Recensie: Everless is ideaal voor fans van het genre

Everless van Sara Holland is een boek dat mede door goede marketing een groot succes werd. Binnenkort komt het tweede deel in de serie uit, Evermore. Hoog tijd om eens te kijken of Everless het lezen waard is.

Everless – Het meisje en de alchemist is uitgegeven door Blossom Books en is een vertaling van Everless
Dit boek is vertaald door E. Mary & Aimee Warmerdam

Waar gaat het over?

Het verhaal van Everless vindt plaats in een koninkrijk genaamd Sempera, waar tijd geld is. De rijken leven lang, terwijl de armen letterlijk tijd bloeden om hun huur te kunnen betalen. Jules is een zeventien jarig meisje die in een klein dorp woont met haar vader. Ze zijn arm, en dus moet ze jagen om eten op tafel te krijgen. Haar vader staat niet toe dat Jules haar tijd opgeeft, met als resultaat dat hij zelf bijna geen tijd meer heeft. Ze waren niet altijd arm. Een lange tijd geleden woonden ze nog in Everless, een landgoed dat toebehoorde aan de Gerling familie. Jules en haar vader werden echter verbannen toen Jules zag hoe Liam Gerling probeerde om zijn broertje in het vuur te duwen. Jules redde het broertje en als resultaat moest ze vluchten.

Maar als Liam Gerling in haar dorp komt, verandert alles. Jules is wanhopig dat de tijd van haar vader bijna op is. Ze riskeert daarom alles en keert terug naar Everless als dienstmeisje. Ze hoopt zo dat ze genoeg kan verdienen om haar vader te redden. Als de koningin op komt dagen met haar geadopteerde dochter Ina Gold, komt Jules er achter dat ze specialer is dan ze denkt. Daarnaast is ze ook in groot gevaar.

Een voorspelbaar begin

Na een paar bladzijde was de vrees erg groot dat het wederom een voorspelbare YA fantasy zou worden. Een arm tienermeisje? Yep. Tienermeisje is een goede jager? Check. Tienermeisje weet niet hoe knap ze is? Present. Een driehoeksverhouding? Waarom niet? Gedurende het lezen werden deze voorspelbare gebeurtenissen minder storend. Het boek is makkelijk te lezen. De schrijfstijl is niet erg poetisch, maar wel mooi genoeg. Het verhaal gaat snel door, zonder onnodig stil te staan bij niet-belangrijke zaken. Er zijn genoeg plotwendingen die de boel interessant houden. Everless eindigt verrassender dan van tevoren gedacht.

Goede opbouw van de wereld er omheen

Recensie: Everless is ideaal voor fans van het genreEverless is een relatief kort boek in zijn genre. De opbouw van de wereld was erg realistisch, waar langere boeken in dit genre toch regelmatig falen. Het idee van tijd is geld werd al eerder gebruikt in de film In Time, maar hoewel het concept vergelijkbaar is, is de uitwerking totaal anders. Tijd wordt gebonden aan ijzer, waardoor er echte munten gemaakt kunnen worden. Dit lijkt misschien een gek idee, maar in de wereld waar we nu in leven lijkt alles mogelijk te zijn.

Holland laat de verschillen tussen arm en rijk goed zien. In een scène waarin Jules naar een speciale winkel gaat om haar tijd te bloeden, ziet ze twee vrouwen met flesjes waarin ze hun tijd bloeden voor hun kinderen. Er wordt wel benadrukt dat je nooit weet hoeveel tijd je nog over hebt. Tegelijkertijd laat ze zien dat de rijken niets geven om tijd. Ze hebben ten slotte genoeg. Ze verliezen dan ook hun tijdmunten zonder het te merken. Dit terwijl de armen letterlijk zouden doden voor meer tijd. Het contrast tussen rijk en arm is dus goed uitgewerkt, wat het boek alleen maar interessanter maakt.

De hoofdpersonen

De meeste YA boeken gaan over romances. Hoewel de romantiek wel aanwezig is in het boek, is het enkel om het verhaal verder te ontwikkelen. Jules is een prettig hoofdpersonage en haar acties zijn altijd te begrijpen. Het maakt het makkelijker om interesse te hebben in haar verhaal. Het is een verhaal over het zoeken naar je eigen identiteit, maar wel met een boel mysterie. Vrijwel geen enkel personage voelt plat. Ieder karakter heeft zijn of haar eigen geheimen en dat houdt het boek interessant.

Conclusie

Everless is een boek dat slim in elkaar is gezet, met een goed verhaal en mooie details. Als je een fan bent van het genre dan is Everless zeker een aanrader.

 

 

Laat een reactie achter

Ingrid

Ook interessant

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.