Het probleem met 365 Days

Soms zijn er bepaalde films populair op Netflix, waarvan je denkt Waarom? We zijn natuurlijk allemaal wel bekend met de enorme hype rondom 50 Shades Of Grey. Ondanks het feit dat zowel de boeken en de films niet van enorm hoge kwaliteit waren (wat verwacht je anders van een voormalige Twilight fanfictie?), liepen vooral vrouwen er mee weg. De reden? Seks natuurlijk. Het feit dat de serie niet echt het toonbeeld was van een gezonde relatie werd maar even voor het gemak vergeten. Christian was knap en rijk. Het feit dat de manier waarop hij Ana behandelde fout was, werd daardoor vergeten. De 50 Shades hype verdween, maar de behoefte naar een soortgelijke film was nog steeds groot. De Poolse film 365 Dni (365 Days) werd om dezelfde reden enorm populair. Gebaseerd op het gelijknamige boek van Blanka Lipińska, wist de film binnen no time wereldwijd veel fans te vinden. Dat allemaal ondanks de enorm slechte score op RottenTomatoes. Maar zijn films als deze wel goed om naar te kijken?

Waar gaat 365 Days over?

De Poolse Laura vertrekt naar Italie om haar verjaardag te vieren en om mogelijk haar relatie te redden. Als ze daar is wordt ze ontvoerd door de maffia. De maffiabaas Massimo Torricelli is verliefd op haar en volgt haar al vijf jaar lang. Ze krijgt 365 dagen om verliefd op hem te worden. Als ze niet verliefd is, dan mag ze gaan.

Misbruik is geen liefde

Het is overduidelijk dat het verhaal naast 50 Shades of Grey ook Belle en het Beest als inspiratie had. In principe hebben we dus wederom een problematische man met daarbij een vleugje Stockholm Syndroom. Er zijn verschillende momenten waarop het ongemakkelijk werd om deze film te kijken, juist omdat Massimo wellicht nog erger is dan Christian. Sowieso is er de kwestie van vrijheidsberoving, stalking en het feit dat Massimo vrouwen dwingt om seksuele handelingen uit te voeren. Zo heeft Massimo Laura vastgeketend aan het bed, terwijl een andere vrouw hem bevredigd, zodat Laura kan ‘zien wat ze mist.’ In welke wereld is dit aantrekkelijk?

Het probleem met 365 Days

Massimo heeft er ook een handje van om Laura constant te willen domineren. Hij bedreigt haar, wurgt haar regelmatig en dit allemaal met het excuus dat hij een trauma heeft. Een trauma is echter nooit een legitieme reden om iemand anders om wat voor reden dan ook te mishandelen. Net als bij Christian Grey is het uiterlijk, het geld en de status van Massimo de enige reden dat Laura blijft. Als Massimo een oude kalende man was geweest zonder tanden, dan had Laura beter haar best gedaan om te ontsnappen.

En natuurlijk kijkt niemand een film als deze voor het fantastische verhaal. De enige reden om een film als deze te kijken is voor de seks. Maar ook de seks in deze film is ongemakkelijk, juist door de manier waarop Massimo haar dwingt. Dit is geen gezonde relatie. Het is ook geen liefde. Een film waarin veel seks voorbij komt is prima, maar dat kan ook door een gezondere relatie te laten zien. Minder spannend? Voor sommigen misschien. Het is echter tijd dat we ons realiseren dat het normaliseren van zulke relaties niet gezond is.

Is het objectief gezien dan wel een goede film?

Ook dat is niet het geval. Wederom, natuurlijk kijkt niemand een film als deze omdat het zo goed in elkaar zit. Al heeft 365 Days maar weinig goeds gaande. Het acteerwerk is matig. Er zitten ontzettend veel plotholes in de film (hoezo kon de vader van Massimo neergeschoten worden van lange afstand als er geen ander gebouw in de buurt was? Waarom stond Laura in haar eentje de dansen op het strand bij gevaarlijke golven tijdens de maffia bijeenkomst, terwijl ze niet kan zwemmen?). De dialogen zijn erg ongemakkelijk en al met al valt er vrij weinig te beleven tijdens de twee lange uren die deze film duurt.

Het is goed dat seksualiteit meer geaccepteerd wordt in films, maar laten we dat dan op een andere manier doen. Laten we niet doen alsof problematisch gedrag prima is zolang de man er maar goed uit ziet. Er zijn namelijk altijd kijkers die dit zien en denken dat het normaal is als hun geliefde hen zo behandeld. En dat moeten we voorkomen.

Laat een reactie achter

Ingrid

Ook interessant

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.