Als je ons al een tijdje volgt dan weet je dat we fan zijn van Agatha All Along. Toen er pas vier afleveringen uit waren hadden we al een stuk geschreven over hoe goed de serie is. Natuurlijk is er altijd een risico dat de tweede helft van een seizoen tegenvalt. Dat is bij Agatha All Along echter niet het geval. In tegendeel, het is een van de beste series die Marvel tot nu toe heeft geproduceerd. Vooral de manier waarop het verhaal wordt verteld is indrukwekkend en een lijn die hopelijk wordt doorgezet door Marvel.
Wat maakt Agatha All Along zo goed?
De grootste kracht die de serie heeft is het feit dat het een heel goede eigen showrunner heeft. De meeste Marvel-series hebben wel een head writer maar de showrunner was uiteindelijk altijd Kevin Feige. Dat is aan de ene kant wel logisch omdat hij natuurlijk het overzicht heeft over het gehele Marvel universum. Anderzijds is het nadeel dat alles op elkaar gaat lijken en er geen ruimte is voor goede verhalen.
Jac Schaeffer was geen vreemde keuze om het project te leiden. Eerder was ze al betrokken bij WandaVision als hoofdschrijver en dat is natuurlijk nog steeds een van de betere Marvel-series. Het feit dat ze het personage van Agatha al goed kende was zeker een bonus. Ze kende het verhaal waarop Agatha All Along verder gaat en dat is duidelijk te merken. Het is niet zoals de schrijvers van Multiverse of Madness die toegaven dat ze WandaVision nooit hadden gezien. Dat is iets wat meteen duidelijk merkbaar was.
Het is nog altijd een vreemde gewaarwording dat een serie waar weinig hype over was nu toch een van de beste Marvel series blijkt te zijn. De serie had een enorm klein budget vergeleken met bijvoorbeeld een Secret Invasion die een stuk minder succesvol was. Het feit dat er meer gebruik werd gemaakt van praktische effecten is voelbaar en maakt de serie een stuk realistischer.
Een goede twist
Dat gezegd hebbende is de opbouw van de serie ontzettend sterk. De eerste vier afleveringen waren leuk en vaak ook grappig. We hadden die gemene Agatha gespeeld door een ijzersterke Katherine Hahn die de boel wel weer zou gaan bedonderen. Alleen in de tweede helft van het seizoen gebeurde er iets waardoor het verhaal helemaal op zijn kop werd gegooid. Iedere aflevering richtte zich op een bepaald personage en daardoor werd ervoor gezorgd dat ieder personage een stuk meer diepgang had en daardoor had het verhaal ook meer diepgang.
We kwamen erachter dat Agatha niet het hoofdpersonage was, maar Billy Maximoff, de zoon van Wanda. De zevende aflevering waarin Patti Lupone’s Lilia op de voorgrond trad en de rest van de heksen wist te redden is een van de beste afleveringen van alle Marvel series samen. Maar de finale wist ook op onze emoties in te spelen. Het liet zien hoe Agatha geworden is wie zij is. Haar gecompliceerde relatie met Lady Death, gespeeld door Aubrey Plaza. Vooral de montage waarin Agatha door de eeuwen heen de krachten van nietsvermoedende heksen afneemt is fantastisch. Alle twists werken goed en houden je als kijker aan de buis gekluisterd.
De kracht van karakterontwikkeling
WandaVision was een enorm sterke serie omdat het zich richtte op de ontwikkeling van een belangrijk maar vaak vergeten personage in het Marvel universum. Wanda was een van de weinige vrouwelijke Avengers en er werd amper aandacht besteed aan het verlies van haar grote liefde in de films. Schaeffer zorgde ervoor dat Wanda en haar pijn serieus genomen werd. ‘What is grief but love persevering?’
Ook Agatha All Along laat zien dat kijkers klaar zijn met enkel actie. We willen een connectie opbouwen met de personages, hoe moreel grijs ze ook zijn. Schaeffer zorgde ervoor dat fans weer enthousiast werden na een golf van superheldenvermoeidheid. We kunnen dan ook niet wachten om haar verbonden te zien aan meerdere projecten en hopelijk een seizoen twee waarin Billy en Agatha op zoek gaan naar Tommy. Maar bovenal hopen we dat Marvel zich nu realiseert dat een groot budget niet noodzakelijk is om een goede film of serie te maken. Er moet een ziel in zitten. Dan komt het succes vanzelf.