Waarom worden seriemoordenaars verheerlijkt in films?

Een tijdje geleden schreven we al over het romantiseren van stalken in films. De aanleiding hiervoor was de thriller YOU op Netflix. Veel kijkers vonden het storend dat de serie stalken verheerlijkt. Er is nu weer een nieuwe controverse. Dit keer gaat het om de trailer van de film Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile waarin Zac Efron de seriemoordenaar Ted Bundy speelt. Het internet viel over de toon van de trailer en beargumenteerde dat het een duidelijk voorbeeld was van de verheerlijking van seriemoordenaars. Is dit ook zo? Of zijn er meerdere kanten aan dit verhaal?

De trailer

Om te weten waar het over gaat is het natuurlijk van belang om de trailer te bekijken.

Wie was Ted Bundy?

Ted Bundy was een Amerikaanse seriemoordenaar die in de jaren zeventig in ieder geval dertig vrouwen en meisjes om het leven bracht. Het echte aantal wordt veel hoger ingeschat. Bundy was een knappe man en hij gebruikte zijn charmes dan ook om vrouwen te manipuleren. Zo deed hij vaak alsof hij een gebroken arm of pech had, en vroeg dan aan jonge knappe vrouwen of ze hem konden helpen. Soms brak hij ook in bij vrouwen en vermoordde ze met een stalen pijp. Tijdens zijn hoogtijdagen verdween er 1 vrouwelijke student per maand. Bundy liet de naakte lichamen vaak achter op verborgen plekken en keerde dan steeds terug om seks te hebben met de lijken, totdat dit niet meer mogelijk was.

Ted Bundy is uiteindelijk geëxecuteerd in 1989. Zijn zaak was echter enorm populair. Omdat hij zo knap en charmant was, waren er maar weinig mensen die geloofden dat hij de moorden had gepleegd. Bundy kreeg enorm veel fanmail. Vrouwen kwamen naar de rechtbank toe gekleed als zijn slachtoffers. Een van zijn fans, Carol Ann Boone, trouwde zelfs met hem nadat hij haar een aanzoek deed terwijl ze een getuigenis aflegde. Bundy was namelijk zijn eigen advocaat waardoor dit mogelijk was.

Het is niet verrassend dat Zac Efron gecast is in de rol van Bundy. Hij lijkt namelijk erg veel op de beruchte seriemoordenaar.

Waarom worden seriemoordenaars verheerlijkt in films?

De vloek van de knappe crimineel

De reden waarom velen de misdaden van Joe in YOU door de vingers zagen, was omdat hij knap was. Het is een trend die al decennia lang speelt, wat ook duidelijk werd tijdens de hoorzitting van Bundy. Het publiek houdt van een bad boy, maar alleen als hij leuk is om naar te kijken. Op de een of andere manier accepteren we meer van knappe personen dan van minder knappe personen. De misdaden kunnen nog zo erg zijn, op de een of andere manier vergeven we ze sneller.

Daarnaast lijkt er ook een fascinatie te zijn voor seriemoordenaars. Vooral degenen die prominent in de media aanwezig zijn. Bundy is niet de enige die veel fanmail kreeg. Iedere dag zijn er enorm veel vrouwen die hoopvol brieven sturen naar een crimineel, in de hoop om op te vallen. Rationeel gezien is het niet te begrijpen waarom iemand contact zou willen met een gevaarlijk persoon. Het kan uiteraard zijn dat iemand kickt op de adrenaline of een vrouw gelooft daadwerkelijk dat zij hem wel kan veranderen. Het is niet gek dat veel vrouwen deze gedachten hebben. We worden ten slotte constant blootgesteld aan films en series waarin een vrouw ook daadwerkelijk de bad guy op het rechte pad kan krijgen. Zowel in Hollywood als in boeken en films worden de bad guys verheerlijkt. Dit kan problematisch zijn, al zal het in fictie weinig schade aanbrengen. Het probleem is echter dat Bundy echte slachtoffers heeft gemaakt met echte nabestaanden die geconfronteerd zullen worden met zijn daden op het grote scherm. Wat dat betreft is het altijd gevaarlijk als een echte crimineel in een te positief licht wordt gezet in de media.

Verheerlijkt de film Ted Bundy?

Het is erg lastig om nu al te oordelen of de Efron film Ted Bundy verheerlijkt. Efron zelf wist al dat het moeilijk ging worden. In een interview met Variety zei hij: “Ik voel me er verantwoordelijk voor dat deze film niet een viering of verheerlijking van Ted Bundy wordt. Het is een psychologische studie van wie deze persoon was. Daarin zit de eerlijkheid.”

Het valt niet te ontkennen dat Bundy een charismatische man was en dat komt ook terug in de trailer. De trailer voelt met de muziek een beetje aan als een komische actiefilm, maar we kunnen de film niet beoordelen totdat we hem gezien hebben. De film vertelt het verhaal ook vanuit het perspectief van zijn vriendin. Zij houdt natuurlijk van hem en ziet hem door een roze bril.

Ted Bundy heeft verschrikkelijke dingen gedaan en mag absoluut niet gevierd worden. Het is echter wel zo dat als deze film over een compleet fictioneel personage was gegaan, we er niet zoveel problemen mee zouden hebben. Doordat Bundy echt heeft bestaan voelt het anders. Deze ophef was er echter niet toen er in 2007 een film uitkwam over the Zodiac Killer.

Voor nu kunnen we enkel afwachten hoe de film uiteindelijk gaat uitpakken. Een trailer is niet genoeg om een oordeel te vellen. De eerste recensies van de film zijn nogal verdeeld over of de film Bundy nu wel of niet verheerlijkt.

De exacte datum waarop de film uitkomt is nog niet bekend.

Laat een reactie achter

Ingrid

Ook interessant

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.