Chilling Adventures of Sabrina – Chapter One: October Country

 Sabrina Spellman zou geen onbekende naam moeten zijn. Oorspronkelijk een stripfiguur van stripboekuitgever Archie Comics Publications, Inc. (inderdaad ook verantwoordelijk voor Archie Andrews uit Riverdale en Josie and the Pussycats), vond Sabrina al snel haar weg naar het bewegende beeld. Haar bekendste verschijning is waarschijnlijk wel in de sitcom Sabrina, the Teenage Witch waar ze vertolkt wordt door Melissa Joan Hart. In die serie weet Sabrina haar magie nog niet onder controle te houden en moet ze zich, vaak op komische wijze, redden uit lastige situaties. Terwijl de klok aftikt tot Halloween komt Netflix met een hele nieuwe Sabrina. Eentje die liever de duisternis in het zonnetje zet – niet letterlijk – en de humor van haar voorganger wellicht niet inziet. Hier is onze recensie van de eerste aflevering: October Country.

Waar gaat het over?

Over een paar dagen is het Halloween en juist op die dag zal Sabrina Spellman (Kiernan Shipka) 16 jaar worden. Een belangrijke mijlpaal in het leven van elk meisje, maar al helemaal in het leven van een heks. De aflevering begint met een kort uitleg van Sabrina zelf om voor ons duidelijk te maken dat deze serie een hele andere kant op gaat. Wederom is ze de dochter van een warlock (mannelijke heks) en een sterfelijke vrouw, wat haar tot een half-heks maakt, ook woont ze bij haar tantes Zelda en Hilda (Miranda Otto en Lucy Davis). Deze keer staat Sabrina voor een lastig dilemma. Schrijft ze op haar zestiende verjaardag haar naam in het boek van de Duistere Heer en gaat ze studeren tussen de andere heksen of kiest ze ervoor om op haar middelbare school te blijven bij haar vrienden en haar vriendje?

Donkerder en iets te wazig

Toen Chilling Adventures of Sabrina aangekondigd werd, wist men meteen dat deze serie anders zou zijn. Dit keer zouden we niet de avonturen van de Teenage Witch volgen, maar dieper ingaan op een andere, duisterdere strip waar de serie haar naam aan dankt. Een geniepige lach van Sabrina en satanische symbolen in overvloed. De serie is absoluut donkerder, maar je hoeft niet bang te zijn dat je ’s nachts niet kan slapen. Er worden constant verwijzingen gemaakt naar Satan en helse symboliek; maar voor de personages is dit dagelijkse koek en ze gaan er dan ook haast komisch mee om. Er is misschien één scène waar de gevoelige kijker even zal wegduiken, maar deze zie je wel aankomen.

De serie voelt als thuiskomen doordat de vertrouwde personages, uit de strip, herkenbaar gecast zijn en meteen opduiken. Ook is het prettig dat de serie niet te veel aandacht besteedt aan het uitleggen van hun mythologie. Een aantal dingen leer je tegelijk met Sabrina, maar over het algemeen moet je maar gewoon aansluiten bij de dagelijkse gang van zaken. En ja, daar hoort wat bloed bij en soms een lijk.

Het meest storende aan deze eerst aflevering was een effect dat ze gebruikten. Op heel wat momenten in de serie wordt er ingezoomd op Sabrina waarna alles om haar heen wazig wordt gemaakt. Een effect dat sterk was tijdens een specifieke scène met wat andere heksen, maar dat al snel teveel werd. Het verloor daardoor zijn kracht en ik hoop dat dit niet iets is wat in elke aflevering terug gaat komen.

Aftellen tot Halloween!

In tegenstelling tot Sabrina’s metgezel Riverdale komen de aflevering niet wekelijks online, maar kun je meteen genieten van de tien afleveringen van het eerste seizoen. Chilling Adventures of Sabrina geeft een oude én een nieuwe generatie de kans om Sabrina op een volledig nieuwe manier op de televisie te zien. Terwijl we de dagen aftellen tot Halloween en Sabrina’s volgende verjaardag, kijken wij in het donker verder.

Laat een reactie achter

Daniel

Ook interessant

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.