Film by the Sea is inmiddels het vierde filmfestival van Nederland en staat ook zeker bekend als het meest winderige. Je moet uitkijken dat je niet uit je jas waait voor je de prachtige Cinecity in de Zeeuwse stad Vlissingen binnenstapt. Eenmaal binnen heb je nergens last van.
Het Film By The Sea Festival staat al een aantal jaar deels in het teken van literatuur en met het programma van dit jaar heeft het festival een aantal indrukwekkende boeken en bijbehorende verfilmingen op het programma staan.
Een schitterend gebrek… aan een goed einde
Dit begint al bij de openingsfilm van het festival: Een schitterend gebrek. De film, gebaseerd op het overbekende boek van Arthur Japin, heeft in heel wat handen gelegen. In 2008 wilde de Engelse auteur en comedian Stephen Fry al een poging wagen. Ook de vorig jaar overleden fotograaf Erwin Olaf was lang betrokken en inmiddels heeft Michiel van Erp de film definitief mogelijk gemaakt.
De bijzondere film kent extreem goede kostuums en prachtige sets. Op technisch vlak zit de film fantastisch in elkaar. Qua verhaal zijn we in het eerste uur onder de indruk, maar na een aantal scènes vliegt onze aandacht toch snel weg. Wanneer we langzaam weer aan boord komen, begint het einde. En daar haken we toch echt definitief af.
De film voelt alsof het de kijker wil verleiden met verschillende emoties en slaagt daar absoluut niet in. Het mysterie verdwijnt – zeker richting het einde – naar de achtergrond en we zijn dan al onze aandacht kwijt.
Een schitterend gebrek is inmiddels al te zien in de Nederlandse bioscopen
The Outrun: een typische Film by the Sea-film
Op een lekkere ochtend kijken we een film die we – puur vanwege de omschrijving – heel goed vinden passen bij Film by the Sea. De nieuwe film van Nora Fingscheidt (The Unforgivable) is namelijk gebaseerd op de memoir van de Schotse journalist Amy Liptrot én bevat prachtige beelden van de zee. Wat wil je nog meer?
Voor fans van de Oscargenomineerde actrice Saoirse Ronan (Lady Bird, Little Women) is deze film een lust voor het oog. Ronan geeft alles en acteert zich het spreekwoordelijke ‘snot voor de ogen’. De film werd door de jury dan ook meegenomen in de jurering van de Film & Literatuurprijs, maar won de prijs niet. Deze ging naar Poison, een verfilming van het Nederlandse toneelstuk Gif met Tim Roth (Pulp Fiction, She Hulk) in de hoofdrol.
The Outrun is vanaf 7 november te zien in de bioscopen. Tegen die tijd vind je ook een uitgebreidere recensie op Geekish.nl.
Slotfilm het hoogtepunt
Het absolute hoogtepunt van het aanbod van het festival is Sing Sing, de slotfilm die volgde na de belangrijke prijsuitreiking. De film is de nieuwe topper van de veelbesproken filmstudio A24, inmiddels bekend als grootverdiener tijdens het prijzenseizoen.
De film vertelt het verhaal van een bijzondere groep gevangenen in de Sing Sing Maximum Security Prison in de buurt van New York. Divine G. (Colman Domingo) en een groep gedetineerde vormen daar een bijzonder toneelgezelschap. Wanneer Divine Eye (Clarence Maclin) de groep betreed, wordt het gezelschap op z’n kop gezet.
Eén van de meest bijzondere dingen van de film is dat het overgrote deel van de cast wordt geportretteerd door de gedetineerden die dit verhaal zelf hebben meegemaakt. Zo ook Clarence “Divine Eye” Maclin. Ze beleefden hun eigen (traumatische) verhaal voor de film opnieuw.
Onderweg terug naar het hotel dachten we nog lang na over de gebeurtenissen in de film en ook toen we eenmaal in bed lagen bleef het verhaal rondmalen.
Sing Sing is vanaf 14 november te zien in de Nederlandse bioscopen.