Op het moment dat Rogue One uitkwam, was de film qua toon een stuk anders dan het reguliere Star Wars verhaal. In de hoofdfilms werden vooral de grote helden en gezwaai met lichtzwaarden getoond en werd de eeuwige strijd van de Jedi en de Sith gevolgd. Rogue One liet zien dat juist ook de daden en opoffering van ‘gewone’ personages aan de zijlijn ervoor zorgden dat de Sith en the Empire konden worden verslagen. Met een klein beetje mystiek werd het onmogelijke gedaan en werden de plannen voor de Death Star gevonden. Zonder de helden van Rogue One kon Luke niet de eerste Death Star vernietigen. Toch bleek het verhaal niet over te zijn. Andor werd aangekondigd als prequel van Rogue One. De serie vertelde ons meer over het personage van Cassian Andor (Diego Luna).

Waar ging Andor seizoen 1 ook alweer over?
Wat vooral verraste in het eerste seizoen van Andor waren de verhalen van de andere kleurrijke en fascinerende personages. De charismatische Luthen (Stellan Skarsgård) die zijn alter ego van kunsthandelaar gebruikt om de rebellie te sturen. De gracieuze senator Mon Mothma (Genevieve O’Reilly) die het politieke mijnenveld van Coruscant probeert te navigeren. ISB officier Dedra (Denise Gough) die met haar koude blik en meedogenloos handelen hogerop wil komen in het Imperial Security Bureau. De ambitieuze Syril (Kyle Soller) die maar al te graag zijn fouten wil goedmaken en gerechtigheid en eer hoog in het vaandel heeft. Kleurrijke personages te over allemaal met motivaties en doelen die heerlijk botsen in een seizoen om van te smullen. Allemaal keren ze nu terug in seizoen 2 met een grote rol en taak om te vervullen.
Mini-films
Andor seizoen 1 was opgedeeld in 4 delen van elk 3 episodes. Deze afleveringen waren een bundeling van samenhangende verhalen die ook buiten het drieluik nog effect hadden op het verhaal. Ook het tweede seizoen van Andor hanteert dit schema. Nu zit er tussen elke Episode een galactic year. Zodat we aftellen naar before the battle of Yavin (BBY): het opblazen van de eerste Death Star. Elke drie episodes zijn dicht aan elkaar verbonden en eigenlijk een mini-film. Het was dan ook moeilijk om maar één aflevering per keer te kijken. Het tempoverschil is afwisselend. Net zoals het eerste seizoen kabbelt de show eerst rustig door, om in latere afleveringen de verhalen spectaculair te laten samenkomen.
Langzame opbouw
Ook in seizoen twee van Andor zijn de beginnende afleveringen wat trager maar zetten ze wel de lijnen uit voor de rest van het seizoen. Sommige scènes lijken niet te landen maar ze worden later in het seizoen weer relevant., zoals dat ook in het eerste seizoen te zien was. Aandachtige kijkers worden beloond met een verhaal vol boeiende personages die groeien en verhalen die langzaam maar zeker samenkomen in een grote finale, waarbij je op het puntje van je stoel blijft zitten.
De dialogen zijn ook ijzersterk en ook in het tweede seizoen van een hoog niveau. Volwassen thema’s van politieke onderdrukking en vechten voor persoonlijke en grotere idealen zijn in de echte wereld actueler dan ooit. Sci-fi (en fantasy) leent zich niet voor niets zeer goed voor sociaal commentaar. Gelukkig wordt de show niet belerend. We worden nooit met een vingertje verteld wat we van de situatie moeten vinden. De zwart wit tegenstellingen zijn overduidelijk met de praktijken van the Empire en de ISB. Maar ook de rebellen maken hun handen vuil om te krijgen wat ze willen. De grijze gebieden worden niet geschuwd. De lijnen vervagen.

Verhaal dat onder je huid gaat zitten
Shots zijn persoonlijk en dichtbij geschoten waarbij de tranen en grimassen goed zijn te volgen. Het verhaal gaat nu ook meer onder je huid zitten. Een van de afleveringen is volgens mij een van de sterkste verhaallijnen van Star Wars sinds jaren. De opbouw is langzaam maar subliem uitgevoerd. Je leest en luistert tussen de regels door en later worden alle lijnen aan elkaar geknoopt tot een nagelbijtende aflevering. Deze wil je nogmaals zien om alle details in je op te nemen. Wees geduldig en je wordt beloond met een show die jou als kijker ook serieus neemt en niet elke vijf minuten een cameo moet laten zien om je aandacht erbij te houden.
De locaties en set pieces zijn top notch. Net als in het eerste seizoen zijn echte gebouwen en architectuur gebruikt voor enkele sets. Ook de producties zelf zijn groter geworden. Kleding en attributen tonen voor de grootste Star Wars geeks details waar ze naar op zoek zijn. Er is een nieuwe taal verzonnen, kledingstijl bedacht en culturen met gewoontes samengevoegd. De set pieces -en blastergevechten zijn sterk in beeld gebracht en spannend tot en met. Gelukkig is er naast een serieus verhaal dus ook genoeg Star Wars om van te smullen en zijn er Easter egg hunts in elke aflevering om de eeuwige fan mee te vermaken.
Easter eggs met mate
Daarbij worden de referenties wel mate uitgevoerd. Waar ik bij de Mandalorian na het laatste seizoen wel een beetje klaar was met de hoeveelheid referenties per aflevering, stoorde mij dat niet in Andor. Het was fijn om na een grimmige scène een bekende planeet te zien en een kleine glimlach terug te krijgen. De show respecteert de materie en weet de mystiek en de fantasie van het Star Wars universum te tonen. Het blijft een volwassen show met zware thema’s, maar gelukkig met een luchtige knipoog tussendoor om je niet helemaal hopeloos te maken.

Conclusie
Andor seizoen 2 gaat verder met de kwaliteit van waar seizoen 1 was gebleven. Cassian Andor blijven we volgen in zijn reis om rebellenkapitein te worden. Sterke personages en verhaallijnen in het Star Wars universum worden verder uitgediept. Er worden verhalen verteld over verlies en hoop en dapperheid in kleine en grote daden. Van enorme persoonlijke offers voor een ultiem doel. Hoewel het even wat afleveringen nodig heeft om op gang te komen is Andor Star Wars content waar nog jaren naar gekeken kan worden zonder dat het een moment verveelt.