Recensie: Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile had beter kunnen zijn

Een tijdje geleden was er al veel om te doen; de trailer voor de film Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile. Volgens velen romantiseerde de trailer het verhaal van seriemoordenaar Ted Bundy. De film eindigde uiteindelijk op Netflix waar deze nu te zien is. Ted Bundy was een seriemoordenaar die bekend stond om de brute wijze waarop hij jonge vrouwen en meisjes om het leven bracht. Bundy was een fenomeen aangezien hij erg knap en charmant was. Zijn proces werd ook het eerste proces dat werd uitgezonden op live televisie. Hierdoor wist hij een grote schare fans op te bouwen van vooral jonge vrouwen die geloofden in zijn onschuld. Bundy werd uiteindelijk ter dood veroordeeld, al duurde het nog een aantal jaren voordat zijn straf ook daadwerkelijk werd uitgevoerd. Zac Efron speelt de hoofdrol in de verfilming van het verhaal. Maar wordt de seriemoordenaar te veel geromantiseerd in deze film?

De vrouwen die van hem hielden

De film wordt verteld vanuit het perspectief van de twee vrouwen die van Bundy hielden. Een van hen is Liz (Lily Collins) die de charmante Bundy tegenkomt op stap. De twee worden al snel verliefd. Ondertussen pleegt Bundy moord na moord en weet voor het grootste gedeelte uit handen van de politie te blijven. De tweede vrouw wiens perspectief we volgen is die van Carol Ann Boone. De vrouw zocht Bundy op nadat hij voor de laatste keer werd gearresteerd. Waar Liz hoop bleef houden dat Bundy onschuldig was maar wist dat er iets niet in de haak was, was Carol Ann compleet overtuigd van Bundy’s onschuld.

Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile focust zich daarnaast vooral op de rechtzaken en de relaties die Bundy had. De moorden zelf staan niet centraal. Zac Efron weet Bundy op een goede manier neer te zetten. Vooral als je kijkt naar de beelden van de echte Bundy die in de aftiteling worden getoond. Efron weet de essentie van de moordenaar goed over te brengen. Zijn performance is dan ook het hoogtepunt van de film. Helaas ontwijkt de film moeilijke vragen en wordt pas aan het einde duidelijk wat voor zieke geest Bundy is geweest. Zijn slachtoffers worden pas aan het einde kort bij naam genoemd. Het kan zijn dat de film zo tam is omdat het vanuit het oogpunt van de vrouwen wordt verteld. Dan nog had de film meer potentie. Vooral aangezien het zich afspeelt gedurende zijn actieve jaren. Daar had veel meer uitgehaald kunnen worden.

Wordt Ted Bundy te veel geromantiseerd?

Eerder schreven we al dat in Hollywood seriemoordenaars te veel worden geromantiseerd. Er waren veel zorgen over de manier waarop Bundy zou worden gepresenteerd in deze film. Wat echter belangrijk is om te weten is dat hij een charmante persoonlijkheid was. Hij wist vrouwen zo te manipuleren dat ze niets door hadden voordat het te laat was. Door zijn knappe verschijning wist hij veel vrouwen het hoofd op hol te brengen. Zijn charme was zijn gevaarlijkste wapen. Het is dan ook niet gek dat dat element zo belangrijk is in de film. De film geeft echter nooit de illusie dat Bundy een onbegrepen ziel was. Integendeel. Wat dat betreft hebben de makers toch respect getoond voor de slachtoffers en nabestaanden. Het laat wel een realistisch beeld zien van hoe Bundy was als persoon en geeft beter inzicht in zijn manipulatieve gedrag.

Conclusie

Ondanks het feit dat Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile meer had kunnen zijn, is het toch een interessante film om te kijken als je interesse hebt in het verhaal van Bundy. Over het algemeen zijn de makers trouw gebleven aan het echte verhaal en is er niet veel gedramatiseerd. Efron laat zien dat hij een veelzijdig acteur is en hij weet de film ook zonder problemen te dragen. Mocht je een avondje niets te doen hebben, dan is deze film prima te kijken om je avond mee te vullen, zolang je de verwachtingen niet al te hoog legt.

Laat een reactie achter

Ingrid

Ook interessant

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.