Recensie: A Curse So Dark And Lonely – Brigid Kemmerer

Het hervertellen van sprookjes is iets dat al jarenlang wordt gedaan. Sprookjes zijn ten slotte verhalen die we allemaal kennen en daar houden we van. Een van de meest populaire sprookjes die vaak opnieuw verteld wordt is Beauty and the Beast. Het is ook het ultieme romantische verhaal waar je alle kanten mee op kunt. Kijk bijvoorbeeld naar Het Hof van Doorns en Rozen. Het eerste boek in de serie is gebaseerd op de tale as old as time. Aangezien Beauty and the Beast ook een van mijn favoriete sprookjes is, kon ik het boek A Curse So Dark And Lonely van Brigid Kemmerer niet laten liggen. De cover alleen al is prachtig. Natuurlijk is de vraag alleen; is het boek het ook waard om te lezen?

Waar gaat het over?

Harper, een zeventienjarig meisje uit Washington DC heeft een zwaar leven. Haar moeder heeft kanker, haar vader heeft de familie verlaten en haar broer is betrokken bij criminele activiteiten om de schuld van hun vader af te lossen. Harper heeft daarnaast cerebral palsy, waardoor ze mank loopt. Harper wacht op haar broer als ze een man een bewusteloze vrouw mee ziet nemen. Ze grijpt in en voordat ze het weet is ze in Emberfall, het koninkrijk van Prince Rhen.

Prince Rhen is onder invloed van een vloek waardoor hij een seizoen uit zijn leven constant moet herhalen. Aan het einde van het seizoen verandert hij in een monster die iedereen verwoest waar hij mee in aanraking komt. Daarna begint het seizoen opnieuw. De doden blijven dood en Rhen herinnert zich wat hij heeft gedaan. Hij kan niet ouder worden. Hij kan de tovenares die hem heeft vervloekt niet doden en zichzelf ook niet.

De enige manier om de vloek te verbreken is als hij verliefd wordt op een vrouw die ook verliefd wordt op hem. In eerste instantie denkt Rhen dat dit wel makkelijk moet gaan, maar als de jaren voorbij gaan realiseert hij zich dat echte liefde toch moeilijker te verdienen is. En dan is daar Harper, een meisje die er alles aan wil doen om weg te komen. Terwijl het laatste seizoen ingaat is zij zijn laatste kans.

Sterke hoofdrol en een goed verhaal

Het verschil met het originele sprookje is natuurlijk dat Rhen niet meteen al een monster is. Het zou makkelijk zijn om Harper verliefd te laten worden op de knappe prins, maar het verhaal neemt toch een andere wending. Ondanks het feit dat het fijn doorleest, is er genoeg tijd voor de hoofdpersonages om elkaar te leren vertrouwen. Het is niet van het ene op het andere moment dat ze elkaar bespringen en dat het ware liefde is. In feite is lust op geen enkele manier belangrijk in dit boek. Dat maakt het realistisch. Daarnaast is Harper ook een ontzettend leuk en goed uitgewerkt personage. We kennen wel meerdere van die zogenaamde sterke vrouwelijke personages die verder niet ontwikkeld zijn. Harper is onzeker, maar blijft voor anderen zorgen. Ze heeft een handicap, maar dat weerhoudt haar er niet van om te blijven vechten. Ze is leergierig en realistisch. Iets wat ik mis in vele andere boeken met sterke vrouwelijke personages.

Wat A Curse So Dark And Lonely anders maakt dan andere boeken gebaseerd op dit sprookje, is dat het boek de tropes uit Beauty and the Beast gebruikt maar ook helemaal omgooit. Dat houdt het verhaal fris en spannend. Het enige nadeel is dat het verhaal hier en daar wat melodramatisch is, maar dat krijg je al snel met fantasyverhalen.

Conclusie

Als je fan bent van Beauty and the Beast of van sprookjesverhalen die goed in elkaar zitten, dan is dit zeker een aanrader. Het boek is nog niet in het Nederlands verkrijgbaar.

Laat een reactie achter

Ingrid

Ook interessant

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.