaat It Ends With Us over?
Lily Bloom (Blake Lively) probeert na een traumatische jeugd opnieuw te beginnen in Boston. Daar hoopt ze haar droom van een eigen bloemenzaak waar te maken. Bij toeval ontmoet ze de charmante neurochirurg Ryle Kincaid (Justin Baldoni) met wie ze meteen een klik heeft. Ze vallen als een blok voor elkaar, maar na een tijdje krijgt Lily een kant van Ryle te zien die haar aan de relatie van haar ouders doet denken. Als Lily’s eerste grote liefde Atlas Corrigan (Brandon Sklenar) opeens weer opduikt in haar leven, komt haar relatie met Ryle onder grote druk te staan. Lily beseft dat ze moet leren vertrouwen op haar eigen kracht om een onmogelijke keuze te maken die bepalend is voor haar toekomst.
Is er een probleem met de boeken van Colleen Hoover?
Voordat we het over de film gaan hebben, wil ik hier even iets over kwijt. Sommige lezers van de boeken van Colleen Hoover ervaren bepaalde problemen met het feit dat zij de verhalen over vrouwen die zich begeven gewelddadige relaties romantiseert. Lezers zouden zwijmelen over het feit dat een vrouw valt voor een man die hen misbruikt of mishandelt. Het ligt er ook aan hoe zwart/wit je dit bekijkt. In het nawoord van Colleen Hoover in It Ends With Us spreekt zij vrij openhartig over het feit dat zij van dichtbij heeft meegemaakt hoe het is om een vrouw in een dusdanige relatie te zien. Dat is haar inspiratiebron geweest om dit boek te schrijven. Ze benadrukt dat dit enkel een verhaal is. Een voorbeeld van een relatie, van gevoelens, van beslissingen van mensen die níét echt hebben bestaan. Eenieder die zich in een soortgelijke situatie heeft bevonden ervaart het op een andere manier en neemt andere beslissingen. Ze wil hiermee geen voorbeeld stellen, ze vertelt alleen een verhaal. En dat heeft ze naar mijn idee op een verrekt goede, meelevende en realistische manier gedaan.
Liefde op het eerste gezicht
Net als in het boek, betreft de eerste helft van de film vooral de momenten waarop Lily en Ryle elkaar ontmoeten, elkaar beter leren kennen voor elkaar beginnen te vallen. Er is, op hun beider jeugd na, verder weinig aanleiding tot echte ‘red flags’ waarom Lily níet voor Ryle zou kunnen of willen vallen. Voor iemand wíllen vallen is eigenlijk ook wel vreemd uitgedrukt want het is niet zomaar dat je het wil, het is een gevoel dat je hebt en volgt. Soms nemen mensen een slechte beslissing, en dat wil niet meteen zeggen dat zij zelf ook slecht zijn. Ryle’s charmes en de klik die ze hebben is dan ook duidelijk op het scherm te zien. Ze hebben ontzettend veel fijne en leuke momenten met elkaar tot die ene eerste verandering plaatsvindt. Vanaf dat moment neemt het verhaal een negatieve wending.
De keerzijde van liefde
In dit verhaal zijn er in principe twee keerzijdes in de liefde tussen Lily en Ryle. Naast hun verhaallijn, krijg je doormiddel van flashbacks ook te zien hoe Lily opgroeide met Atlas, de relatie die tussen hen groeide en de aantrekkingskracht tussen hen. Je leert Lily’s verleden stukje bij beetje kennen. Maar de echte keerzijde volgt in de tweede helft wanneer Ryle en Lily enkele levensveranderende beslissingen nemen. De impact hiervan verloopt eerst geleidelijk maar is op den duur niet meer te vermijden. De problemen stapelen zich langzaam op en dan is het aan Lily om opnieuw enkele moeilijke beslissingen te nemen. En het feit dat Lily deze beslissingen kan en durft te nemen, laat ook weer inzien dat zij een ander mens is dan haar moeder die jaren geleden een andere beslissing nam.
Het boek vs. de film
Er wordt vaak gezegd dat wanneer het om een boekverfilming gaat, het boek beter is dan de film. Het is uiteraard een enorme uitdaging om alle details uit een +/- 400 bladzijden tellend boek in een film van twee uur te krijgen. Daarnaast is het lezen van een persoonlijk verhaal ook heel anders dan het kijken ernaar. Op het witte doek loop je automatisch details en gedachten van personages mis, die in het boek vanzelfsprekend zijn. Als je de boek en de film van It Ends With Us één op één naast elkaar legt, is daar ook in dit geval sprake van. Maar dat neemt niet weg dat bijna heel de film aan de verhaallijn van het boek is gehouden. Wanneer de plotwendingen beginnen, lijkt het soms niet zo, maar voor de film is net een andere manier gekozen om die plotwendingen erin te verwerken, uiteindelijk vallen alle puzzelstukjes op hun plek. Wat dat betreft vind ik het persoonlijk een erg goede verfilming.
Conclusie
It Ends With Us illustreert op realistische wijze het verhaal van een vrouw die zich bevindt in een gewelddadige relatie. De verhaallijn uit het boek is goed weergeven in de film, net als de impact die het heeft op beide individuen en hun naaste omgeving en hoe iemand beslissingen neemt om daar verandering in te brengen.