Recensie: Licia Troisi’s eerste sage is bloedstollend spannend

Wat doe je als een oorlog op handen is, en je dolgraag wilt meevechten, maar je als vrouw niet in de wereld van mannelijke strijders wordt toegelaten? Als de wereld van de ene op de andere dag verandert? Wat doe je als de visie van de persoon die je het met heel je hart verachtte, toch logischer klinkt dan verwacht? In de bieb stuitte ik op de serie Kronieken van de Verrezen Wereld. Op de achterflap stond vermeld dat het een sage was. Zo’n serie had ik nog niet eerder gelezen. Ik was er dan ook erg benieuwd naar deze in Italië zo populaire trilogie van Licia Troisi. Het is aan te raden de sages op volgorde te lezen. Er wordt namelijk vanaf de tweede sage (Oorlogen van de Verrezen Wereld) vaak terugverwezen en personages komen terug.

In de beschrijvingen hieronder zijn de spoilers zo veel mogelijk weggelaten.

Boek 1: Nihal uit Windland

Recensie: Kronieken van de Verrezen Wereld van Licia TroisiNihal leidt een vredig leventje in de Torenstad Salazar samen met haar vader Livon, de wapensmid. Ze stoeit graag met de jongens en speelt oorlogje met hen, die haar door haar kracht en lenigheid tot leidster benoemden. Ze is heel bijzonder, want ze is de laatste Halfelf in de Verrezen Wereld. Door haar blauwe haar, puntige ogen en paarse ogen springt ze meteen in het oog. Maar ’s nachts wordt ze gekweld door vreselijke dromen… Ook stelt ze vragen zoals waarom niemand het ooit over haar overleden moeder heeft. Wie was ze? Wat is er met haar gebeurd?

Later besluit Nihal in de leer te gaan bij de magiër Soana. Haar enige vriend is nu Sennar, met wie ze nooit had gedacht vrienden te worden. Maar alles veranderd. De Tiran- een machtig magiër waarvan zijn naam door de eeuwen heen verloren is gegaan- valt Windland binnen. Hij heeft al vijf van de acht landen veroverd. Maar Nihal kan het vechten niet vergeten en zet nu haar zinnen op een carrière als Drakenridder om mee te kunnen strijden in de Oorlog. Maar het valt niet mee om toegelaten te worden op de academie, en daar speelt ook het feit dat ze een vrouw is in mee… Ze kan slechts op twee bondgenoten rekenen; Sennar en haar onfeilbare zwaard.

Boek 2: de missie van Sennar

De Verrezen Wereld dreigt het onderspit te delven in de Oorlog tegen de Tiran. Terwijl Nihal verdergaat met haar opleiding, vertrekt Sennar op eigen houtje op missie. Zijn doel: naar de Gezonken Wereld gaan om er bondgenoten te vinden in de strijd tegen de Tiran. Maar het is een heel gevaarlijke reis… Nog nooit is er iemand van de Gezonken Wereld bol.com | Kronieken van de verrezen wereld (02): de missie van ...teruggekeerd. Hij zal alles op alles moeten zetten.

Ondertussen ontdekt Nihal iets waardoor ze het vertrouwen in haar leraar Ido compleet verliest. Maar zulke situaties van wrok wantrouwen kunnen in een Oorlog fataal zijn…

Boek 3: de Amulet van de Macht

Recensie: Kronieken van de Verrezen Wereld van Licia TroisiDe legers van de Vrije landen houden het niet langer meer vol in de Oorlog tegen de Tiran. Met de moed der wanhoop strijden ze verder, maar de verliezen zijn groot. Samen met Sennar gaat ze op zoek naar de acht stenen die in een Amulet moeten geplaatst worden. Met dat krachtige magische voorwerp zou Nihal in staat zijn de Tiran te verslaan. In elke Land licht een steen. Het is een zware en gevaarlijke tocht. Vaak moeten ze door vijandelijk gebied trekken. Daarbij ontdekken ze ook dat ze meer voor elkaar betekenen dan gewoon goede vrienden…

Kronieken van de Verrezen Wereld in beeld

Je zou dit boek kunnen zien als een soort novelle. Het bevat tekeningen en niet eerder gepubliceerde teksten van Licia Troisi bij de serie. Ik sloeg het boek open en was een uur lang niet meer uit mijn zetel te krijgen. Het is een volmaakte aanvulling bij de serie! De tekeningen zijn waanzinnig mooi en heel realistisch. Ook de teksten die erbij staan zijn heel interessant. De meeste geven nog wat meer informatie over de personages. Het boek bevat zeer weinig spoilers.

Een goed te volgen verhaal

Recensie: Kronieken van de Verrezen Wereld

Het plot van de Kronieken van de Verrezen Wereld van Licia Troisi is goed. Je krijgt genoeg informatie over de wereld en personages voorgeschoteld. Soms had de informatie iets beter verdeeld mogen zijn, op sommige punten krijg je namelijk net iets te veel informatie of juist te weinig. Dit was vooral in het eerste boek het geval. Er zijn genoeg onverwachte wendingen om het verhaal boeiend te houden. Aan actie en spanning is er ook geen gebrek! Al vanaf het eerste hoofdstuk word je ondergedompeld in de situatie van Nihal en de Verrezen Wereld. 

De karakters van de personages zijn heel goed beschreven, net zoals hun beweegredenen. In de serie is de Tiran “de slechterik”,maar op het einde kreeg ik warempel sympathie voor hem en zijn situatie. Zijn visie is fascinerend en logisch, maar de middelen waarmee hij zijn doel trachtte te bereiken… Dat is weer wat anders. Achteraf gezien is het jammer dat Aster in de eerste twee boeken nauwelijks aan bod kwam. Er werd wel over hem gesproken, maar hij was er niet ‘echt’. Nihal is fantastisch! Ze is zelfverzekerd en als ze iets wil bereiken dan bereikt ze dat meestal ook. Ze kan heel eigenzinnig en koppig zijn maar heeft een hart van goud. Ook Sennar mag niet in de boeken ontbreken. De manier waarop hij Nihal aanpakt is  bewonderenswaardig. De norse Ido, Laio, Soana… zij geven zeker dynamiek aan het verhaal.

Conclusie

De reeks van Licia Troisi is heel spannend en zeker de moeite waard om te lezen. Voor fantasieliefhebbers is het ideaal! Kronieken van de Verrezen Wereld in beeld is eveneens een aanrader voor tekenliefhebbers. Een minpuntje zijn de paar saaiere hoofdstukken. Globaal gezien krijg je genoeg info om een goed beeld van de sage te krijgen. Heel erg voorspelbaar wordt het bijna zelden. De personages zijn goed beschreven en uitgewerkt. Het beste boek van de trilogie blijft naar mijn mening het derde.

©Paolo Barbieri

 

 

 

 

 

Kronieken van de Verrezen Wereld

0.00
4

Schrijfstijl

4.0/5

Plot

4.0/5

Personages

4.0/5

Worldbuilding

4.0/5

Goed

  • Zeer goed uitgewerkte personages
  • Creatieve worldbuilding

Niet zo

  • Af en toe wat saai

Laat een reactie achter

Katrien

Ook interessant

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.