Recensie: Allesbehalve oké is een belangrijk boek

Tegenwoordig zijn de zogenaamde contemporary young adult boeken erg populair. Vaak zijn dit romantische boeken waarin een jongen en een meisje verliefd worden na elkaar maar een enkele keer gezien te hebben. Allesbehalve oké, het debuut van Laura Steven uit 2018 is anders. Dit keer geen romantisch geneuzel, maar een grappig boek over een heftig onderwerp. Momenteel ben ik het vervolg, A Girl Called Shameless (nog niet vertaald) aan het lezen. Hoogtijd dus voor een recensie over het eerste deel.

Allebehalve oké is uitgegeven door Karakter Uitgevers en is een vertaling van The Exact Opposite of Okay.

Waar gaat het over?

Izzy O’Neill is een meisje dat graag komiek wil worden, een arme wees en een slet. Dat is tenminste wat een website beweert. Helaas wordt de website flink gedeeld op haar school. Izzy doet haar best om het allemaal te negeren, maar als een foto lekt waarop te zien is dat ze seks heeft met de zoon van een politicus, wordt haar leven opeens een nationaal schandaal. Izzy heeft zich nooit eerder geschaamd, en dat gaat ze nu ook niet doen. Maar het is niet makkelijk om haar hoofd boven water te houden.

Een belangrijk boek

Allesbehalve oké laat een duidelijk beeld zien van hoe jonge meisjes worden gezien in onze maatschappij. Hoewel de meeste meisjes geen groot schandaal als Izzy mee zullen maken, zijn er toch genoeg meisjes die naaktfoto’s sturen naar jongens die ze vertrouwen. Helaas gebeurt het vaak dat deze foto’s in de handen van andere leerlingen komen. Jongens zullen vrijwel nooit enige gevolgen ondervinden van het verspreiden van deze foto’s. Dat terwijl de meisjes als slet worden weggezet. Het feit dat Izzy dit alles moet doorstaan en het weet te overleven geeft in ieder geval hoop.

Izzy weet het te overleven door haar gebruik van humor. Het is haar schild in de strijd tegen iedereen die haar veroordeelt. Aan het einde van het boek leert Izzy wel hoe ze haar emoties moet laten zien, wat erg belangrijk is. Ze leert dat het oké is om allesbehalve oké te zijn. Het verhaal laat zien dat meisjes die van seks houden en comfortabel zijn met hun seksualiteit geen sletten zijn. Izzy schaamt zich niet voor haar seksualiteit, zelfs als anderen haar voor de gek houden. Dat is een verfrissende kijk op zaken die amper in boeken voor jonge mensen voorkomen.

Personages

Izzy heeft veel gebreken, maar dat maakt haar een goed personage. Ze is pittig en grappig en laat groei zien gedurende het verhaal. Steven staat toe dat Izzy fouten maakt en er van leert. Zo biedt Izzy nooit haar excuses aan voor het sturen van de foto. Steven laat zien dat Izzy zich vooral rot voelt om het feit dat iedereen haar naakte lichaam heeft gezien. Toch blijft Izzy bij het standpunt dat ze net zoveel recht heeft om een naaktfoto te sturen als de jongen die er een naar haar stuurde.

Daarnaast is Ajita, de beste vriendin van Izzy, een goed personage. Ondanks het feit dat ze met haar eigen problemen zat, bleef ze een goede vriendin voor Izzy. Het boek zit verder vol van goede personages. Geen enkel personage is perfect en dat is verfrissend.

Conclusie

Diegenen die vinden dat feminisme een misdaad is tegen mannen kunnen dit boek beter overslaan. Dit is een boek dat tienermeisjes op een voetstuk plaatst en laat zien dat ze sterk zijn, zelfs al probeert de maatschappij ze naar beneden te halen. Een absolute aanrader.

 

 

 

Laat een reactie achter

Ingrid

Ook interessant

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.