Recensie: Bird Box had spannender kunnen zijn

Het is fijn dat er naast series ook steeds meer eigen films op Netflix worden gezet. In Nederland valt het aanbod van iets oudere films namelijk nog steeds tegen (in vergelijking met de VS en UK), dus Netflix Originals geven de streaming service meer variëteit. De nieuwste aanwinst is Bird Box, een thriller met Sandra Bullock in de hoofdrol. Bird Box is zeker genoeg voor een filmavondje, maar er had meer in gezeten.

Waar gaat Bird Box over?

Recensie: Bird Box had spannender kunnen zijn

Zo’n beetje overal wordt Bird Box vergeleken met The Quiet Place, die andere horror/thriller die dit jaar uit kwam en overal zeer goede reviews kreeg. In The Quiet Place mochten de monsters je niet horen, in Bird Box mag jij de monsters niet zien, anders pleeg je vrijwel direct zelfmoord. Of nou ja, monsters… Je krijgt niets te zien in Bird Box, dus of het nou monsters zijn, of aliens, of heel iets anders: de film laat alles aan je eigen creativiteit over. De kracht van suggestie is daarmee ontzettend sterk, wat een van de beste aspecten van de film is.

Nog even de vergelijking met The Quiet Place. Die film heeft momenteel een 7,6 op de IMDb. Bird Box scoort een 6,8. Nou heb ik zelf The Quiet Place helaas nog steeds niet gezien, dus ik kan niet zeggen of die terecht hoger scoort, maar van wat ik heb gehoord en gelezen klopt dit waarschijnlijk wel. Hier is nog de officiële omschrijving van BB, afkomstig van Netflix:

Vijf jaar nadat een duistere kracht het merendeel van de bevolking tot zelfmoord heeft gedreven, proberen een overlevende en haar kinderen zich in veiligheid te brengen.

Verkeerde opzet

Recensie: Bird Box had spannender kunnen zijn

Bird Box is super intrigerend. De kracht van suggestie in combinatie met het feit dat de hoofdpersonages niet kunnen vertrouwen op hun zicht, maken het een zeer sterk concept. Alleen de uitwerking is niet heel sjofel. De film begint namelijk vlak voor het einde, als Sandra Bullock’s personage Malorie haar twee kinderen instrueert dat ze een gevaarlijke tocht moeten gaan ondernemen om veilig te blijven. Pas daarna krijgen we te zien hoe vijf jaar geleden alle chaos is begonnen.

Omdat je al meteen weet dat vijf jaar later Malorie en haar kinderen als enige nog in leven zijn, weet je ook direct dat alle andere personages die worden geïntroduceerd, dood zullen gaan. Malorie’s toffe zus (Sarah Paulson)? Dood. De misschien wel/misschien niet te vertrouwen Douglas (John Malkovich)? Dood. Die aardige buurman, de supermarktmedewerker en de lieve oude oma? Dood. Het enige wat nog niet bekend is, is hoe ze dood gaan. Krijgen ze de monsters te zien en plegen ze zelfmoord? Of gebeurt er iets anders?

Dat gegeven neemt onnodig veel spanning weg. Als de film gewoon chronologisch was opgebouwd, dan was Bird Box echt duizend keer spannender geweest. Nu zitten er zeker super spannende scènes in de film, maar omdat je weet dat Malorie toch blijft leven de komende vijf jaar (en de twee kids ook), weet je ook dat zij in ieder geval tot aan het boottochtje de monsters niet zal zien. Pas vanaf dat moment wordt het onvoorspelbaar

Boekverfilming

De Kooi boekverfilming Bird Box NetflixBird Box is een boekverfilming van het gelijknamige boek van Josh Malerman. In het Nederlands is het boek vertaald als De Kooi. Het boek is in 2014 uitgekomen en heeft toen vrij weinig marketing meegekregen: ik had er in ieder geval nog nooit van gehoord tot ik over de verfilming hoorde. Nu komen er logischerwijze filmedities van Bird Box / De Kooi uit dus ik denk dat we de komende tijd veel nieuwe boekrecensies hier over kunnen verwachten. Het boek gaat in ieder geval ook op mijn wishlist want ik ben benieuwd of deze ook bij het einde begint of dat de opbouw spannender is. Dus ook bij ons is straks naar alle waarschijnlijkheid een recensie te vinden.

Nog even over de titel: vogels reageren super heftig als de monsters in de buurt komen. Daarom heeft Malorie in de boot een doosje bij zich met drie parkietjes. Zo weet ze wanneer ze veilig(er) is en wanneer er onheil op komst is. Natuurlijk spelen de vogels ook al eerder in de film een rol en zitten ze voor het boottochtje in een kooi; om de Nederlandse titel ook meteen maar te verklaren.

Conclusie

Bird Box is zeker geen slechte film, het gegeven van monsters die je niet mag zien is supersterk. Het is jammer dat het plot op deze manier is opgebouwd. Ik had liever niet van tevoren geweten dat iedereen het loodje legt. Maar de cast is fijn: Sandra Bullock, John Malkovich en Sarah Paulson zijn acteurs die altijd het kijken waard zijn. En de kracht van suggestie is fantastisch: ik denk dat de film een stuk minder goed was geweest als je de monsters/aliens/wat dan ook in beeld kon zien. Bird Box is een Netflix original die een fijn filmavondje oplevert, als je door de voorspelbaarheid heen kunt kijken.

 

Bird Box

Weinig spannend door verkeerde opbouw
3.35

Concept

4.0/5

Plot & opbouw

2.5/5

Cast

3.5/5

Goed

  • Kracht van suggestie
  • Aantal spannende scènes
  • Fijne cast

Niet zo

  • Voorspelbaar dankzij opbouw
  • Scènes in verleden zijn sterker

Laat een reactie achter

Nora

Volg Nora op Twitter en Instagram: @nosinne

Ook interessant

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.