Horrortober: Ratched is mooi maar voelt incompleet

Nurse Ratched uit de bekende film One Flew Over The Cuckoo’s Nest is een personage die bekend staat om haar sadistische trekken. Ze was het gezicht van het kille instituut en behandelde haar patienten slecht omdat ze dat simpelweg kon doen. Het personage was slechts een bijrol waar niemand zich vast ooit heeft afgevraagd hoe ze zo is geworden. Toch krijgen we nu het antwoord op die vraag. In Ratched speelt Sarah Paulson de sadistische verpleegster in haar jongere jaren. Hoe kan het dat ze zo gemeen geworden is? Waarom doet ze wat ze doet? Het is visueel een prachtige serie geworden. Qua verhaal rommelt het echter hier en daar.

Waar gaat Ratched over?

In 1947 arriveert Mildred Ratched in Noord-California om werk te zoeken in een psychiatrisch ziekenhuis waar ze vreemde experimenten uitvoeren op de patienten. Mildred heeft een verborgen missie maar presenteert zichzelf als het perfecte beeld van hoe een zuster zou moeten zijn. Als ze eenmaal binnen is begint haar manipulatie en komt een duisternis naar boven die het daglicht niet kan verdragen. Het laat zien dat echte monsters gemaakt worden, en niet geboren zijn.

Horrortober: Ratched is mooi maar voelt incompleet

Duidelijk Ryan Murphy

Het is overduidelijk dat Ryan Murphy achter deze show zit. Hoewel One Flew Over The Cuckoo’s Nest niet per definitie horror was, zorgt Murphy er voor dat er in Ratched genoeg bloed vloeit. De samenwerking met Paulson werpt op veel momenten zijn vruchten af, maar op andere momenten werkt het niet. Dat is overigens niet de fout van de sterke cast, maar meer van het script dat niet altijd even goed werkt. In principe is Nurse Ratched een personage die geen achtergrondverhaal nodig heeft. Ze was de personificatie van een niet-humane samenleving waarin het individu niet bestaat. Door haar een achtergrondverhaal te geven neemt dat het doel van het originele personage weg. Dat gezegd hebbende zou dit ook geen probleem zijn geweest als het personage van Mildred consistent was geweest in haar acties. Dit geldt overigens ook voor andere personages. Zo is Mildred in eerste instantie koud en berekenend, maar als het verhaal er om vraagt kan ze wel ineens sympathie laten zien. Een van haar tegenpolen, Nurse Bucket, heeft in eerste instantie een grote hekel aan Mildred, maar slaat ineens helemaal om. Het is jammer omdat zo de dynamiek tussen bepaalde personages wordt verstoord.

Op sommige momenten is Ratched oprecht spannend, maar het personage van Mildred wordt nooit echt helemaal ontwikkeld. Ze heeft een erg zware jeugd gehad. Het blijkt dat ze gevoelens heeft die ze niet zou mogen hebben. Dit zijn allemaal traumatische ervaringen die wel enig idee geven waarom ze zo hard is geworden, maar toch geven deze gebeurtenissen het personage weinig diepgang.

Horrortober: Ratched is mooi maar voelt incompleet

Visueel prachtig

Dat gezegd hebbende is Ratched een lust voor het oog. Er is goed gekeken naar de details. Vooral het gebruik van kleur zorgt voor een prachtig resultaat en het is iets wat je maar weinig zult vinden in andere series. Alleen daarom al is Ratched het kijken waard. Niets is aan het toeval over gelaten als het aankomt op hoe de serie er uit ziet. Dat is toch wel een petje af voor de makers.

Conclusie

Als er aan het verhaal net zoveel aandacht was besteed als aan het uiterlijk, dan was Ratched de perfecte serie geweest. Hoewel er genoeg momenten zijn die spannend zijn, zitten er teveel gaten in het plot en onregelmatigheden in de personages die ervoor zorgen dat de serie het soms net niet is. Toch is Ratched het waard om te kijken, al is het alleen al voor een masterclass in hoe je een scène perfect in elkaar zet.

Ratched

3.4

Verhaal

2.5/5

Cast

4.0/5

Visueel

4.5/5

Personages

2.5/5

Goed

  • Visueel prachtig
  • Sterke cast
  • Spannende momenten

Niet zo

  • Soms verwarrend verhaal
  • Personages niet goed uitgewerkt

Laat een reactie achter

Ingrid

Ook interessant

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.