The Umbrella Academy is je nieuwe favoriete serie

Netflix heeft het weer geflikt. Ze hebben weer een kick-ass nieuwe serie op de markt gebracht. Een tijdje geleden schreef ik al een aankondiging over The Umbrella Academy. De serie stond op mijn radar maar eigenlijk wist ik nog niet goed wat ik kon verwachten. Ik had de graphic novels niet gelezen en de teaser en trailer waren vaag. Nou hou ik wel van vaag, en ik hou ook van series/films over mensen met speciale krachten. Mijn vermoeden klopte dan ook: ik vond The Umbrella Academy fantastisch, ondanks dat ik er vrijwel blanco in ging. Vaagheid, bijzondere gaves en vooral supercoole personages. Geloof me, dit is je nieuwe favoriete serie, en ik zal je uitleggen waarom.

Eerst even kort het plot

The Umbrella Academy is je nieuwe favoriete serie

Op 1 oktober 1989 zien 43 baby’s het levenslicht. Hun moeders waren echter niet zwanger, of althans niet totdat de weeën begonnen. Zeven van deze kinderen zijn als baby geadopteerd door de excentrieke miljardair Sir Reginald Hargreeves. Hargreeves voedt de kinderen op als superhelden en begint zo de Umbrella Academy. Hun adoptieve vader geeft deze bijzondere kinderen echter geen namen, maar nummers. Hun uiteindelijke voornamen krijgen ze dan ook niet van hun vader, maar van hun adoptieve moeder.

In het heden zijn de kinderen dertig jaar. Luther (number 1, supersterk) is een astronaut, Diego (number 2, kan alles met messen) is superheld gebleven, Allison (number 3, kan leugens tot waarheid maken) is een populaire actrice, Klaus (number 4, kan met de doden praten) is verslaafd aan verdovende middelen, Number Five (die nooit een voornaam krijgt en kan teleporteren) is al jaren vermist, Ben (number 6) is jaren terug overleden en Vanya (number 7, geen speciale krachten) is een violist. De broers en zussen hebben geen tot weinig contact meer met elkaar, totdat hun vader heel plotseling komt te overlijden.

Alle kinderen komen weer samen naar hun ouderlijk huis om hun vader te begraven en om er achter te komen wat er gebeurd is; want niet iedereen is het er over eens dat het een natuurlijke dood was. En dan verschijnt opeens Number Five weer, met heftig nieuws…

Klaus Hargreeves

The Umbrella Academy is je nieuwe favoriete serie Klaus Hargreeves

The Umbrella Academy zit tjokvol fijne personages. Alle broers en zussen zijn intrigerend. Ze hebben allemaal hun eigen achtergrondverhaal en alle gaves zijn behoorlijk origineel. Ook is iedereen echt perfect gecast, de acteurs en actrices zijn allemaal even goed. Maar dan is er Klaus, die net een tikkeltje beter, leuker, grappiger en fascinerender is. Als The Umbrella Academy je nieuwe favoriete serie is, dan is Klaus je nieuwe favoriete personage. Zonder twijfel. Protect Klaus at all costs.

Zonder te veel weg te geven (want deze serie moet je zien zonder spoilers), maakt Klaus van alle Hargreeves kinderen de meeste karakterontwikkeling mee. Als de serie begint is hij min of meer een junkie die alleen denkt aan zijn volgende shotje/pilletje. Gaandeweg krijg je meer te weten over de jeugd van Klaus en zijn achtergrond. Ook maakt hij tijdens dit eerste seizoen behoorlijk wat heftige dingen mee. Zoals gezegd: ik probeer zo min mogelijk te spoileren, daarom blijft dit vaag. Aan het einde van de serie is Klaus niet meer dezelfde als aan het begin van de serie, laten we het daar op houden. En zijn plotlijn en ontwikkeling zijn perfect geschreven en geacteerd.

Daarnaast is Klaus gewoon geweldig om naar te kijken, want hij is wazig en vaag, maar hij zorgt ook veelal voor de komische noot in de serie. Hij steelt iedere scène waar hij in zit. Dat ligt deels aan het personage maar ook zeker deels aan de acteur die Klaus speelt: Robert Sheehan. Je kent deze Ierse acteur misschien van zijn rollen uit Misfits, Mortal Engines of The Mortal Instruments: City of Bones. Het is een aanrader om wat interviews met de cast te kijken, want Sheehan is bijna net zo wazig als Klaus. Een kwestie van perfecte casting.

Number Five

The Umbrella Academy is je nieuwe favoriete serie

Naast Klaus moet er nog een van de Hargreeves kinderen worden uitgelicht: de verder naamloze Number Five. Alles wat ik over hem ga zeggen zit zo’n beetje in de trailer en in de eerste aflevering dus het zijn geen megaspoilers, maar als je compleet zonder enige voorkennis wilt beginnen, moet je even skippen naar het volgende tussenkopje.

Aan het begin van de serie is Five missing in action. We leren dat hij, tegen de wil van zijn vader in, is geteleporteerd naar de toekomst. Dat is wel even wat verder dan van de woonkamer naar de keuken. Voor de overgebleven kinderen is Five nu zo’n zestien jaar verdwenen. Five zelf zit wat langer vast in de toekomst, hij is daar een man van 58. Uiteindelijk lukt het hem om terug te keren naar zijn broers en zussen, maar helemaal goed gaat dat niet: hij zit weer terug in het lichaam van de tiener die naar de toekomst vertrok. Tijdreizen is een tikkeltje ingewikkeld ja. Of in de woorden van Five zelf te spreken: “time travel is a crapshoot.”

Zie als tiener maar eens een man van 58 te spelen die behoorlijk wat heeft meegemaakt en nu lichamelijk weer terug is waar hij begon. Een sarcastische en bikkelharde tiener met een voorliefde voor goede koffie en alcohol. Maar ook hier is de casting weer perfect. Aidan Gallagher is nog maar vijftien maar damn, wat kan die jongen acteren! De wisselwerking tussen Five en zijn (fysiek oudere maar mentaal jongere, volg je het nog?) broers en zussen is heel sterk gedaan. En ook het verhaal wat er de afgelopen jaren met Five is gebeurd en wat hij heeft gedaan, is erg interessant. Naast Klaus is ook Five een grote favoriet.

De fantastische soundtrack

Nog een stukje perfectie aan The Umbrella Academy is zonder twijfel de soundtrack. Misschien helpt het dat de graphic novel is bedacht en geschreven door Gerard Way, de frontman van de emo-rockband My Chemical Romance. Way was ook nauw betrokken bij de televisieserie en heeft voor de soundtrack ook twee covers gemaakt van bekende nummers: Hazy Shade of Winter (oorspronkelijk van The Bangles) en Happy Together (oorspronkelijk van The Turtles). Muziek speelt een erg belangrijke rol in deze serie; er zitten zelfs twee dansscènes in. Nou kan ik hier wel gaan schrijven over de fantastische muziek in The Umbrella Academy, maar je kunt er beter naar luisteren. Hier dan ook wat fijne voorbeelden:

De officiële soundtrack is ook te vinden op Spotify. Hier staat deze op repeat met het volume lekker hard. Wat een heerlijke muziek, die perfect bij de serie past.

The Umbrella Academy is anders

Een screenshot uit de eerste aflvering van de Netflix Original

 

Ja, het moet wel je ding zijn. Je moet van wat vaagheid houden. En hoewel ik weet dat de serie niet perfect is, kan ik het niet opbrengen om hier negatieve aspecten over mijn nieuwe favoriete serie neer te pennen. Dus ga ik dat ook gewoon niet doen, en kies ik er voor 5 sterren uit te delen. Het is een nieuwe favoriet of niet. Ik hou van de personages. Van de band tussen de verschillende Hargreeves (hoewel ik die tussen Diego en Klaus vooral erg mooi vind). Van de gekheid, het plot, de waanzinnige sets, de aankleding, de kostuums en zelfs van een pratende chimpansee. Het is gaaf te zien hoe goed deze alternatieve wereld is uitgewerkt: zo bestaan er bijvoorbeeld geen mobieltjes maar lijkt het wel anno nu af te spelen. Heerlijk.

Net zoals Klaus moet afkicken van zijn pleasures, moet ik nu afkicken van The Umbrella Academy. Dat gaat nog lastig worden. Misschien dat ik de serie heel snel eens ga herkijken, en dat doe ik niet vaak. Ik hoop in ieder geval dat seizoen twee heel snel aangekondigd én gemaakt gaat worden. OK, één spoiler dan om mee af te sluiten:

Spoilers voor de laatste aflevering!
Ik hoop wel dat de volwassen acteurs (en tiener Five) terugkeren in seizoen twee, en dat we niet opgescheept zitten met zes/zeven tieners in het verleden. Ik kan niet zonder Klaus en de rest.

The Umbrella Academy

Fenomenale serie
5

Personages

5.0/5

Cast

5.0/5

Setting

5.0/5

Soundtrack

5.0/5

Plot

5.0/5

Goed

  • Geniaal concept
  • Ontzettend originele personages
  • Erg sterke cast
  • Waanzinnige sets & aankleding
  • Onvoorspelbaar

Niet zo

  • De vaagheid moet je wel liggen

Laat een reactie achter

Nora

Volg Nora op Twitter en Instagram: @nosinne

Ook interessant

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.