Opinie: Disney en de keuzes rondom Mulan

Sinds de corona-crisis zit de entertainment industrie in zwaar weer. Grote titels worden constant verzet naar een andere datum. Alleen de langverwachte film Tenet zal binnenkort in de Nederlandse bioscopen verschijnen. Voor de rest zijn de nieuwere titels in de bioscoop niet indrukwekkend. Een tegenvaller voor veel filmfans en natuurlijk ook voor de bioscopen zelf. Mulan van Disney had een van de titels moeten worden die het grote publiek weer naar het grote scherm zou lokken. Disney heeft echter besloten om de film rechtstreeks uit te brengen op Disney+ tegen een vergoeding van €21,99. Die prijs komt bovenop de prijs om lid te worden van de streamingdienst. Een doorn in het oog voor fans maar ook voor bioscopen. Had Disney moeten besluiten om de film toch in de bioscoop uit te brengen of is het slim dat ze voor hun eigen gewin gaan? Zeker nu het bedrijf voor het eerst in twintig jaar verlies lijdt?

Reactie van bioscopen

De aandelen in Disney+ zijn gestegen sinds ze de release van Mulan hebben aangekondigd, maar uitbaters van bioscopen waren minder blij. Een Franse bioscoopeigenaar ging begin van deze maand nog viral nadat hij promotie voor de film kapot maakte. In een interview vertelde de Fransman:

“Het kost heel veel moeite om momenteel open te blijven. Nu we Mulan verliezen, hebben we ook de mogelijkheid verloren om ons publiek een langverwachte film aan te bieden die ons had kunnen helpen na deze zware weken.”

 

Het is een sentiment waar vast meerdere bioscopen achter staan. Momenteel worden oude films van de plank af gehaald om toch maar iets aan te kunnen bieden aan het publiek. Waarschijnlijk zal de bioscoop-industrie aan het einde van het jaar 31 miljard verlies lijden. Het is dan ook begrijpelijk dat ze boos zijn op Disney.

Opinie: Disney en de keuzes rondom Mulan

Meer premium films op Disney+?

De beslissing om Mulan meteen op Disney+ te zetten is er eentje die we voor het coronatijdperk nooit hadden geaccepteerd. Waarom zouden we zo’n grote film thuis op de bank moeten kijken als we hem ook op het grote scherm kunnen zien? Disney incasseert ook verliezen door de crisis en ondanks het feit dat het niet netjes is tegenover de bioscopen, is het begrijpelijk dat ze het geld die de film opbrengt in eigen zak willen steken. Volgens Disney is dit een eenmalige actie. Toch zou het ons niet verbazen dat als dit een succes blijkt, we meerdere films direct op Disney+ te zien krijgen. De grote vrees is dat Black Widow eenzelfde lot zal ondergaan.

Hetgeen wat veel fans tegen de borst stuit is het feit dat er nog een vrij groot bedrag moet worden neergeteld bovenop het abonnementsgeld. Voor die €21,99 kun je de film zo vaak kijken als je wilt, zolang je wel Disney+ lid blijft. Mocht je dus je abonnement opzeggen, dan ben je de film ook kwijt. Een beetje een vreemde constructie, vooral aangezien er een tijd komt dat Mulan ook gewoon beschikbaar wordt voor alle andere leden. Hoe lang dat duurt? Dat hangt waarschijnlijk af van hoe succesvol de film gaat zijn op het streamingplatform.

Toch liever in de bioscoop

Het is begrijpelijk dat Disney een manier zoekt om geld te verdienen in deze moeilijke tijden. Het is echter maar de vraag of de klant dit ook gaat betalen. Mulan is een film waar veel fans naar hebben uitgekeken, maar ook een film die nogal controversieel is. Er zijn nog geen recensies beschikbaar, dus niemand weet nog of de film ook daadwerkelijk goed is. Een argument van voorstanders is dat je ook zoveel betaald als je met twee personen naar de bioscoop gaat. Dat is zeker waar, maar aan de andere kant betaal je dan ook voor een ervaring. Je gaat een avondje uit. De film wordt getoond op een groot scherm die je niet in je woonkamer hebt (tenzij je een hele grote woonkamer hebt natuurlijk). Je betaalt dus ook deels voor de ervaring en die ervaring is minder als je gewoon thuis op de bank zit. Vooral als je na gaat dat de film over een aantal maanden voor iedereen beschikbaar is om te kijken.

Het is een groot risico die Disney neemt, vooral aangezien het de zoveelste live-action remake is. Als we veel polls moeten geloven zijn er weinig mensen die het geld er aan uit gaan geven. Dat zullen we eerst moeten zien. Eerlijk gezegd hopen we niet dat het de norm wordt. We willen toch graag nieuwe films in de bioscoop kunnen kijken. Dat is toch net iets leuker dan thuis op de bank.

Wat vind jij van de beslissing van Disney?

Laat een reactie achter

Ingrid

Ook interessant

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.