Recensie: The Serpent is langzaam maar spannend

Charles Sobhraj was (of is want hij leeft nog) een seriemoordenaar die vooral in het midden van de jaren ’70 actief was. Hij was charmant en liet zijn slachtoffers hem vertrouwen, waarna hij ze drogeerde, om het leven bracht en hun geld afhandig maakte. Charles was vooral actief op de zogenaamde Hippie trail in India. Hij was een expert in het vinden van jonge Westerse reizigers die makkelijk te beïnvloeden waren. De moorden die hij heeft gepleegd en hoe hij eindelijk gepakt werd is nu te zien in de Netflix serie The Serpent. Het is een boeiende serie die langzaam op gang komt, maar wel weet hoe hij je in zijn greep moet houden. Een beetje zoals de hoofdpersoon.

Waar gaat The Serpent over?

Charles Sobhraj (Tahar Rahmin) en zijn vriendin Marie-Andrée Leclerc (Jenna Coleman) doen zich voor als dealers in edelstenen. Ze reizen door Thailand, Nepal en India in 1975 en 1976. In deze tijd worden ze de hoofdverdachten van een reeks moorden op jonge Westers reizigers. Herman Knippenberg (Billy Howle), een junior diplomaat van de Nederlandse ambassade in Bangkok, raakt verstrikt in het criminele web. Samen met zijn vrouw Angela (Ellie Bamber), politie en getuigen van Sobrajs misdaden, doet hij er alles aan om de moordenaar achter slot en grendel te krijgen.

Recensie: The Serpent is langzaam maar spannend

Spannend maar een aantal missers

The Serpent is een serie die lange tijd nodig heeft om op gang te komen. Dit heeft voordelen en nadelen. In essentie is The Serpent een prima serie die op spannende wijze de misdaden van Sobhraj aan het licht brengt. Tahar Rahmin, die de seriemoordenaar vertolkt, doet dit op meesterlijke wijze. Hij weet zowel de charmante kant van Sobhraj overtuigend neer te zetten, als ook de kille moordenaar. De eerste vijf afleveringen van de serie zijn op momenten bloedstollend. Met hartkloppingen staar je naar het scherm in de hoop dat alles toch goed gaat komen.De laatste drie afleveringen vallen echter weer enigszins tegen. De vaart gaat er uit en de spanning is weg. Het voelt in die afleveringen meer als een documentaire waarin de gebeurtenissen op een droge manier getoond worden. Het is jammer, want juist die climax had zoveel beter gekund.

Wat The Serpent goed doet is dat de serie Sobhraj niet sympathieker maakt dan dat hij is. Veel films en series over seriemoordenaars hebben er een handje van om het onderwerp positiever te belichten dan eigenlijk zou moeten. Toch weet je als kijker vanaf het begin al dat Sobhraj slecht is, hoe overtuigend zijn charme ook is. De combinatie van de Rahmin en Coleman als de naive Marie-Andrée werkt prima.

Het Nederlands klopt niet helemaal

Coleman heeft ook haar uiterste best gedaan om haar Frans overtuigend over te brengen. Dit kan echter niet gezegd worden van de Brit Billy Howle, die de Nederlandse Herman vertolkt. Hoewel er wel Nederlandse acteurs in de serie spelen, dacht niemand dat het een goed idee zou zijn als een van de hoofdrolspelers ook Nederlands was. Of in ieder geval zijn Nederlandse zinnen op een goede manier zou kunnen uitspreken. Voor niet-Nederlandstaligen zal het geen probleem zijn, maar als je de taal wel machtig bent is het irritant dat zelfs de simpelste zinnetjes op een vreemde manier worden uitgesproken. Op Twitter was hier al best veel kritiek over, waardoor veel Nederlandse kijkers al afhaakten.

Als je daar echter doorheen prikt dan is The Serpent verder een prima serie. De tijdsgeest van de jaren ’70 is op een mooie manier vastgelegd. Verder zijn ook de kostuums prachtig en is het natuurlijk interessant dat we wederom kennis maken met een waargebeurd verhaal die intussen al wat minder bekend is.

Recensie: The Serpent is langzaam maar spannend

Conclusie

The Serpent heeft goede momenten en zwakkere momenten. De serie was beter geweest met minder afleveringen en minder verschillende tijdslijnen die op iedere willekeurige manier ineens door elkaar heen lopen. Verder is het uiteraard jammer dat het Nederlands in de serie niet optimaal is. Maar hey, als je op zoek bent naar een spannende slow-burn serie over een van de meest sluwe seriemoordenaars, dan is The Serpent zeker een serie die je niet mag missen.

The Serpent

3.5

Plot

4.0/5

Personages

3.8/5

Spanning

3.8/5

Actie

2.5/5

Goed

  • Spannende momenten
  • Goede cast
  • Over het algemeen zit het goed in elkaar

Niet zo

  • Soms verwarrend
  • Het Nederlands is slecht

Laat een reactie achter

Ingrid

Ook interessant

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.