Recensie: Veronica Mars is (weer) terug

Vijftien jaar geleden was de televisieserie Veronica Mars een grote hit. Helaas besloot televisienetwerk CW de stekker er uit te trekken na slechts drie seizoenen. Maker Rob Thomas probeerde tevergeefs een vierde seizoen te pushen, inclusief een trailer die zich een paar jaar later afspeelde. Het mocht niet baten, en de serie stopte in 2007. Omdat de serie erg geliefd bleef bij de fans, kwam er in 2013 een Kickstarter project om een Veronica Mars film te kunnen maken. Hoe populair Veronica nog steeds was bleek wel: binnen een recordtijd was het streefbedrag opgehaald, met de film uit 2014 als eindresultaat. Dat leek logischerwijze het einde van de franchise. Maar in de Gouden Eeuw van televisie blijkt alles mogelijk: Veronica Mars is terug met een vierde seizoen op televisie. Alle acht afleveringen zijn nu te streamen via Hulu!

Waar gaat S4 over?

‘Spring breakers’ (studenten die spring break vieren; een populaire Amerikaanse vakantie veelal gevuld met drank) zijn het doel van een bom die afgaat in Neptune. Hierdoor wordt de toestroom van spring break-toerisme de nek om gedraaid. Juist dit soort toerisme is belangrijk voor deze strandgemeente. Mars Investigations wordt ingehuurd door de ouders van een van de slachtoffers om er achter te komen wie er achter de bom zit.

Veronica zou Veronica niet zijn als ze zich niet in het midden van alle gebeurtenissen zou begeven. Wie heeft het gemund op de studenten? Is het een persoonlijke aanval op iemand? Was het toeval? Of is dit een gerichte aanval? Veronica heeft slechts acht seizoenen om er achter te komen hoe de vork in de steel zit. Natuurlijk speelt ook het verschil tussen de rijke elite en de arme middenstand weer een rol in dit vierde seizoen.

Kun je met Veronica Mars S4 beginnen zonder voorkennis? Op zich denk ik dat het wel zou kunnen, maar of het dan een leuke kijkervaring wordt, is een tweede. Het is echt beter als je de overige seizoenen van de serie hebt gezien, net als de film. Zo weet je precies wie wie is, en wat er hiervoor allemaal is gebeurd. De personages hebben behoorlijk wat meegemaakt en zijn daardoor ook allemaal gegroeid door de jaren heen.

Oude bekenden

Veronica en Wallace in seizoen 4

In de openingcredits van seizoen vier (met een, vond ik, vreselijke interpretatie van We Used To Be Friends) zien we alleen Veronica, haar vader Keith en haar vriend Logan. Voorheen zagen we ook nog personages als Wallace, Weevil en zelfs feestbeest Dick. Deze vernieuwde credits geven wel aan wie de hoofdrollen spelen in deze revival. Goddank is er nog steeds een grote rol weggelegd voor een van de beste televisievaders ooit, Keith Mars. Hij heeft nog te kampen met de nasleep van zijn ongeluk uit de speelfilm. Naast Veronica zelf is Keith zonder twijfel het meest waardevolle personage uit de hele reeks, en Enrico Colantoni speelt hem weer alsof hij nooit een pauze van een paar jaar heeft gehad.

Ik vond Logan erg mat in dit vierde seizoen. Zijn oude manieren zijn bijna helemaal weg en hij is rustig en kalm. Het is bijna alsof we naar een compleet ander personage kijken. Hij is afwachtend en zijn hele leven lijkt wel in het teken van Veronica te staan. Hoewel die twee nog steeds veel chemie hebben samen, miste ik de spanning en de botsingen toch wel. Ook had Logan zelf niet echt interessante verhaallijnen en was hij meer op de achtergrond aanwezig. Zonde van dat personage en van het talent van Jason Dohring.

Verder is bijna iedereen weer terug. Sommige personages hebben slechts een (veredelde) cameo, anderen hebben echt een rol van betekenis te spelen. Dat Dick weer overal doorheen danst en feest, was leuk om te zien. De terugkomst van Leo was fantastisch en Weevil was weer echt Weevil. Beide personages zaten echt goed op hun plek. En ik was alweer bijna vergeten hoe onzettend tof Vinnie Van Lowe en Cliff McCormack zijn. Maar damn… wat hebben de schrijvers Wallace weggeschoven! Wallace was altijd zó belangrijk voor Veronica. En hoewel het goed is om te zien dat hij gelukkig is met een toffe baan, een lieve vrouw en een baby, was Wallace nu zo’n minderwaardig personage dat hij net zo goed niet in de serie had hoeven zitten. Ik hoop echt dat hij in seizoen 5 (als dat er komt) meer te doen krijgt! #justiceforwallace

Nieuwe personages

Keith Mars en Clyde Pickett in seizoen 4

De makers hebben duidelijk gekozen om meer tijd te besteden aan nieuwe personages dan aan oude. Dat zal wellicht  een keuze zijn om zo ook nieuwe fans te kunnen winnen. Maar omdat er best wat nieuwe personages worden geïntroduceerd, is daar ook de balans een beetje kwijt. Sommige nieuwe personages werken heel goed, andere komen te weinig in beeld om goed uit de verf te komen. En weer anderen krijgen gewoon sowieso te weinig screentime. In die laatste categorie passen wat mij betreft de Mexicaanse hitmen Alonzo Lozano en Dodie Mendoza. Twee schijnbaar best relaxte gasten die tijdelijk wonen in Amerika eigenlijk best wel OK vinden. Ik had graag meer tijd met hen willen doorbrengen; ondanks hun keiharde (en bloederige) achtergrond vond ik dit twee fijne personages.

Ook leuk zijn nachtclubeigenaar Nicole Malloy en pizzabezorger Penn Epner (Patton Oswalt). Dit zijn de twee meest uitgewerkte nieuwe personages, met allebei een duidelijk eigen karakter en tone-of-voice. Minder goed uitgewerkt zijn congreslid Daniel Maloof, die eigenlijk alleen als plotdevice in de serie zit, en Matty Ross, die er waarschijnlijk vooral voor de jongere kijkers in is geschreven, aangezien Veronica zelf nu geen tiener meer is. Matty is irritant, niet goed uitgewerkt en de serie had ook wel zonder haar gekund.

Het beste nieuwe personage is zonder twijfel Clyde Pickett, een mysterieuze man met dubieuze achtergrond. Eindelijk is er iemand, naast Cliff, van Keith’s leeftijd met wie hij lekker kan sparren en met wie het lijkt te klikken. Laat het maar aan J.K. Simmons (die we laatst nog, kleine spoiler, in een cameo zagen in Spider-Man: Far From Home) over om deze schijnbaar nare man op een juist erg plezante manier neer te zetten. Ik hoop dat we in de toekomst meer van Clyde gaan zien.

Veronica Mars seizoen vijf?

Veronica Mars seizoen 4 recensie

Het kan nog allebei de kanten op. Seizoen vier was heel fijn om te zien, en de terugkeer van Veronica Mars op televisie mag absoluut bejubeld worden. Maar… het voelde nog niet helemaal aan als vanouds. Veronica en Keith waren on fire en er kan echt niets slechts gezegd worden over Kristen Bell en Enrico Colantoni. Alleen het feit dat veel oude personages te weinig ruimte krijgen en een aantal nieuwe personages niet echt lekker werken, maakt het niet het beste seizoen. Ook liepen veel subplots gewoon niet lekker. Het hoofdplot: wie zit er achter de bommen in Neptune, was wel weer een lekker ouderwets Mars-plot.

Het moet wel gezegd dat slechts acht afleveringen ook gewoon eigenlijk te weinig is voor een volledig seizoen. Twintigplus afleveringen hoeft ook niet meer, die tijd zijn we wel voorbij. Maar twaalf afleveringen was net beter geweest om de personages én de plots beter uit de verf te laten komen. Als er een vijfde seizoen aangekondigd gaat worden, hoop ik dat het voor meer dan acht afleveringen zal zijn.

Maker Rob Thomas heeft gezegd dat hij het liefste doorgaat totdat de hele cast bejaard is. Wat hem en Kristen Bell betreft komt er dan ook zeker een vijfde seizoen. En ik denk dat de meeste kijkers dat ook wel zien zitten. Thomas stelde dat seizoen 5 zich dan zeer waarschijnlijk buiten Neptune zal afspelen, wat dan weer te maken heeft met Dat Einde, waar alle fans eigenlijk wel terecht boos over zijn (er zijn zelfs petities), maar waar we hier verder niets over zeggen in het kader van SPOILERS. Als je er wel meer over wilt lezen, lees dan dit interview met Rob Thomas.

Veronica Mars S.4

Leuk, maar niet als vanouds
3.7

Vader en dochter Mars

5.0/5

Terugzien van oude bekenden

4.5/5

Nieuwe personages

3.0/5

Humor, gevatheid en snelheid

4.0/5

Dat Einde

2.0/5

Goed

  • Eindelijk nieuwe afleveringen
  • Al je favorieten zijn weer terug
  • Keith is de beste tv vader

Niet zo

  • Haalt het niet bij eerdere seizoenen
  • Te weinig afleveringen

Laat een reactie achter

Nora

Volg Nora op Twitter en Instagram: @nosinne

Ook interessant

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.