Recensie: Nu in de bioscoop is lekker wegzwijmelen

Als grote liefhebbers van alles wat met geeky dingen te maken heeft, zouden wij natuurlijk graag een keer rondneuzen op de set van grote films. Niets leuker dan een kijkje in de keuken te nemen en vrienden te worden met grote filmsterren toch? Dat is precies waar het boek Nu in de bioscoop van Cory McCarthy over gaat. In het boek staat Iris Thorne centraal, de kleindochter van de beroemde M.E Thorne die het boek Elementia heeft geschreven. Iris is echter geen fan van het verhaal van haar oma, maar als ze bij de verfilming van het eerste boek aanwezig is leert ze veel over haar familie, hoe ze om moet gaan met torenhoge verwachtingen en uiteraard een beetje over de liefde. Nu in de bioscoop is een young adult boek dat je hart laat smelten en je laat geloven in de kracht van fantasy.

Nu in de bioscoop is uitgegeven door Best of YA en is een vertaling van Now a Major Motion Picture. Het boek is vertaald door Fanneke Cnossen.

Waar gaat Nu in de bioscoop over?

Iris Thorne is de kleindochter van M.E. Thorne, de overleden schrijfster van de Elementia trilogie. De trilogie is immens populair, met een fanbase die geobsedeerd is door de serie. Iris moet echter niets van de serie of van de fans, de zogenaamde Thornianen, hebben. Een traumatische ervaring en de afkeuring van haar vader hebben daar wel voor gezorgd. Toch stuurt haar vader Iris en haar broertje Ryder naar de filmopnames van de verfilming van het eerste boek. Iris wilde alleen mee omdat ze de kans zou krijgen met Hollywood-sterren rond te hangen. Het liefste zou ze zien dat de productie uit elkaar zou spatten. Maar hoe meer tijd ze doorbrengt met de cast en crew, hoe meer ze van de serie gaat houden. Het helpt natuurlijk ook wel mee dat een van de hoofdrolspelers haar wel ziet zitten. Als de productie echter in gevaar komt, wil Iris er alles aan doen om de film te redden.

Origineel concept en girl power

Recensie: Nu in de bioscoop is lekker wegzwijmelen

Het concept van Nu in de bioscoop is vrij origineel en geeft een goed idee van hoe het is als een populair boek verfilmd wordt. Er zijn altijd fans bij die er niet blij mee zijn. Het hele proces wordt op een realistische manier beschreven. Het is interessant om een keer een verhaal te lezen dat gaat over de wereld achter een fantasy-verhaal. Vooral omdat het voor Iris meer een vloek is om familie te zijn van een bekende schrijfster dan een zegen. Hoe verder je leest, hoe duidelijk het wordt waarom Iris in eerste instantie niets van de serie moet hebben. Het boek is over het algemeen licht van toon, maar gaat op sommige momenten vrij diep. Vooral als het gaat over de moeilijke familierelaties en hoe deze verwoven zijn in het Elementia verhaal. McCarthy laat op een realistische wijze zien hoe Iris in eerste instantie alles tegenwerkt, maar langzaam maar zeker meer leert over haar familie en het erfgoed dat haar is achter gelaten. Dat is wat het boek voornamelijk interessant maakt. Natuurlijk is er ook een romantische verhaallijn, en hoewel dat ontzettend schattig is, is dat niet perse wat het verhaal drijft.

Nu in de bioscoop laat ook de slechte kanten van Hollywood zien en dan met name de kant die niet vriendelijk is voor vrouwen of degenen die niet in de hokjes passen. De boodschap van het boek is dan ook dat vrouwen net zo goed zijn als mannen en ook een plek verdienen in de creatieve industrie. Vrouwen moeten andere vrouwen helpen vooruit te komen. Het was erg fijn om een boek te lezen waarin die worstelingen ook naar voren kwamen, zonder dat het te geforceerd was.

Conclusie

Nu in de bioscoop is een young adult boek die eigenlijk alles heeft wat een lezer van het genre zich kan wensen. Er zit romantiek in, er zitten ingewikkelde relaties in en natuurlijk een flinke dosis girl power. Wat hebben we nog meer nodig? Een aanrader dus voor grote geeks die ook graag een verhaal willen lezen over hoe het er achter de schermen aan toe gaat.

Nu in de bioscoop - Cory McCarthy

3.7

Plot

3.8/5

Personages

4.0/5

Schrijfstijl

3.5/5

Romantiek

3.5/5

Feminisme

3.8/5

Goed

  • Leuke personages
  • Goed plot
  • Schattige romance

Laat een reactie achter

Ingrid

Ook interessant

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.