The Politician: een serie voor mensen die niets met politiek hebben

Als je niet van politiek houdt, dan is dit een serie voor jou. Als je wel van politiek houdt ook. Het is een serie voor iedereen. Of nou ja, voor iedereen die van een super gestylde serie, met inhoud en een knipoog houdt. De makers van The Politician hebben echt overal over nagedacht en overal overduidelijk super veel tijd in gestoken. En met resultaat. Deze compleet over de top serie, komt toch heel oprecht en menselijk over. Ik vind hem awesome!

Eigenlijk gaat The Politician helemaal niet over politiek

The team The politician Geekish review

Ik vind de titel echt briljant gekozen: The Politician. Het gaat over een middelbare scholier op een prestigieuze school. Daar worden elk jaar verkiezingen gehouden voor de student body president. Hoofdpersoon Payton Hobart droomt al sinds hij kan dromen over het Amerikaanse presidentschap en wil daarom per se deze verkiezingen winnen. In zijn ogen is een echte president namelijk vroeg begonnen. Dat gaat natuurlijk niet zonder horten en stoten en de nodige politieke schandalen. Maar daar gaat deze serie eigenlijk helemaal niet over. Deze serie gaat vooral om Payton zelf en hoe hij een plek vindt in een wereld waar er ontzettend veel van pubers wordt verwacht. Door familie, vrienden en social media.

Nogal heftig

Toen ik aan de serie begon, wist ik eigenlijk niet zo goed wat ik kon verachten. Ik had mensen er niet echt over gehoord. Netflix raadde het mij wel aan en ik ben ook best wel geïnteresseerd in de politiek. Het leek mij een logische match. Wat ik niet verwachtte is dat de serie met een zelfmoord begint (spoiler, maar niet echt. Sorry). Dat deed me meteen denken aan de serie 13 Reasons Why en die vond ik zo heftig dat ik na seizoen 2 niet meer verder gekeken heb. Voor alle mensen die nu willen afhaken: The Politician is echt lang niet zo heftig als het nu lijkt. Ja, er worden allemaal grote onderwerpen in besproken: zelfmoord, homoseksualiteit, biseksualiteit, verwaarlozing en mishandeling door ouders en kanker. Maar zo voelt het niet. Dat klinkt heel gek, I know. En ik kan me voorstellen dat je je afvraagt hoe je over deze onderwerpen een geloofwaardig verhaal kan neerzetten als je ze niet tonnetje zwaar maakt. Het is deze serie dus gelukt! Al deze onderwerpen worden behandeld in The Politician. En natuurlijk geef je om de karakters en maak je je boos om alle mensen die slecht handelen. Maar doordat het zo over de top wordt neergezet, blijft het ook een beetje luchtig. Je leert zelfs de menselijke kant van het onmenselijk handelen een beetje begrijpen. Deze serie heeft de boodschap dat politiek onmenselijk is, nogal letterlijk genomen denk ik. Daardoor is deze over de top serie toch geloofwaardig. En dat hebben ze echt heel erg knap gedaan.

Net zoals in het echte leven gaat het over de kiezer

The voter

En dan nu toch weer even naar de politiek. Want al die heftige onderwerpen hebben ze in The Politician gestopt in het kader van verkiezingen. Wat ze echt ijzersterk gedaan hebben is zoiets groots als verkiezingen, klein en behapbaar maken. Ze brengen het door de verhalen van de karakters dichtbij. Dichtbij ons mensen, met onze persoonlijke verhalen. De afleveringen zijn opgebouwd zoals de meeste verkiezingperiodes zijn opgebouwd: van de kandidaten tot aan de verkiezingsdag zelf. De meest sterke aflevering vind ik die over de kiezer. Dat is zo ontzettend goed gedaan! Waar alle politieke junkies helemaal loco gaan tijdens een verkiezing, interesseert het de gemiddelde kiezer geen bal. Sterker nog, de meeste mensen denken toch dat ze geen invloed hebben op de uitslag. De aflevering over de kiezer maakt daar zo mooi zulke keiharde korte metten mee. Ik zou eigenlijk pleiten dat alleen al door deze aflevering de serie verplichte kost moet zijn voor iedereen die 18 wordt en voor het eerst mag stemmen.

Mijn onterechte allergie voor Gwyneth Paltrow

The mom The politician Geekish review

Netflix raadde deze serie al heel lang aan mij aan. Maar ik ontweek hem, omdat Gwyneth Paltrow er in speelt. Ik heb ooit een allergie voor haar opgebouwd en ik weet niet waarom. En onterecht, want ze is echt awesome in deze serie! Ze speelt de moeder van Payton. Een nogal excentrieke vrouw. Ik moet toegeven dat ik haar rol in het eerste seizoen niet helemaal meer weet, maar na het tweede seizoen kun je haar niet meer vergeten. Echt fantastisch hoe Paltrow het karakter neerzet. Inmiddels is mijn allergie dus omgebogen naar lichte fandom.

Ook als je niet van politiek houdt: kijk The Politician

Dan hierbij mijn afsluitende pleidooi over waarom jij The Politician moet kijken. Zelfs als je niet van politiek houdt:

The Politician is echt awesome. Met een mega goed gecaste cast, super stijlvolle kleding, goede referenties naar de Amerikaanse politiek (ok, deze is dan wel voor de politieke junkies onder ons) en heftige onderwerpen die menselijk worden neergezet. En als laatste: Payton. De hoofdpersoon. Wat je ook van hem vindt: he grows on you.

The Politician

0.00
4.75

Karakters

5.0/5

Onderwerpen

4.0/5

Styling

5.0/5

Verhaallijn

5.0/5

Goed

  • Politiek wordt heel menselijk neergezet
  • Awesome uitgewerkte karakters
  • Super sterke verhaallijn
  • Een serie die over de top onderwerpen neerzet als geloofwaardig (dat vind ik echt een kunst!)
  • Een serie over politiek, gericht op jongeren (je weet wel, die mensen die zo goed als nooit gaan stemmen)

Niet zo

  • De titel schrikt mensen die niet van politiek houden onterecht af
  • Zonder waarschuwing gaat het over best wel heftige onderwerpen

Laat een reactie achter

Joriet

Ook interessant

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.