We kennen allemaal wel het soort films waarin een tiener naar een nieuwe school gaat, nieuwe vrienden maakt en dingen gaat uitproberen. Kijk bijvoorbeeld naar Mean Girls en Senior Year. Nu lijkt Incoming, te zien op Netflix, daar ook een perfect voorbeeld van. Maar weet de film klassieke coming-of-age films te evenaren?
Waar gaat Incoming over?
Vier tienerjongens beginnen hun eerste week op de middelbare school. Als de ouders van Ruby niet thuis zullen zijn voor een weekend, besluit zijn oudere broer het grootste feest van het jaar te organiseren. Om respect te verdienen en vrienden te maken, gaan ze naar het feest. Al snel gaan ze een nacht van chaos en losbandigheid tegemoet vol verkeerde keuzes.
Herkenbaar en hilarisch
In het begin stipt de film een aantal herkenbare elementen aan voor jeugd die naar een nieuwe school gaat, zoals onzekerheden, het maken van nieuwe vrienden, en natuurlijk de mogelijkheid tot verliefdheid en seks. De vriendschappen en familierelaties bevatten ook wel wat herkenbare elementen en enkele gevatte opmerkingen op het juiste moment zorgen ook voor wat leuke humor. Naarmate de personages zijn geïntroduceerd en ze hun plannen voor het weekend beginnen te smeden, nemen de gebeurtenissen overigens een andere route.
Chaos en losbandigheid, nou en of
Want voor we het weten beginnen sommige gebeurtenissen uit de hand te lopen. Ze zijn soms wat onvoorspelbaar wat het wel leuk maakt, maar uiteindelijk wordt het meest over de top en vet overdreven. Gelukkig blijft de humor er nog in en word je zo nu en dan nog verrast door een onverwachte kreet of beslissing. Maar al met al wordt het geheel zo chaotisch dat het te veel wordt.
Plotontwikkelingen?
Is er naast die chaos en humor überhaupt sprake van enige plotontwikkelingen? Meh… Heel minimaal misschien als je naar het grote geheel kijkt. Alle vier de jongens hebben een bepaald doel, twee daarvan streven hun doel ook echt na en beginnen enigszins stappen de goede kant in te zetten. Maar het duurt niet lang tot ze een stap te ver gaan en alles waarop ze gehoopt hadden in duigen valt. Eigen schuld, dikke bult. Ze kennen geen grenzen en blijven maar door gaan. Máár, aan het eind lijken ze allemaal wel iets opgestoken te hebben van het ontspoorde weekend. Of ze daar uiteindelijk ook nog iets mee gaan doen, dát krijgen we dan weer net niet te zien.
Conclusie
Zelfs als je een film met je gedachten op nul wilt kijken, weet ik niet zeker of dit de aangewezen film daarvoor is. Ja, het bevat wel wat leuke humor, maar over het algemeen is het vooral veel chaos, ontsporingen en gewoon heel veel pubers die slechte beslissingen nemen.