Recensie: Hellboy is een hel om naar te kijken

Het was het jaar 2004. Guillermo Del Torro regisseerde Hellboy, gebaseerd op een stripboek van Dark Horse Comics: Hellboy: Seed of Destruction. Ron Perlman speelde de titelheld. De film was geen enorm succes, maar kreeg toch veel goede recensies. In 2008 volgde er een sequel, Hellboy II: The Golden Army. Toch vonden veel fans dat de films te braaf waren. In 2019 is daar verandering in gekomen. De Hellboy franchise heeft een reboot gekregen, dit keer met David Harbour (Stranger Things) in de rol van Hellboy. Braaf is de film niet te noemen, maar eerlijk gezegd zul je jezelf geen plezier doen met het kijken naar deze hel van een film.

Waar gaat de film over?

Hellboy (Harbour) wordt overgevlogen naar Engeland, waar zijn hulp gevraagd wordt bij het verslaan van drie reuzen. Aldaar komt hij achter het bestaan van de Bloed Koningin Nimue (Milla Jovovich), een heks die weer is opgestaan om wraak te nemen. Alleen Hellboy kan haar stoppen, terwijl hij ook zijn innerlijke demonen moet tegenhouden, net als het einde van de wereld.

Recensie: Hellboy is een hel om naar te kijken

Slecht verhaal

Het eerste punt waar Hellboy de mist in gaat is het feit dat het verhaal van geen kanten klopt. Blijkbaar haalden de schrijvers inspiratie uit vier comics over Hellboy, maar dat was misschien toch iets te veel van het goede. Daarnaast is het verhaal er eentje die we al zo vaak hebben gehoord dat het gewoon niet meer leuk is. Koning Arthur en Merlijn worden er weer met de haren bij gesleept. De wereld komt ten einde en alleen Hellboy kan dat stoppen of juist veroorzaken. Er is exact niets vernieuwends aan het verhaal. Alle goede grappen zaten al in de trailer, en de rest van de grappen kwamen niet aan bij het publiek. Als de uitvoering beter was geweest, dan was de film wellicht nog enigszins entertaining. Dit is helaas ook niet het geval. Halverwege de film kon ik het niet laten om te kijken hoe lang ik nog moest lijden. Een aantal andere mensen in het publiek gaven het niet lang daarna al op en liepen weg uit de zaal. Het script heeft geen richting. Momenten waarop alles op het spel lijkt te staan worden binnen twee minuten opgelost. Het is in principe een drama.

De film heeft naast continuïteitsproblemen (de ene keer heeft Nimue 1000 jaar in dozen doorgebracht en dan ineens 1500), ook last van slecht acteerwerk en enorm slechte Britse accenten. Hoewel Harbour zijn best doet als Hellboy, is de rest van de cast geen enorm succes. Het acteerwerk is over de top, waardoor het geen moment realistisch voelt. Gevestigde acteurs als Ian McShane (American Gods) en Milla Jovovich (Resident Evil), leveren nu werk af waardoor je je afvraagt of ze eigenlijk al wel wisten dat dit een ramp ging worden. Nieuw talent Sasha Lane dreunt haar zinnen op alsof ze nog in de table reading zit. Deze acteerprestaties zouden niet hebben misstaan in een musical van groep 8. Van professionele acteurs in een mainstreamfilm mag je echter veel meer verwachten.

Recensie: Hellboy is een hel om naar te kijken

Klein budget is overduidelijk

Hellboy heeft geen enorm budget gekregen en dat is aan alles te zien. De CGI effecten zien er over het algemeen uit alsof ze uit het jaar 2000 komen. Dit draagt niet echt bij aan volledige immersie in het verhaal. In tegendeel zelfs. Er zijn enorm veel momenten geweest waarbij ik dacht dat alles er zo enorm nep uit zag. Ze hadden beter voor minder special effects kunnen kiezen. Dan hadden de overige effecten er misschien minder knullig uitgezien.

De makers zijn ook iets te ver gegaan met het gore aspect. Hoewel een beetje bloed en ingewanden hier en daar natuurlijk prima zijn, dachten ze waarschijnlijk dat dit het enige was waar ze nog op zouden kunnen scoren. Op een gegeven moment is het echter gewoon een trucje waar het publiek amper nog op reageert. Dat is jammer, want op papier had de film veel potentie.

Conclusie

Blijkbaar waren er achter de schermen veel problemen tussen producers en de regisseur. Dat is duidelijk terug te zien in de film. In principe is dit een film die zoveel meer potentie had, maar die potentie komt er nooit uit. Hellboy wordt nu al de slechtste film van 2019 genoemd, en dat is niet eens vergezocht. Wil je een R-Rated superheldenfilm zien? Kijk Deadpool of Logan. Wil je toch naar de bioscoop? Wacht dan even tot Avengers: Endgame uit komt. Je zult jezelf er een plezier mee doen.

Laat een reactie achter

Ingrid

Ook interessant

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.