Koningsdag: de 10 beste en slechtste koningen in pop culture

Het is Koningsdag! Hoera! Dit betekent weer vrijmarkten afstruien in de regen op zoek naar spullen die je niet nodig hebt. Of natuurlijk ouderwets jezelf helemaal onder de tafel drinken. Omdat het een speciale dag is, wilden we vandaag graag in het thema blijven. Daarom hebben we een lijstje gemaakt van 5 koningen in films en series die we tof vinden, en 5 koningen die beter hun biezen kunnen pakken. Natuurlijk zijn er eindeloos veel meer opties, maar ook wij moeten nog tijd over hebben om onze Willem te eren natuurlijk.

1. King Leonidas (300)

2006 was het jaar waarin mannen werden gemotiveerd om naar de sportschool te gaan na het zien van 300. Gerard Butler wist op een fantastische manier de Spartaanse Koning Leonidas tot leven te wekken. Hij leidde in de film 300 soldaten in een gevecht tegen de Perzische koning Xerxes. Een klein detail: Xerxes had een leger van 300,000 soldaten. Leonidas offerde zichzelf op om Sparta te redden. Zoveel dapperheid kunnen we natuurlijk niet weerstaan. Daarnaast vocht hij ook samen met zijn soldaten, in plaats van op de troon te zitten en de rest het vuile werk te laten opknappen. Een waar icoon.

Bekende citaten:

“Madness? THIS IS SPARTA!”

“For tonight we dine in HELL!”

 

2. Mufasa (The Lion King)

Als je ooit The Lion King hebt gekeken en zegt dat je niet hebt gehuild, dan kunnen we geen vrienden zijn. Plus, je bent een leugenaar want dat moment dat Mufasa van de rots af valt…laten we zeggen dat we jaren later nog steeds een trauma hebben. Mufasa was een goede koning die Simba leerde over de cirkel van het leven. Okay, hij bleef een leeuw en dus zal hij vast wel eens een paar van zijn onderdanen opgegeten hebben. Maar hey, dat is de cirkel van het leven. Mufasa had helaas voor hem een broer die een beetje een eikel was en het nodig vond om hem te vermoorden. Toch hebben we veel van Mufasa geleerd in de screentime die hij had.

Bekende citaten:

“You have forgotten who you are and so have forgotten me. Look inside yourself, Simba. You are more than what you have become. You must take your place in the Circle of Life.”

“Simba, I’m only brave when I have to be. Being brave doesn’t mean you go looking for trouble.”

 

3. T’Challa (Black Panther)

Een van de betere films in de MCU is toch wel Black Panther. De film introduceert Wakanda en laat T’Challa shinen als de nieuwe koning. Natuurlijk is Shuri nog leuker dan T’Challa, maar dat is het punt niet. T’Challa is er niet zeker van dat hij wel koning wil zijn, aangezien hij niet klaar is. Helaas voor hem is er geen tijd om zich voor te bereiden op zijn nieuwe taak. Zijn struggle om de goede balans te vinden in zijn nieuwe functie is herkenbaar. Oh, en hij moet natuurlijk ook nog met Killmonger vechten die zijn troon wil stelen. Ook al wordt het zwaar, T’Challa blijft een goede man die vecht voor wat goed is. Alleen daarom al bewonderen we hem.

Bekende citaten:

“In times of crisis, the wise build bridges, while the foolish build barriers. We must find a way to look after one another as if we were one single tribe.”

“What happens now determines what happens to the rest of the world.”

 

4. Aragorn (Lord of the Rings)

Als je alle 1000 uren van de Lord of the Rings hebt gezien, dan weet je dat het een moeilijke weg was voor Aragorn om koning te worden. Hij is geen watje, en koos er voor om Frodo te helpen om de ring te vernietigen. Hij vocht veldslagen en nam het zelfs op tegen een spookleger. Dan moet je toch wel ballen hebben, en aangezien Aragorn super cool is, zit dat wel goed. Hij had ook de krachten om mensen te helen en terwijl iedereen enthousiast riep “YO JIJ BENT ONZE KONING BRO!” besloot Aragorn om ervoor te zorgen dat iedereen op een lijn zat om Sauron te verslaan. Nadat Sauron dan eindelijk het loodje legde, toen pas werd Aragorn gekroond tot Koning Elesessar. Ineens was Midden-Aarde een betere plek.

Bekende citaten:

“My friends. You bow to no one.”

“This day does not belong to one man but to all. Let us together rebuild this world that we may share in the days of peace.”

5. Jon Snow (Game of Thrones)

Koningsdag: de 10 beste en slechtste koningen in pop culture

Het is de vraag of Jon Snow, a.k.a Aegon Targaryan de aankomende veldslag gaat overleven. Daarna is het de vraag of Daenerys hem laat leven. In ieder geval is hij koning van het Noorden geweest en alleen al daarom mag hij op onze lijst. Jon is loyaal en dapper. Hij kiest ervoor om zijn mensen te helpen, ondanks dat die keuzes hem niet altijd in dank worden afgenomen. Jon heeft geen behoefte aan die macht, maar weet ook dat hij wel degene is die de beste leider is. Okay, soms kijkt hij chagrijnig, maar Westeros is dan ook geen leuke plek. Zeker niet als er een stelletje doden het nodig vindt om je constant achterna te zitten.

Bekende citaten:

“The White Walkers don’t care if a man’s free folk or crow. We’re all the same to them, meat for their army. But together we can beat them.”

“First lesson, stick em with the pointy end.”

 

6. Henry the 8th (The Tudors)

Koningsdag: de 10 beste en slechtste koningen in pop culture

En dan nu verder met de slechte koningen. Het is universeel bekend dat Koning Henry de achste een lul was. Hij is degene die scheidingen heeft bedacht en had nogal eens de neiging om zijn vrouwen te onthoofden als hij ze zat was. Hoewel de echte Henry niet zo knap was als Jonathan Rhys-Meyers in the Tudors, laat de serie toch goed zien wat een vervelend persoon hij was. Niemand heeft zoveel negativiteit nodig in zijn leven. Gelukkig voor zijn laatste vrouw werd Henry maar 55 jaar oud en mocht ze haar hoofd houden.

Bekende citaten:

“Anne, I want to say something to you. If it pleases you to be my true loyal mistress and friend, to give yourself up to me body and soul, I promise, I’ll take you as my only mistress. I won’t have a thought or an affection for anyone else.”

“You think you know a story, but you only know how it ends. To get to the heart of the story, you have to go back to the beginning.”

 

7. Darth Sidious (Star Wars)

Hij is niet echt een koning, maar toch hoort hij in het lijstje thuis. Palpatine oftewel Darth Sidious oftewel The Emperor was een mens die aanleg had voor de force. Hij wordt ook wel gezien als de meest krachtige Sith die ooit heeft geleefd. Hij had het plan om de Republiek en de Jedi order van binnen om ver te werpen. Klinkt echt als een leuk persoon. Palpatine zorgde voor de Clone Wars waarin miljarden levens verloren gingen. Daarnaast zorgde hij ervoor dat het grootste deel van de Jedi verdween, waarna hij zichzelf kroonde tot Emperor of the first Galactic Empire. Er was een tijd dat hij deed alsof hij een goede heerser was, maar die tijd kwam al snel tot een einde. Hoewel lange tijd gedacht werd dat hij dood was, klonk zijn lach toch weer in de trailer voor de nieuwe Star Wars film. Oh jee.

Bekende Citaten:

“Everything is proceeding as I have foreseen.”

“Now young Skywalker..you will die.”

 

8. Scar (The Lion King)

Ok, we snappen het wel. Het is nooit leuk om het ongeliefde kind te zijn. Het is ook niet leuk als je broer super tof is en iedereen hem op handen draagt terwijl jij als vuilnis wordt behandeld. Dat is echter geen reden om diezelfde broer van een klif af te gooien en je neefje te willen vermoorden. Het is ook niet tof om het koninkrijk over te nemen en het dan allemaal maar verpesten. Hoewel we Scar’s theatrale capaciteiten bewonderen, ging hij wel iets te ver.

Bekende citaten:

“Life’s not fair, is it?”

“I’m surrounded by idiots.”

 

9. Commodus (Gladiator)

Kijk, de Romeinse keizers waren over het algemeen geen toffe kerels. Commodus was daar geen uitzondering op. De Romeinen zaten niet echt op hem te wachten. Dat terwijl hij zelf geloofde dat hij een reincarnatie was van Hercules. De echte Commodus hield er van om zelf te strijden in de arena als Gladiator, al hield hij het wel bij kreupelen en wilde dieren. Hij was dus niet heel populair en dat zorgde er waarschijnlijk voor dat hij vermoord werd.

In de film Gladiator uit 2000 speelt Jaoquin Phoenix de keizer, ook al is het niet helemaal historisch correct. De echte Commodus vermoorde zijn vader niet. Blijkbaar was de echte Commodus wel kwaadaardiger dan de filmversie, ook al is dat moeilijk om voor te stellen. Zijn uiteindelijke dood was niet zo spectaculair als in de film, waar hij sterft in de arena. De echte Commodus werd vergiftigd en gewurgd om er zeker van te zijn dat hij dood was. Beetje dramatisch.

Bekende citaten:

“I wonder, did your friend smile at his own death?”

“It’s a dream, a frightful dream… life is…”

 

10. Joffrey Baratheon (Game of Thrones)

Koningsdag: de 10 beste en slechtste koningen in pop culture

Het is onmogelijk om een lijst als deze te maken zonder Joffrey erin te zetten. In principe is hij de meest gehate koning van allemaal. Joffrey was het resultaat van een incestueze relatie tussen Cersei en Jaime Lannister. Zijn broer en zus waren redelijk normaal, maar Joffrey was de lul van de familie. Hij was gemeen, kwaadaardig, verwend en een watje. Hij hield ervan om anderen te zien lijden. Zelf vond hij dat hij een groot strijder was, al kon hij amper een zwaard vasthouden. Het was dan ook feest toen hij eindelijk kreeg wat hij verdiende.

Bekende citaten:

“Everyone is mine to torment! You’d do well to remember that, you little monster.”

“The king can do as he likes!”

 

Laat een reactie achter

Ingrid

Ook interessant

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.