Is Be Right Back echt de beste aflevering van Black Mirror?

Volgens Vulture is de beste Black Mirror aflevering de eerste van seizoen 2: Be Right Back. Maar is dit nu ook echt zo? De aflevering kaart aan hoe het rouwproces verandert als technologie erbij om de hoek komt kijken. Het verhaal volgt Martha, die haar soulmate Ash verliest in een auto-ongeluk. Ze wordt gek van het gemis, van het besef dat hij niet meer bij haar is. Maar wat als hij nou wel bij haar kan zijn door middel van technologie?

Let op! Er staan logischerwijze spoilers voor deze aflevering in dit artikel. 

De dood

In het echte leven, als iemand overlijdt, is diegene weg. Herinneringen vliegen nog door je hoofd heen en anno 2019 kunnen we video’s en audiofragmenten terugkijken en -luisteren om onze geliefdes nog in leven te houden. Maar in het Black Mirror-tijdperk gaan ze een stap verder. Martha (Haley Atwell, vooral bekend als Peggy Carter uit de MCU) komt in aanraking met een technologie die door middel van alles wat Ash (Domhnall Gleeson, later dit jaar weer te zien als General Hux in The Rise of Skywalker) ooit op internet heeft geplaatst, hem als het ware kan nabootsen. Eerst alleen via een chat, daarna ook echt zijn stem en uiteindelijk ook echt hem in ‘levende’ lijven. Maar hoe echt is een nagebootste technologische versie van jouw overleden vriend?

Perfectie

Mensen zijn niet perfect en ondanks dat we af en toe zeggen dat we willen dat we perfect zouden willen zijn, is dit niet de waarheid. In relaties zijn juist de kleine irritaties of het even tegen elkaar schreeuwen nodig. Maar de technologische versie van Ash is wèl perfect, maakt geen ruzie, heeft geen weerwoord en heeft niet de kleine irritatiepuntjes die de echte Ash wel had. Op internet plaatsen we alleen het beste van onszelf en dat laat deze aflevering heel mooi zien. De ‘nieuwe’ Ash is gebaseerd op alleen de goede dingen die Ash over zichzelf had gepost op internet. Want wie post er nou negatieve aspecten over zichzelf op social media? Verder in de aflevering komt Martha er langzaamaan achter dat ze juist die kleine irritante dingetjes en een weerwoord mist. Ruzie maken met de nieuwe Ash, gaat niet. Zo beseft ze uiteindelijk ook dat deze Ash niet meer haar soulmate is.

Het einde

Zoals vele Black Mirror afleveringen, eindigt ook deze aflevering met een heleboel vraagtekens. De laatste minuten van Be Right Back zijn verder in de tijd: Martha’s dochter is geboren en inmiddels al rond de tien jaar. Maar dat is nog niet alles. Martha’s dochtertje neemt twee stukken taart mee en klimt via een ladder de zolder op. ‘I know you don’t eat Ash but…’ Ja, ondanks dat Ash niet meer ‘Ash’ is, woont hij op de zolder van Martha’s huis. Waarom hij daar nog woont en hoe dat is verlopen, laat de aflevering niet heel duidelijk zien. Mijn mening is dat, ondanks hij niet de echte Ash is, ze wel gehecht aan ‘hem’ is geraakt en dat ze niet zomaar afstand van hem kon doen. Of het nou een levend mens is of een technologische uitvinding.

De beste Black Mirror aflevering?

Er zijn natuurlijk veel meer afleveringen van Black Mirror, maar het is wel zeker om te zeggen dat dit een steengoede aflevering is uit de serie. Het is mooi om de lijn te zien tussen de dood en het rouwproces. Het is een ‘droom’ om je overleven geliefde weer in je leven te hebben, maar het wordt nooit zoals het eerst was. Wat is jouw favoriete Black Mirror aflevering?

Laat een reactie achter

Cassandra

Ook interessant

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.