5 Films over bekende muzikanten

Momenteel draait Bohemian Rhapsody in de bioscoop. De film vertelt het verhaal van de band Queen en diens leadzanger Freddie Mercury. Het is de eerste keer dat er over Mercury een film is gemaakt. De film was tien jaar in de maak en het werd dan ook tijd dat het levensverhaal van de artiest naar het grote scherm kwam. Het is echter niet de eerste keer dat er een film is gemaakt over een bekende artiest. Op de een of andere manier blijft het publiek gefascineerd door muzikale iconen, hoe tragisch hun verhaal ook is. De lijst met artiesten over wie een film of serie is gemaakt is erg lang, maar we hebben er vijf uitgekozen waarvan we denken dat ze een must-see zijn voor iedere muziekliefhebber.

1. Walk The Line (2005): Johnny Cash

In 2005 kwam de verfilming van het levensverhaal van Johnny Cash uit. De iconische zanger was twee jaar voordat de film uit kwam overleden, waardoor de dood nog vers in het geheugen zat van zowel fans als het algemene publiek. Cash werd gespeeld door Joaquin Phoenix, die de rol overtuigend speelde. Reese Witherspoon speelde Cashs vrouw June Carter. Hiervoor ontving zij een hele berg aan prijzen, wat ook absoluut verdiend was. Walk The Line vertelt het verhaal van Cash zijn kindertijd, zijn romance met June Carter en zijn weg naar de top van de countrymuziek. Dat deze weg niet altijd even makkelijk was werd pijnlijk duidelijk in de film. De drugsverslaving van Cash kwam namelijk ook aan bod.

De film ontving over het algemeen goede kritieken en was ook een financieel succes. De film is gebaseerd op twee boeken die de zanger over zijn leven heeft geschreven, namelijk Man in Black (1975) en Cash: The Autobiography (1997). Het was Cash zelf die wilde dat er een film over zijn leven werd gemaakt. Het duurde echter een lange tijd voordat er een studio was die interesse had. Phoenix zong zelf alle nummers die te horen zijn tijdens de film. Hoewel Cash en Phoenix elkaar niet konden ontmoeten, de zanger overleed voordat die mogelijkheid er was, was hij naar horen zeggen erg blij met het feit dat Phoenix hem zou spelen in de film.

2. Ray (2004): Ray Charles

De film Ray vertelt het verhaal van de rhythm en blues muzikant Ray Charles, die op de leeftijd van zeven jaar volledig blind werd. Zijn moeder inspireerde hem om zijn eigen weg in de wereld te vinden. Ray vond zijn talent achter de piano en werd al snel een van de bekendste artiesten in de wereld. De rol van Ray werd gespeeld door Jamie Foxx. Foxx kreeg erg veel waardering voor zijn rol en net als Witherspoon ontving hij veel prijzen.

Ray Charles leefde tijdens de productie van de film en heeft het script zelf nog goedgekeurd. Er waren maar twee scènes waar hij het niet mee eens was; een scène waarin hij met tegenzin piano ging spelen, en een scène waarin hij zijn minares zou laten zien hoe ze heroine moest spuiten. Ook Ray werd een commercieel succes.

3. 8 Mile (2002) – Eminem

De film 8 Mile uit 2002 was uniek in de zin dat de muzikant waar het verhaal over ging ook daadwerkelijk zichzelf speelde in de film. De film is losjes gebaseerd op het levensverhaal van de rapper. In plaats van Eminem volgen we de rapper Jimmy “B-Rabbit” Smith Jr. , die probeert als blanke rapper carrière te maken. Hij moet zien te overleven op het woonwagenkamp met een alcoholistische moeder, zijn kleine zusje Lily en zijn moeders vriend Greg, die erg losse handjes heeft. De carrière van Jimmy gaat ook niet soepel van start. Hij heeft vele tegenslagen te voorduren, voordat hij uit zijn schulp kruipt en een steeds betere rapper wordt.

De film deed het ontzettend goed. Het budget voor de film was 41 miljoen dollar, maar de film haalde in totaal 242,9 miljoen dollar binnen. Eminem won ook een Oscar voor zijn lied ‘Lose Yourself.’ Hij werd de eerste rapper die ooit een oscar won. De film werd genomineerd voor 32 prijzen en nam er 11 mee naar huis.

 4. Straight Outta Compton (2015) – N.W.A

Straight Outta Compton vertelt het verhaal van het bekend worden en de val van de gangsta rap groep N.W.A en diens leden Eazy-E, Ice Cube en Dr. Dre. De leden zelf waren betrokken bij de productie van de film. Ice Cube en Dr. Dre waren producers, net als de weduwe van Eazy-E. De film had een productie budget van 50 miljoen dollar, maar bracht maar liefst 200 miljoen dollar op bij de box office. Straight Outta Compton werd zelfs genomineerd voor een Academy Award voor best original screenplay. De film ontving voornamelijk positieve kritieken.

5. Get On Up (2014): James Brown

Een paar jaar voordat hij met Black Panther hoge ogen gooide, speelde Chadwick Boseman de muzikale legende James Brown. De film vertelt het levensverhaal van de Godfather Of Soul. De film heeft een kijkje in het ontstaan van zijn muziek, zijn moves en zijn moods. Het verhaal vertelt hoe het was voor Brown om op te groeien in een arm gezin en uiteindelijk de artiest te worden die zoveel invloed heeft gehad op de 20ste eeuw.

Boseman danste zelf in de film en deed ook delen van de zang zelf. De film ontving goede kritieken, vooral Boseman werd geprezen voor zijn rol. Get On Up wist echter niet veel geld in het laatje te brengen. Het budget voor de film was 30 miljoen, en de film bracht in totaal slechts 33 miljoen binnen. Al met al is het toch een film die het waard is om te kijken.

 

Bohemian Rhapsody is niet de laatste film die je voorlopig te zien zult krijgen over een bekende muzikant. In 2019 kun je genieten van Taron Egerton (Kingsman) in de Elton John biopic Rocketman.

Wat is jouw favoriete film over een bekende muzikant? Laat het ons weten!

Laat een reactie achter

Ingrid

Ook interessant

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.